Siirry sisältöön

27 hakutulosta

Pelletit säilyttävät muotonsa ligniinin toimiessa sideaineena. Pellettien yhtenäinen muoto helpottaa polttoaineen syöttöä ja polton hallintaa, mutta pellettien seassa oleva hienoaines ja pöly voivat myös aiheuttaa polttoaineen syöttöongelmia. Pellettien laatuun kannattaakin ostovaiheessa kiinnittää huomiota. Kuva 1. Puupellettejä. Kuva Juha Rautanen.
Kuva: Hannariina Honkanen, JAMK Pelletti on uudenaikainen puupolttoaineen muoto, jolla korvataan Suomessa ennen muuta kevyttä polttoöljyä kiinteistökokoluokan kattiloissa. Pelletintuotannosta menee huomattava osa vientiin.
Pelletit varastoidaan siiloon kattilahuoneen läheisyyteen. Siilon on oltava täysin kuiva, pölytiivis ja sähkötön. Omakotitalossa sopiva siilon koko on noin 8 m³, jolloin siihen mahtuu vuoden pellettien tarve eli noin 4 tonnia pellettejä (6,5 m³). Pelletit siirretään varastosta polttimelle siirtoruuvilla.
Takan sisällä on pellettisäiliö, johon mahtuu pellettiä muutaman päivän tarpeiksi. Takka sytyttää arinalle syöttämänsä pelletit ja syöttää lisää pellettiä kunnes termostaatti tai tuntiohjelmointi käskee lopettaa ja polttaa pelletit loppuun. Pellettitakka käyttää sähköä automaattisiin toimintoihin.
Oljesta voidaan puristaa myös pellettejä tai brikettejä, jolloin polttoaineen tiheys kasvaa ja käsittely helpottuu. Aurinkovoimala pellolle Mikäli maataloudessa hyödynnetään erityisen hankalasti viljeltävää tai huonosti tuottavaa peltoalaa, voidaan selvittää soveltuisiko se viljelyn sijasta paremmin energiantuotantoon sijoittamalla pellolle aurinkovoimalaitos.
Siihen mahtuu hyvin kuusi kuutiota pellettiä eli keskikokoisen omakotitalon vuoden lämmitykseen tarvittava määrä polttoainetta. Ohjeen on suunnitellut Kaj Fagerholm. Motiva ja suunnittelija eivät vastaa ohjeen tulkinnasta aiheutuvista ongelmista.
Lisäksi pellettejä syöttävä automatiikka tarvitsee sähköä. Pellettitakoissa on automaattisytytys. Pellettitakan säiliön mahtuu usean päivän pellettitarve. Pellettitakan merkittävä etu on se, että sen tuottamaa lämmitystehoa voidaan säätää. Takan tuottama lämpö siirretään huonetilaan puhaltimilla.
Jos kaukolämpölaitoksen polttoaineena käytetään uusiutuvaa energiaa (puu, hake, pelletti, biokaasu), ympäristövaikutukset vähenevät edelleen. Lisää aiheesta: Lämpöä kotiin keskitetysti – Kaukolampö
Asentajaluettelo Alla olevasta luettelosta voit hakea omaan tarpeeseesi sopivaa aurinkolämpö-, aurinkosähkö-, biolämpö- (esimerkiksi pelletti ja hake) ja lämpöpumppuasentajaa. Asentajaa voi hakea paikkakunnalla, yrityksen nimellä tai asentajatyypillä. Pudotusvalikosta voi valita asentajatyypiksi Aurinkolämpö, Aurinkosähkö, Biolämpö tai Lämpöpumppu.
xls) (2.1 MB) © Juha Laitila, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus Rankahakkeen kustannuslaskentaohjelma (xls) (83.5 KB) © Juha Laitila, Metsäntutkimuslaitos, Joensuun tutkimuskeskus Laskuri kuljetustapojen vertailuun: Hakerekkojen kustannusvertailu (xls) (656 KB) © Jarno Föhr & Kalle Karttunen, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Asuinrakennusten energia Laskuri haketta, pellettejä