Siirry sisältöön

114 hakutulosta

Asukkaan on tärkeää tietää, miten oman asunnon ilmanvaihto toimii. Jos laitteiston käyttö on vierasta, kannattaa pyytää apua huoltoyhtiöltä. Energiaa säästyy myös ilmanvaihdon säätämisellä. ”Maksimitehoa tarvitaan vain silloin, kun asunnossa on esimerkiksi juhlien vuoksi poikkeuksellisen paljon ihmisiä, laitetaan ruokaa, saunotaan tai vaikka kuivatetaan pyykkejä.
Ilmanvaihto Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa asunnoista muun muassa kosteutta ja erilaisia epäpuhtauksia ja tuoda riittävä määrä korvaus- tai tuloilmaa rakennuksen. Oikein toimiva ilmanvaihto mahdollistaa raikkaan, terveellisen ja viihtyisän sisäilman.
toimii (25.10.2021) Ilmanvaihto talvikuntoon puhdistuksella ja säädöllä (27.10.2021) Tarkkana talvella (1.11.2021) Kiinteistöt talvikuntoon pakkaskautta odotellessa – lämmitysverkoston toiminta kannattaa tarkistaa ennen pakkasia (3.11.2021) Kesä 2021 – Tiedotteet Viilennä fiksusti (7.6.2021) YM ja Motiva: Energiatehokkuutta talotekniikan fiksulla käytöllä ja ylläpidolla (11.6.2021)
29.1.2024 8.00 Varmista kotisi asuinmukavuus talvikaudella Sydäntalvella on hyvä hetki tarkistaa, että kotisi lämmitys sekä ilmanvaihto on säädetty oikein. Energiataloudelliset ja keskenään linjassa olevat säädöt pitävät huolen asumismukavuudesta ja pienentävät asumisen ilmastovaikutuksia. Talvikaudella asuntoon tuleva raitisilma lämpiää eri tavoin käytettävän järjestelmän mukaan.
Rakentamismääräyskokoelma ja taustamateriaalit D2 2012 – Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto – Määräykset ja ohjeet 2012 (pdf) (309 KB) D3 2012 – D2 2012 – Rakennusten energiatehokkuus – Määräykset ja ohjeet 2012 (pdf) (435.3 KB) Huom!
Yleissääntönä voi todeta, että kannattavimmat säästötoimet kohdistuvat lämmityslaitteisiin, ilmanvaihtoon ja rakennuksen yläpohjan lisäeristykseen. Taloautomaatiolla energiansäästöä Talotekniikan optimoituun käyttöön ja ohjaamiseen voidaan valjastaa automaatio-järjestelmä.
Hyvässä talossa on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun – sen puhtauteen ja riittävään ilmanvaihtoon. Muista erityisesti seuraavat asiat: suunnittele perheesi tarpeita vastaava talo; eristä talo reilusti ja huolellisesti; hanki hyvät ikkunat; tee talosta ilmanpitävä; ja hanki taloon tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu tulo- ja poistoilmanvaihto.
Menetelmiä ja ohjeita energiatehokkuuden parantamiseen: Ammattikeittiöt Energiakatselmus ja -analyysi Höyry- ja lauhdejärjestelmä Ilmastointi ja jäähdytys Kylmäjärjestelmä Lämmönsiirto Paineilmajärjestelmä Puhallinjärjestelmät Pumppausjärjestelmät Sähkömoottorit Tehtaan tekninen eristys Teollisuuden ilmanvaihto Teollisuuden vaativat ilmanvaihtokohteet Teollisuuden uunit Tuotannon ylijäämälämpö
Energiatodistusten hinnat 2023 – kyselyn tulokset Jaakko Ketomäki , Motiva Oy SRI-pilotointi Jaakko Ketomäki , Motiva Oy Energiayhteisöt Milja Aarni , Motiva Oy Energiayhteisöt E-luvun laskennassa: Aurinkosähkö ja akustot sekä maalämpö usean rakennuksen käytössä Minna Tolvanen , Motiva Oy (Esitys päivitetty 28.4.2023) Pientalon lämmityksen ohjaus Vesa Linja-aho , Vesa Linja-aho Tmi Ilmanvaihtoon
Lisätietoja: Motiva Oy asiantuntija Päivi Suur-Uski paivi.suur-uski@motiva.fi puh. 044 300 1369 www.motiva.fi/kesa Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta.