Siirry sisältöön

Esimerkkejä

Tehtiinkö teillä ympäristöä säästävä kalustehankinta? Kerro siitä meille, niin jaamme onnistumiset ja opit myös muiden hankkijoiden kanssa.

Ota yhteyttä: hankintapalvelu@motiva.fi


Hansel: Ympäristönäkökulmat ovat keskeisessä asemassa toimistokalusteiden puitejärjestelyssä

Kaiken puumateriaalin ja puuhun perustuvan materiaalin on oltava peräisin laillisesti hakatusta puutavarasta. Vähintään 70 prosenttia puumateriaalista tulee metsistä, joiden hoito on todistetusti kestävän metsänhoidon periaatteiden ja toimien mukaisia. Kalusteiden muoviosiin, liimaan, tekstiileihin ja metalliosiin on omat ympäristönäkökohtia sisältävät kriteerit. Sopimustoimittajilta on edellytetty kalusteiden kierrätyspalvelua. (Lisätty 2015)

Lähde:


Sosiaalisista kriteereistä tiedotettiin etukäteen Bremenin kalustehankinnassa

Bremenin kaupungissa Saksassa käytettiin kalustehankinnassa ympäristökriteereitä ja sosiaalisia kriteereitä. Hankintayksikkö Immobilien Bremen solmi puitesopimuksen puukantisten sähkötyöpöytien, työtuolien ja kokouspöytien hankinnasta vuonna 2013. Keskustelut potentiaalisten tarjoajien kanssa sosiaalisten kriteerien käyttämisestä aloitettiin kuitenkin jo 2011, jotta yrityksillä olisi aikaa varautua uusiin vaatimuksiin.

Immobilien Bremen asetti sosiaalisen sopimusehdon, jonka mukaan kalusteiden tuotannossa pitää noudattaa ILO:n kahdeksaa perussopimusta. Lisäksi tarjouspyynnössä vaadittiin, että kalusteiden puuosat ovat peräisin todennettavasti kestävästä metsätaloudesta ja tuotantoketju on jäljitettävissä.

Immobilien Bremenin kokemuksen mukaan ympäristö- ja sosiaaliset kriteerit rajoittivat tarjouskilpailuun osallistuneiden määrää, mutta useampia tarjouksia kuitenkin saatiin. Markkinoiden informointi etukäteen koettiin tärkeäksi. Uudet sosiaaliset ja ekologiset vaatimukset edellyttivät uudenlaista yhteistyötä kaupungin eri yksikköjen välillä ja synnyttivät pohdintaa eri todentamistapojen hyvistä ja huonoista puolista. (Lisätty 2015)

Success Stories in Socially Responsible Public Procurement – The Landmark Project (pdf) (1 MB)


Espanjassa kokeiltiin avointa ympäristökriteeriä

Espanjan Baskimaalla sosiaalisesta asumisesta vastaava VISESA päätti käyttää ympäristökriteereitä keittiökaluste- ja kodinkonehankinnassa. Keittiökalusteille vähimmäisvaatimuksena asetettiin 10 vuoden takuu. Vertailuperusteina oli laajempi joukko erilaisia ympäristöasioita, muun muassa ekosuunnittelu, kierrätysmateriaalit, puun kestävä alkuperä ja formaldehydin määrä kuitulevyissä.

Lisäksi yhtenä vertailuperusteena olivat muut asiat, jotka tekevät tuotteesta tai sen valmistusprosessista paremmin kestävän kehityksen mukaisia. Kyseessä oli siis avoin kriteeri. Tarjoajilla oli parhaiten kykyä vastata ympäristökriteereihin, jotka koskivat koko tuotetta ja joiden sääntely oli vakiintunutta ja selkeää.

Avoimen kriteerin arviointi koettiin subjektiiviseksi ja tarjoajien ehdottamat keinot eivät lisänneet tuotteen kestävyyttä merkittävästi. (Lisätty 2015)

Success Stories in Socially Responsible Public Procurement – The Landmark Project (pdf) (1 MB)


Sivua päivitetty viimeksi 10.8.2020