Siirry sisältöön

Lämmitys

Pientalossa on lämmitettävät asuin- ja märkätilat, puolilämpimät tilat, tuloilma sekä lämmin käyttövesi. Lämmitysjärjestelmä vaikuttaa oleellisesti asumisviihtyvyyteen ja käyttökustannuksiin.

Tutustu eri lämmitysjärjestelmien ominaisuuksiin ja mieti mikä järjestelmä soveltuu parhaiten talosi ja perheesi tarpeisiin. Mieti hankinta- ja käyttökustannusten lisäksi järjestelmän ympäristövaikutuksia. Sähkö- ja LVI-suunnittelijoiden asiantuntemusta kannattaa hyödyntää lämmitysjärjestelmän valinnassa. Ammattilaisen suunnittelema lämmitysjärjestelmä toimii luotettavasti ja tarjoaa tasaiset lämpöolot energiatehokkaasti.

Päälämmitysjärjestelmää voidaan täydentää esimerkiksi tulisijoilla. Tulisijat toimivat myös varalämmönlähteenä mahdollisten lämmitysjärjestelmän toimintahäiriöiden aikana.

Rakennuspaikan vaikutus

Rakennuspaikka voi joissakin tapauksissa vaikuttaa lämmitysjärjestelmän valintaan. Monilla alueilla ei esimerkiksi kaukolämpöä ole saatavilla ja maaperän laatu vaikuttaa puolestaan siihen onko maalämpö mahdollinen ratkaisu.

Kunta voi velvoittaa, että asemakaavan alueelle rakennettavat uudisrakennukset liitetään kaukolämpöverkkoon. Liittymisvelvollisuudesta voidaan poiketa, jos rakennetaan matalaenergiarakennus tai rakennuksen päälämmitysjärjestelmä on uusiutuvan energian käyttöön perustuva vähäpäästöinen lämmitysjärjestelmä (Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta 30.12.2008). Vaihtoehtoja kaukolämmölle ovat ainakin maalämpö ja puu/puupellettilämmitys.

Motivan julkaisuja:


Sivua päivitetty viimeksi 18.1.2024