30 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Verkkoon liittäminen Sähkömarkkinalain 1) mukaan sähköverkon haltijalla on liittämisvelvollisuus ja siirtovelvollisuus, jotka koskevat myös sähkön pientuotantoa. Verkonhaltijan täytyy siis pyynnöstä ja kohtuullista korvausta vastaan liittää sähköverkkoonsa tekniset vaatimukset täyttävät sähkönkäyttöpaikat ja voimalaitokset toiminta-alueellaan.
Sähkön pientuotanto Pienimuotoisen sähköntuotannon teho on tyypillisesti muutamia kymmeniä tai satoja kilowatteja tai korkeintaan muutamia megawatteja. Sähkömarkkinalain pienimuotoisen sähköntuotannon määritelmässä pientuotanto on alle 2 MVA. Tuulivoima Tuulivoiman tuotantoon soveltuvia alueita on rannikoilla, merialueilla, tuntureilla ja monin paikoin myös sisämaassa.
Lisäksi ennen laitteistojen hankintaa on tärkeää perehtyä paitsi itse tekniikkaan ja pientuotannon mahdollisuuksiin, myös pientuotantoa koskeviin pelisääntöihin. Tuottaja tarvitsee tietoa muun muassa näiltä aihealueilta: tarvittavat luvat tuet verotus verkkoon liittämisen vaatimukset ja käytännöt sähkön myynti ja velvoitteet sähkömarkkinoilla.
Älykkäillä ohjauksilla järjestelmät reagoivat sähkön tuotannon ja hinnan vaihteluihin. – Taloyhtiöiden rooli kasvaa joustoa vaativilla sähkömarkkinoilla, kun oma sähkön pientuotanto lisääntyy ja sähköä käyttävät jäähdytys- ja lämmitysratkaisut yleistyvät.
Energiateollisuus julkaisee monipuolisia ohjeita ja suosituksia muun muassa pientuotannon myynnistä (sähköyhtiöiden kannalta ostosta) ja siihen liittyvistä sopimuksista: Sähkön pientuotanto (Energiateollisuus ry) Paikallinen jakeluverkkoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta ja -mittaroinnista sekä pientuotantolaitteiston verkkoon liittämisestä.
Aurinkosähkön ostajia voi etsiä esimerkiksi Sähkön hintavertailu -palvelun kautta, jossa sähkön myyjäyhtiöt voivat ilmoittaa lisätietoina, ostavatko ne asiakkaan tuottamaa sähköä. 1) Kodin sähköturvallisuus (Tukes) 2) Sähkömarkkinalaki 588/2013 (Finlex) 3) Sähkön pientuotanto (Energiateollisuus ry)
Kuva: Antti Lakka Pientuotanto kannattaa Toukokuun alussa 2015 tuli voimaan lakimuutos, jonka keskeisimpänä muutoksena oli, että alle 100 kVA:n tehoiset sähköntuotantolaitokset ja niitä suuremmat laitokset, joiden vuosituotanto on enintään 800 MWh, vapautetaan sähköverovelvollisuudesta.
Oulun rakennusvalvonnan julkaisema ohjekortti oikeaoppisesta yläpohjan lisäeristämisestä Aurinkosähköjärjestelmän hankinta Aurinkosähköjärjestelmien hinnan laskiessa kiinnostus sähkön pientuotantoon on lisääntynyt. Aurinkosähkö on puhdasta energiaa, tekniikka on lähes huoltovapaata, sen avulla voi kasvattaa energiaomavaraisuutta ja varautua mahdollisiin sähkön hinnan vaihteluihin.
Aurinkosähkön pientuotanto on ollut voimakkaassa kasvussa ja noin 5-kertaistunut viimeisen 5 vuoden aikana. Investoinnit houkuttavat edelleen kotitalouksia, yrityksiä, kuntia ja maatiloja. Kiristyvät määräykset tulevat vaikuttamaan myös kysyntään: tietyin ehdoin uusiin rakennuksiin on asennettava aurinkosähköä.
Yhteensä verkkoon kytkettyä pientuotanto kapasiteettia oli 120 MW.