90 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Yleisemmin säätökäyrän asettelussa muutetaan säätökäyrän jyrkkyyttä (kulmakerroin) ja sen korkeustasoa (= ns. suuntaissiirto): Vain kovilla pakkasilla huonelämpötilat ovat liian korkeat – valitaan loivempi säätökäyrä. Vain kovilla pakkasilla huonelämpötilat ovat liian matalat – valitaan vastaavasti jyrkempi säätökäyrä.
Termostaattiosa säätää patterin lämpötilaa huonelämpötilan mukaan. Jotta termostaattinen patteriventtiili toimii kunnolla, on asennuksessa huolehdittava siitä, että termostaattiosa pystyy tuntemaan huonelämpötilan esteettä.
Energialaskennassa käytettävät huonelämpötilan asetusarvot ja käyttöajan ilmanvaihtomäärät. Ilmavirrat on annettu lämmitettyä nettoalaa kohti.
Lämmityksen energiankulutuksen seuranta, verkoston toiminnan ylläpito, verkoston tasapaino ja oikea säätökäyrä sekä suunnitelmallinen kunnossapito ovat kaikki tekijöitä, joilla ehkäistään ongelmia, varmistetaan tasaiset huonelämpötilat ja viihtyisät asuinolosuhteet sekä pidetään energiankulutus ja kustannukset kurissa.
- Etusivu » Ajankohtaista » Julkaisut » Kiinteistö- ja palveluala » Patteriverkosto kuntoon – ohjeita patteriverkoston perussäädön tilaajalle
- Etusivu » Ajankohtaista » Julkaisut » Kaikki julkaisut » Patteriverkosto kuntoon – ohjeita patteriverkoston perussäädön tilaajalle
- Etusivu » Ajankohtaista » Julkaisut » Koti ja asuminen » Patteriverkosto kuntoon – ohjeita patteriverkoston perussäädön tilaajalle
Kesäajan huonelämpötilan vaatimuksenmukaisuus on osoitettava eri tilatyyppien lämpötilalaskennalla. Laskennassa on käytettävä ilmavirtaa lukuun ottamatta E-luvun laskennan mukaisia lähtötietoja. Kesäajan huonelämpötilaa koskevaa vaatimusta ei sovelleta käyttötarkoitusluokkaan 1 ja 9 kuuluviin rakennuksiin.
Huonelämpötilan lämmityskauden suunnitteluarvona on käytettävä lämpötilaa 21 celsiusastetta. Huonelämpötilan hallinnan suunnittelussa huonelämpötila voi vaihdella välillä 20–25 celsiusastetta lämmityskaudella ja välillä 20–27 celsiusastetta lämmityskauden ulkopuolella.
Talon laskennallista energiankulutusta suurempi kulutus voi johtua muun muassa runsaasta lämpimän veden käytöstä, tarpeettomasta tuulettamisesta ikkunoiden kautta tai liian korkeasta huonelämpötilasta”, korostaa Ketomäki.
Lämmitysverkon perussäädöllä varmistetaan, että laitteisto on tasapainossa ja huonelämpötilat ovat sopivalla tasolla ja samanlaiset rakennuksen eri osissa. Lämpötilojen valinnassa pyritään mahdollisimman mataliin lämpötiloihin. Paikalliselta kaukolämmönmyyjältä saa tietoa lämmönjakokeskuksen uusintaan.
Yhdistelmälämmittimen avulla pystyy muuttamaan huonelämpötilaa nopeammin, koska ilman mukana lämpö kulkeutuu nopeammin kuin säteilynä. Yhdistelmälämmitintä käytettäessä voidaan hyödyntää tehokkaammin ilmaislämpöä (esimerkiksi takka, ilmalämpöpumppu, aurinko), koska lämmitin voidaan säätää aina todellisen tarpeen mukaan.
Lämmityksen energiankulutuksen seuranta, verkoston toiminnan ylläpito, verkoston tasapaino ja oikea säätökäyrä sekä suunnitelmallinen kunnossapito ovat kaikki tekijöitä, joilla ehkäistään ongelmia, varmistetaan tasaiset huonelämpötilat ja viihtyisät asuinolosuhteet sekä pidetään energiankulutus ja kustannukset kurissa. Mikä on patteriverkoston perussäätö?