24 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Hehkulamput sekajäte Autojen lamput sekajäte Lamppujen palautus on maksutonta.
Kierrätä lamput oikein Energiansäästö- ja led-lamput, loisteputket, koristevalot, kirkasvalolamput ja muut valaistustuotteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun keräykseen. Vain halogeenilamput, hehkulamput ja autojen lamput kuuluvat sekajätteeseen. Lamppujen palautus on maksutonta.
Valaistuksen energiankulutus riippuu monesta seikasta – lampuista, valaisimista, valaisimien sijoittelusta ja ohjaustekniikasta. Hyödyksi saatavan valon määrään vaikuttaa myös huonepintojen ja valaisimien likaantuminen ja kuluminen. Hyvän valaistuksen tunnusmerkkejä ovat: ympäristöystävällisyys; energiatehokkuus; ja muunneltavuus tilojen käyttötarkoituksen muuttuessa.
Led-lamppu sopii myös sauna- tai ulkovalaisimeen, mutta kannattaa varmistaa, että lamppu on kyseiseen käyttötarkoitukseen sopiva. Mikä on energiatehokkain ja ympäristöystävällisin lamppu? Led-lampuista löytyy energiatehokkaimmat lamput ja energiatehokkain vaihtoehto on aina ympäristöystävällisin. Energiatehokkaimmat lamput ovat A-luokkaa.
Monissa paketeissa teho ilmoitetaan watteina lamppua kohti, esimerkiksi 80 lampun sarjassa 80 x 0,06W, joten vaatii hieman laskemista selvittää valosarjan teho ja siitä kulutus. Valosarjassa olevien lamppujen määrä kertoo usein sarjan tehosta.
Korkeat lämpötilat voivat lyhentää lampun käyttöikää, joten oikeanlaisen valonlähteen valinta korostuu tällaisissa tiloissa. Ledien etuna on se, että lamppu ei kuumene, eikä lika pala kiinni lampun pintaan. Näin ollen liikkuva ilmavirta ei likaa lamppua, kuten perinteisissä vanhoissa valonlähteissä. Toisaalta talviaikaan lumi ja jää eivät sula LED-valaisimen pinnalta.
Tästä syystä asetukset keskittyvätkin energiatehokkuuden parantamiseen, mutta myös lamppujen sisältämä elohopea ja valosaaste on nostettu esille. Lisätietoa: Valaistusasetusten (lotit 8, 9 ja 19) uudelleentarkastelu Valosaastetta vastaan ei ole varsinaisia toimenpiteitä. Elohopean määrää lampuissa rajoitetaan RoHS-direktiivissä (2011/65/EU).
Valaistusvaatimusten tulee toteutua myös silloin, kun lamppujen valovirta on lampun ikääntymisen myötä pienentynyt. Lamppujen valovirranalenemasta (montako prosenttia valonlähteen valovirta pienenee eliniän aikana) johtuva valaistusvoimakkuuden pieneneminen otetaan valaistussuunnittelussa huomioon alenemakertoimella (=100-valovirranalenema%/100).
Lue lisää 8.2.2023 Lamppujen energiamerkinnän siirtymäaika päättyy Lamppujen energiamerkkien uudistukseen liittynyt 18 kuukauden siirtymäaika päättyy. Maaliskuun alussa kaupoissa saa olla myynnissä vain uudella energiamerkillä merkittyjä lamppuja, jossa energialuokka-asteikko on A:sta G:hen.
Valaistuksen ohjaus ja lamppuvalinnat Valaistuksessa voidaan kiinnittää huomiota ohjaukseen ja lamppujen valintaan. On hyvä selvittää piha- ja porrasvalaistuksen ohjaustapa ja varmistua siitä, ettei valaistusta pidetä turhaan päällä. Valaistuksessa ei kuitenkaan saa säästää turvallisuuden kustannuksella.