Siirry sisältöön

Uusiutuva energia

Uusiutuvalla energialla tarkoitetaan muista kuin fossiilisista lähteistä peräisin olevaa energiaa. Näitä ovat tuuli- ja aurinkoenergia, geoterminen energia (maaperän pinnan alle varastoitunut lämpö), ympäristön energia (ilma, pintavesi, jätevesi), vuorovesi- ja aaltoenergia ja muu valtamerienergia, vesivoima, biomassa sekä kaatopaikoilla ja jätevedenpuhdistamoissa syntyvä kaasu ja biokaasu. Aalto- ja vuorovesienergian tuotanto ei Suomessa nykyteknologialla ole kannattavaa, eikä niillä ainakaan vielä ole merkitystä energiantuotannossamme.

Uusiutuvan energian käyttöön vaikuttavat Suomen omat energia- ja ilmastopoliittiset linjaukset sekä EU:ssa tehdyt päätökset ja direktiivit, muun muassa kasvihuonekaasupäästöj en vähentämiseen tähtäävä päästökauppa- ja uusiutuvan energian direktiivi, jotka Suomen on otettava huomioon energiapolitiikassaan.

Valtioneuvosto julkaisi syksyllä 2022 kansallisen ilmasto- ja energiastrategian "Hiilineutraali Suomi 2035 – kansallinen ilmasto- ja energiastrategia", jolla Suomi täyttää EU:n vuoden 2030 ilmastovelvoitteet ja saavuttaa ilmastolain mukaiset tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä sekä vuotta 2035 koskevan hiilineutraaliustavoitteen. Strategian ytimessä on vihreä siirtymä ja keväällä 2022 ajankohtaistunut irtautuminen venäläisestä fossiilisesta energiasta.

Ilmasto- ja energiastrategian mukaan uusiutuvan energian käyttö kasvaa sekä perus- että politiikkaskenaariossa merkittävästi, noin 50 prosenttia vuoden 2020 tasosta vuoteen 2050 mennessä.

Tämän sivuosion alasivuilla kerrotaan tarkemmin uusiutuvan energian tuotannosta ja käytöstä Suomessa.

Uusiutuva energia Suomessa

Uusiutuvan energian osuus Suomen energiantuotannossa pyritään nostamaan 38 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Suomen pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta.

Palvelut

GreenEnergyCases-palveluun on koottu yrityksiä, jotka edustavat suomalaista uusiutuvan energian osaamista. Sertifioidut asentajat ovat puolestaan uusiutuvan energian järjestelmien asentamisen ammattilaisia.

Aurinkolämpö

Aurinkolämpö on päästötön ja uusiutuva lämmön lähde. Aurinkolämmön merkitys ja kiinnostus sitä kohtaan kasvaa koko ajan. Yleisimmin auringolla lämmitetäänkin käyttövettä.

Aurinkosähkö

Aurinkosähkö-sivustolla on ajankohtaista ja kattavaa tietoa aurinkosähkölaitteiston hankinnasta, asentamisesta, lupa-asioista ja käytöstä.

Bioenergia

Bioenergia on Suomen merkittävin uusiutuvan energian lähde. Bioenergiaa käytetään ja tuotetaan suurista metsäteollisuuden laitoksista pienen kokoluokan yksittäisiin kotitalouksiin ja kiinteistöihin.

Lämpöpumput

Ilmalämpöpumput ja maalämpöpumput kasvattavat jatkuvasti suosiotaan pientalojen lämmitystapana. Lämpöpumpputyypistä riippuen lämpöenergiaa otetaan ulkoilmasta, talon ilmanvaihtoputkiston poistoilmasta, vedestä, maasta tai kalliosta.

Sähkön pientuotanto

Pienimuotoisen sähköntuotannon teho on tyypillisesti muutamia kymmeniä tai satoja kilowatteja tai korkeintaan muutamia megawatteja. Sähkömarkkinalain pienimuotoisen sähköntuotannon määritelmässä pientuotanto on alle 2 MVA.

Tuulivoima

Tuulivoiman tuotantoon soveltuvia alueita on rannikoilla, merialueilla, tuntureilla ja monin paikoin myös sisämaassa. Viime vuosina tuulivoimaa on rakennettu runsaasti.

Vesivoima

Vesivoima on kotimainen, uusiutuva ja päästötön energiamuoto. Vesivoiman osuus Suomen koko energiantuotannosta on noin neljä prosenttia.


Sivua päivitetty viimeksi 14.2.2024