Siirry sisältöön

Blogit 2021


rss

8.3.2021 13.13

Yhteiskehittämisestä, sparraajan roolista ja viisastelun välttämisestä

Elli Saari

Tarve ulkopuoliselle yhteiskehittämisen järjestäjälle lähtee usein montaa työnkuvaa leimaavasta kiireestä. Kiireisen perustyön ohella pitäisi ehtiä kehittää ja vastata ilmastonmuutoksen kaltaisiin hitaisiin sekä koronan tyyppisiin nopeisiin kriiseihin. Parhaimmillaan poikkihallinnollisesti organisaation sisällä sekä yhdessä kuntalaisten/asiakkaiden ja muiden kuntien/yritysten kanssa.
Olen ollut vetämässä erilaisia yhteiskehittämisrupeamia. Kokeilujen kiihdyttämöjä, ilmastojohtamisen vertaisoppimista, julkisten hankintojen kehittämisohjelmaa ja nyt viimeisimpänä puurakentamisen vauhdittajaryhmää.

Roolini on usein suoraviivaista sihteerintyötä; tapaamisaikojen sopimista, tilaisuuksien järjestämistä ja aineistojen kokoamista niin sanottua fasilitointia eli helpoksi tekemistä. Harva tietää, että fasilitointi ei ole varsinaisesti uusi nykypäivän muotisana, vaan perustuu latinan kielen sanaan facilis eli helpottaminen. Pitäisikö meidän itse asiassa puhua kankeasti suomen kieleen taipuvan fasilitoijan/fasilitaattorin sijaan helpottajista?

Roolini on myös positiivista tökkimistä oikeaan suuntaan, esimerkiksi tilanteissa, joissa hyvälle asialle ei löydä omassa organisaatiossa tukea. Roolini on olla niin sanottu kriittinen ystävä, joka kertoo näkemyksen, mutta ymmärtää, että vastaanottaja ottaa siitä sen, mikä omaan pirtaan sopii.
Punainen viiva 2
Sparrauksen ja
viisastelun
välinen ero on
hiuksenhieno,
joten nöyryyttä
tarvitaan ja
kuuntelemisen
taitoa.
Toisinaan koen kitkaa kommentoidessani ulkopuolelta organisaation toimintaa. Sparrauksen ja viisastelun välinen ero on hiuksen hieno, ja on jatkuvaa rajankäyntiä sen suhteen, mitä voi sanoa ja erityisesti miten. Vaikka ulkopuolisena voin mielestäni nähdä asioita laajemmin, on vaarana kommentoida asioita kokonaistilannetta ymmärtämättä. Nöyryyttä tarvitaan ja kuuntelemisen taitoa.

Palautteen antamiseen on onneksi myös toimivia vertaisoppimisen, valmentamisen ja muotoilun menetelmiä. Olemme Motivalla kehittäneet useita yhteiskehittämisen konsepteja valtionhallinnon, kuntien, järjestöjen ja yritysten työparina. Voit tutustua konsepteihin oheisten linkkien kautta.

Kirjoittaja:
Asiantuntija Elli Saari työskentelee Motivassa kokeilukulttuurin ja kuntien kestävän kehityksen parissa.






Tutustu Motivan yhteiskehittämisen konsepteihin:

Puurakentamisen vauhdittajaryhmä, Motivan uutinen 9.2.2021:
Kunta, hae mukaan julkisen puurakentamisen vauhdittajaryhmään

KEINOn vähähiilisten hankintojen kehittämisohjelma, Keinon uutinen 24.2.2021:
Vähähiilisten hankintojen kehittämisohjelmaan on valittu kuusi hankintayksikköä

Ilmastojohtamisen oppimo:
Ilmasto-oppimot kunnille ja alueille


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja


Sivua päivitetty viimeksi 18.7.2024