Siirry sisältöön

234 hakutulosta

SÄÄDÄ JA KÄYTÄ Lämmin vesi Vedenkulutuksen määrä voi kertoa paljon energiatehokkuudesta. Käyttövesivaraajan lämpötila-asetuksella on vaikutusta energiankulutukseen ja käyttövesivaraajan lämpötilaa kannattaakin alentaa, mikäli lämpimän veden määrä riittää, sillä lämmin vesi voi olla kaksi, jopa kolme kertaa kylmää vettä kalliimpaa.
Eri lämmitysmuodoilla voidaan käyttää seuraavia arvioita yhden lämminvesikuutiometrin lämmittämisessä: kaukolämpö tai sähkökattila 58 kWh/vesi-m 3, öljy 7 öljy-litraa/vesi-m 3 (oletushyötysuhde 80 %), pelletti 16 pelletti-kg/vesi-m 3 (oletushyötysuhde 80 %), maalämpöpumppu 23 kWh/vesi-m 3 (oletuslämpökerroin 2,5), maakaasu 6 maakaasu-m 3 /vesi-m 3 (oletushyötysuhde 90 %).
Vesi- ja viemärilaitteet Käyttövesijärjestelmän suunnittelu ja toteutus kuuluu pätevöityneiden LVI-ammattilaisten tehtäviin. Hyvällä suunnitelmalla ja toteutuksella taataan hyvä juomaveden laatu ja vältytään kosteusvahingoilta. Vesipisteille nousevat putket kannattaa sijoittaa talon vaipan sisäpuolelle, ei rakenteiden sisään.
Ulkoilmalämpöpumput menoveden korkein lämpötila, °C Ilma-ilma Ilma-vesi (tilojen lämmitys) 30 40 50 60 Ilma-vesi (käyttöveden lämmitys) 60 SPF-luku Säävyöhykkeet III I-II 2,8 2,8 IV 2,7 2,8 2,5 2,3 2,2 2,8 2,5 2,3 2,1 2,7 2,4 2,2 2,0 1,8 1,6 1,3 Taulukko 4.
Energiatehokas Vesihuoltolaitos -hankkeeseen osallistuneet: Suomen Vesilaitosyhdistys ry, HSY, Hämeenkyrön kunnan vesihuoltolaitos, Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy, Kuopion Vesi, Kurikan Vesihuolto Oy, Lahti Aqua Oy, Lempäälän Vesi, Nokian Vesi Oy, Oulun Vesi, Turun seudun puhdistamo Oy, Turun Vesiliikelaitos, Tuusulan seudun vesilaitos kuntayhtymä, Vaasan Vesi, Vihdin Vesi, ABB Oy, Flowplus
Kiinnitä erityisesti huomiota lämpimään veteen, se on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Kiinnitä erityisesti huomiota lämpimään veteen, sillä se on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin kylmä vesi. Hygienian hoitoon kuluu noin 45 prosenttia kaikesta käytetystä vedestä.
Energiatehokas veden tuotanto - energiatehokas vesihuoltolaitos from Motiva Case Tampereen Vesi Tampereen vesi saneerasi Kaupinojan vedenpuhdistamon turvatakseen Tampereen vedentuotannon vuoteen 2030 asti. Energiatehokkuus nostettiin keskeiseen rooliin saneerauksessa. Rakennuksen lämmityksen ja ilmanvaihdon suunnittelussa satsattiin lämpöpumpputekniikkaan ja lämmön talteenottoon.
Energiatehokas vesihuoltolaitos - seuranta ja analysointi from Motiva Case: Tampereen Vesi – energiankäytön analysointi ja suorituskyvyn mittarit Tampereen Vesi halusi lisätä vedenkäsittelyprosessien eri osien kustannustietoisuutta ja -tehokkuutta. Aiemmin vesilaitos seurasi omaa energiankäyttöä laskuista kuukausi- ja vuositasolla.
Pumppu laitetaan päälle heti, kun keräimestä tulevan veden lämpötila pysyy yli viisi astetta korkeampana kuin keräimeen menevä vesi. Pumppu kytketään pois päältä, kun keräimestä tuleva vesi on enää kaksi astetta lämpimämpää kuin sinne menevä vesi. Keskipäivällä virtaaman tulisi olla niin suuri, että menevän ja palaavan veden lämpötilaero ei ylitä 10 °C.