Siirry sisältöön

Tuet ja rahoitus

Ulkopuoliset avustukset ovat kunnille ja alueille tarkeitä ilmastotoimenpiteiden toteutumiseksi. Rahoitusongelmista johtuen monet taloudellisesti kannattavatkin energiansäästö- ja ilmastoinvestoinnit voivat jäädä toteutumatta. Tämän vuoksi ilmastotoimenpiteiden ja energiatehokkuuden investointien rahoitukseen on saatavilla valtion tukea ja rahoitusmalleja. Tältä sivulta löydät tietoa erilaisista rahoitusvaihtoehdoista.

Kuntien ilmastotyön rahoitus

Kuukausittain julkaistavaan rahoitushakulistaan on koottuna erilaisia ajankohtaisia rahoitushakuja kuntien ilmastotyön edistämiseksi. Listauksessa on huomioitu rahoitukset kasvihuonekaasujen päästöjen ehkäisyyn ja vähentämiseen, sekä äärimmäisiin sääilmiöihin ja ilmastonmuutokseen liittyvien riskien vähentämiseen, niihin varautumiseen ja sopeutumiseen. Myös Kiertotalous-Suomi -sivuston ylläpitämä lista vähähiilisen kiertotalouden rahoitusmahdollisuuksista ja -lähteistä on linkattu tähän listaan.

Kuntien ilmastotyön rahoitus

Tuki energiakatselmuksiin

Business Finland ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) voivat myöntää Kuntien energiatehokkuussopimukseen liittyneille kunnille energiakatselmustukea enintään 50 prosenttia hyväksyttävistä kustannuksista. Lisäksi energiatehokkuussopimuksiin liittyneiden kuntien tuki uusiutuvan energian kuntakatselmuksiin on enintään 50 prosenttia.

Katselmus- ja investointituet

Tuki energiaa säästäviin investointeihin

Business Finland ja työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) voivat myöntää investointitukea muun muassa hankkeisiin, jotka edistävät energiansäästöä ja energiatehokkuutta. Pääpaino on uutta teknologiaa hyödyntävissä hankkeissa. Energiatehokkuussopimusjärjestelmään liittyneillä yhteisöillä on mahdollisuus saada tapauskohtaisen harkinnan perusteella tukea myös tavanomaisten säästöinvestointien toteuttamiseen.

ESCO-rahoitus

Energiansäästöinvestointi voidaan rahoittaa kokonaisuudessaan myös kolmannen osapuolen rahoituksella eli niin sanotun ESCO-palvelukonseptin avulla.

ESCO-palvelu on sellaista palveluliiketoimintaa, jossa ulkopuolinen energia-asiantuntija toteuttaa asiakasyrityksessä investointeja ja toimenpiteitä energian säästämiseksi. ESCO-toimija (Energy Service Company) sitoutuu sovittavalla tavalla energiankäytön tehostamistavoitteiden saavuttamiseen asiakasyrityksessä.

ESCO-palvelun tarjoajana voi toimia erillinen ESCO-yritys, ESCO-toimintaa harjoittava urakoitsija, energiayhtiö ja energiatehokkaita laitteita tai järjestelmiä valmistava ja urakoiva yritys.

ESCO-hankkeiden tuki


Sivua päivitetty viimeksi 29.2.2024

Esikatseluversio