Siirry sisältöön

VTS-kodit uusii vuosittain kiinteistöissään noin 10 lämmönjakokeskusta

Tampereen suurin vuokranantaja VTS-kodit tarjoaa kodin jo lähes 17 000 tamperelaiselle. VTS-kodeilla vaihdetaan vuosittain noin 10 lämmönjakokeskusta kiinteistöissä ympäri Tamperetta, joten kokemusta niiden järkevästä uusimisesta on kertynyt runsaasti. Keskimäärin lämmönjakokeskuksen hinnat vaihtelevat noin 15 000‒30 000 euroon sisältäen suunnittelutyön ja asennuksen.

”Kokemuksemme mukaan lämmönjakokeskukset kannattaa uusia viimeistään 20 vuoden iässä. Uusimisen avulla saadaan paitsi kustannussäästöjä, myös riskit paremmin hallintaan”, kertoo VTS-kotien kiinteistöjohtaja Jaana Ojares.
Kuva. VTS-kodeilla vaihdetaan vuosittain noin 10 lämmönjakokeskusta kiinteistöissä ympäri Tamperetta, joten kokemusta niiden järkevästä uusimisesta on kertynyt runsaasti.

Ojaresin mukaan lämmönjakokeskuksen uusimisen käytännön toteutus hoituu nykyisin varsin nopeasti, jopa päivässä. Vesikatkokin saattaa kestää nopeimmillaan vain muutamia tunteja. Suurimmat ongelmat remonteissa ovat liittyneet lämmitysverkon oikeaoppiseen täyttöön ja ilmaamiseen sekä automaatiolaitteiston käyttöönottoon. Uudet lämmönsiirtimet on hyvä varustaa ilmausyhteillä ja urakkasopimuksissa on edellytettävä automaattista ilmauslaitetta vähintään viikoksi.

”Automaatiojärjestelmän uusiminen lämmönjakojärjestelmän vaihdon yhteydessä mahdollistaa uusia säätötapoja. Kannattaa uusia älykkääseen järjestelmään, jossa esimerkiksi kaukolämmön kysyntäjousto on nykyään mahdollista toteuttaa. Tämä voi tuoda merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksissa. Myös käyttöönottoon kannattaa kiinnittää huomiota, jotta uusittu järjestelmä toimii oikein ja optimaalisesti”, Ojares summaa.

Hän suosittelee taloyhtiöitä huolehtimaan hyvissä ajoin lämmönjakokeskusten päivittämisestä nykyaikaan. "Lämmönsiirtimen vuoto on yleisin syy laitteiston ennenaikaiselle uusimiselle. Joillain tuotteilla voi olla monien viikkojen toimitusaika, joten suunnitelmallinen vaihto kannattaa. Lämmönjakokeskuksen erillisten osien uusiminen yksittäin niiden rikkoutuessa tulee huomattavan paljon kalliimmaksi kuin lämmönjakokeskuksen uusiminen kokonaisuutena. Pelkkä yksittäinen lämmönsiirrin voi jo maksaa 5 000‒6 000 euroa.”

VTS-kotien kiinteistöistä saatujen kokemuksen mukaan vanhoissa lämmönjakojärjestelmissä voi olla monenlaisia ongelmia.

Tyypillisiä lämmönjakojärjestelmän ongelmia ovat:
  • Lämmitysverkon säätöventtiili ei enää sulkeudu kokonaan, jolloin kuumaa kaukolämpövettä virtaa venttiilin läpi. Tämä aiheuttaa turhaa energiankulutusta ja kustannuksia taloyhtiölle.
  • Lämpimän käyttöveden lämmönsiirrin vuotaa. Vuotava lämmönsiirrin voidaan joutua vaihtamaan äkillisesti, josta voi aiheutua odottamattomia vesikatkoja. Asukkaat voivat yllättyä ikävästi, jos eivät esimerkiksi pääse lämpimään suihkuun.
  • Lämmitysverkon lämmönsiirrin vuotaa, jolloin verkon paine laskee ja lämmitysverkon toiminta heikkenee. Tämä aiheuttaa sen, että varsinkin ylimpien kerrosten patterit eivät välttämättä lämpene enää hyvin.
  • Vanhassa lämmönjakojärjestelmässä myös lämmitysverkoston pumppu voi äkillisesti vikaantua tai teho heiketä ajan kuluessa. Tämän seurauksena patterit jäähtyvät, kun kiertoa ei enää ole.
  • Myös muiden sähköisten toimilaitteiden vikaantuminen voi aiheuttaa ongelmia, jotka on korjattava välittömästi. Näistä aiheutuu ylimääräisiä korjauskustannuksia ja harmia asukkaalle.
  • Lämmönjakojärjestelmän säädinlaite voi vikaantuessaan aiheuttaa mitä vaan yllä mainittua ongelmia paitsi vuotoja.

Teksti:
Motiva Oy
viestintäpäällikkö Sirpa Mustonen


Sivua päivitetty viimeksi 17.1.2023