Siirry sisältöön

9 hakutulosta

Kestävien tuotteiden määrä kasvaa – ekosuunnittelun EU-sääntelypuite laajenee horisontaaliseksi Ekologisella suunnittelulla tarkoitetaan sitä, että ympäristönäkökulma otetaan huomioon jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa. Tähän asti ekosuunnittelu on koskenut EU:n alueella energiaan liittyviä tuotteita, kuten lämmityslaitteita, jääkaappeja, imureita ja tietokoneita.
Yksi merkittävä säästöjen lähde on laitteiden ekosuunnittelu, jonka on pohjoismaisessa NordCrawl-selvityksessä arvioitu tuottaneen Suomessa jo 32,5 TWh energiansäästön v. 2020. Ekosuunnittelun osuuden voidaan arvioida olevan n. 41 % vuoden 2021 kokonaissäästöistä.
Edellä esitetyt energiatehokkuussopimusten energiansäästötiedot perustuvat sopimusten seurantajärjestelmään, rakennusten toimenpiteiden vaikuttavuuden ovat arvioineet SYKE ja Motiva (lämpöpumput), liikenteen VTT ja ekosuunnittelun vaikutusarvio on arvioitu pohjoismaisessa Nordcrawl-hankkeessa.
Energiavirasto vastaa ekosuunnittelu- ja energiamerkintädirektiivien pohjalta annettujen asetusten valmistelusta yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön ja ympäristöministeriön kanssa.
Lue lisää 19.7.2024 TEM: Uusi EU:n ekosuunnitteluasetus tuo keinoja puuttua entistä useampien tuotteiden elinkaaren aikaiseen ympäristökuormitukseen EU:n ekosuunnittelua koskeva asetus (EU) 2024/1781 hyväksyttiin ministerineuvostossa toukokuussa. Se tulee voimaan kaikissa jäsenmaissa 18.7.2024. Asetuksen tavoitteena on varmistaa kestävien tuotteiden vapaa liikkuvuus EU:ssa.
Raportissa käydään läpi myös hiilineutraalisuutta ja energiatehokkuutta. (9) 2.4 Ekosuunnittelu ja kuluttajakäyttäytymisen muuttuminen ohjaavat teollista toimintaa Ekosuunnittelun tavoitteena on asettaa vaatimuksia energiaa käyttäville ja energian käyttöön liittyville tuotteille.
Hankkeessa selvitettiin ekosuunnittelun pohjoismaisen vaikutusarviointityökalun (NordCrawl) käytettävyyttä Suomessa. Alustavan arvion mukaan hankkeen tuloksia hyödyntämällä voisi tuottaa kevyellä menettelyllä ekosuunnittelun vaikutusarvioita kansallisiin ja 14 31.1.2024 kansainvälisiin raportointitarpeisiin.
1