Siirry sisältöön

Blogit 2022


7.6.2022 14.00

Kestävän muutoksen asialla

Isa-Maria Bergman

Elämme aikoja, jotka nostavat julkiset hankinnat monella tavalla entistäkin merkittävämpään rooliin. Hankintayksiköt ovat olleet ratkaisevassa roolissa koronapandemian aikana ja nyt vallitsevassa maailmantilanteessa niiden on oltava joustavia ja ketteriä vastatakseen yllättäviin haasteisiin.
Runsaat neljä vuotta sitten aloitimme KEINOn eli kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen osaamiskeskuksen toiminnan. Näistä kaksi viimeistä vuotta on eletty koronapandemian aikaa. Poikkeavista ajoista huolimatta KEINOn toiminta on ollut vauhtia ja tuotoksia täynnä.

Olemme lanseeraanneet vaikuttavien hankintojen johtamisen kehittämisohjelman (KEINO-akatemia), toimintamallin ilmastotavoitteiden ja kiertotalouden kannalta vaikuttavien hankintojen pitkäjänteiselle ja tavoitteelliselle toimeenpanolle (hankintojen green deal -sopimukset) sekä melkein kaikki maakunnat kattavan asiantuntija- ja tukiverkoston (KEINOn alueelliset muutosagentit). Etenemme kokeilevasti hankintojen vaikutusten ja vaikuttavuuden mittaamisessa ja kaikkein innovatiivisimpia hankintoja vauhdittamaan on pilotoitu uudenlaista välittäjäpalvelua (Innovation Broker).

Vuonna 2021 KEINOn toiminnasta tehtiin arviointi. Arviointi vahvisti käsitystämme siitä, että KEINO-osaamiskeskukselle on tarvetta ja että teemme oikeita asioita. Arvioinnissa nousi esille myös kehityskohtia. Näihin tartumme vuosina 2022 ja 2023 – tavoitteenamme entistä parempi KEINO.

EU-taksonomia, digivihreän siirtymän ja kestävän rahoituksen kriteerit asettavat tulevaisuudessa myös julkiselle sektorille uusia vaatimuksia, joihin on sopeuduttava ja joihin liittyvää osaamista on kehitettävä. Pitkän odotuksen jälkeen hyvinvointialueet ovat vihdoin pystyssä ja myös tämä uudistus muuttaa olennaisesti julkisten hankintojen kenttää.
Punainen viiva 2
Systemaattinen muutos
tapahtuu vasta kun
organisaatiot uskaltavat
kokeilla uutta ja
muuttaa toimintatapojaan
pysyvämmin.
Tässä on KEINOn
toiminnan ydin.
Miten KEINO-osaamiskeskus vastaa toimintaympäristön tarpeisiin? KEINOlla on oma roolinsa digivihreän siirtymän vauhdittamisessa. Toimintamme painopisteitä ovat vähähiilisyyden, kiertotalouden ja digitaalisuuden toteuttaminen strategisesti ja pitkäjänteisesti hankintojen kautta. Olennaista on aikaansaada entistä ennakoivampaa, systemaattisempaa ja kokeilevampaa yhteistyötä hankintayksiköiden ja yritysten välillä osana temaattisia tai alueellisia ekosysteemejä, esimerkiksi kiertotaloudessa. Kansallisen hankintastrategian innovaatioita tukevan tavoitteen mukaan "Ratkaisemme haasteita innovaatioilla ja teemme hankintoja kokeilevasti ja kehitysmyönteisesti".

KEINO ei ole ainoa toimija Suomessa, joka edistää kokeilevaa toimintaa ja fasilitoi pilotointia tai yhteiskehittämistä. Projektimaisella pilotoinnilla pääsee kuitenkin vain yhden askeleen eteenpäin. Systemaattinen muutos tapahtuu vasta kun organisaatiot uskaltavat tehdä toisin kuin aina ennen, ottavat opit ja muuttavat toimintatapoja pysyvämmin. Tässä on KEINOn toiminnan ydin.

KEINOn valttikortti on edelleen verkostomaisuus. Toimintamallimme on kansainvälisestikin uniikki ja arvostettu. Tulevina vuosina verkostomaisuutta vahvistetaan luomalla kumppanuuksia liiketoiminta- ja TKI-ekosysteemien sekä toimialaliittojen kanssa. Samalla haluamme luoda entistä enemmän tilaa myös alan konsulteille, joilla on paljon osaamista ja kyvykkyyksiä auttaa yksittäisiä hankintayksiköitä kehittymään. KEINO haluaa olla kansallisesti kestävien ja innovatiivisten hankintojen tiedon solmukohta, joka koordinoimalla kansallista toimintaa luo hankintatoiminnan vaikuttavuuden ekosysteemiä.

Henkilökohtaisena haasteena asetan itselleni ja välillisesti koko verkostollemme vastuullisuuden kokonaisvaltaisemman tarkastelun osana vähähiilisyyttä, kiertotaloutta ja digitaalisuutta toteuttavia hankintoja. Näin autamme parhaiten julkishallintoa saavuttamaan tavoitteensa ja yrityksiä vahvistamaan kilpailukykyään.

Lopuksi haluan kiittää KEINOn asiantuntijoita, muutosagenteja, työtämme rahoittavia ja tukevia ministeriöitä sekä ennen kaikkia loistavia julkisten hankintojen ammattilaisia, joita saamme auttaa muutosmatkallanne. Kehittämisen innostus on puhkunut koronapandemiasta huolimatta. Teette kullanarvoista työtä ja ansaitsette kiitokset ihan joka päivä, vastaattehan te vuosittain noin 47 miljardin euron viisaasta ja vaikuttavasta käytöstä.

Kirjoittaja:
Isa-Maria Bergman toimii Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen verkostomaisen osaamiskeskus KEINOn koordinaattorina ja kiertotalousalueen johtajana valtion kestävänkehityksen yhtiössä Motiva Oy:ssä.


Lisää aiheesta:
TEM julkaisi arvion KEINOn ensimmäisistä toimintavuosista

www.hankintakeino.fi


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi



Sivua päivitetty viimeksi 17.8.2024