Siirry sisältöön

72 hakutulosta

Julkiset hankinnat kestävästi ja innovatiivisesti Miksi? Kestävien ja innovatiivisten hankintojen Suomi Julkisten hankintojen rooli Suomelle asetettujen strategisten tavoitteiden saavuttamisessa on merkittävä. Tavoite voidaan saavuttaa lisäämällä kestävien ja innovatiivisten hankintojen osuutta.
Kestävät julkiset hankinnat Julkinen sektori hankkii tavaroita ja palveluja vuosittain noin 47 miljardilla eurolla. Määrä on noin 20 prosenttia bruttokansantuotteesta. Julkisella sektorilla onkin sekä mahdollisuus että velvollisuus käyttää tätä valtavaa ostovoimaansa viisaasti tekemällä kestäviä ja vaikuttavia hankintoja.
Hankintojen kehittämisen palvelut keskittyvät seuraaviin tuote- ja palvelukategorioihin, jotka priorisoidaan osallistuvien organisaatioiden kanssa joulukuussa 2024: Kestävien ICT-ratkaisujen hankinnat (esim. laitteet, ohjelmistot, datakeskus- ja pilvipalveluhankinnat. Kiinteistörakentamisen hankinnat (esim. uudis-, korjaus tai purku). Liikenteen ja liikkumisen hankinnat.
Julkiset hankinnat ovat yli 40 miljardin arvoinen muutostyökalu. Juha Sipilän ja Sanna Marinin hallituskausilla panostettiin pitkäjänteisesti tämän merkittävän julkisen ostovoiman hyödyntämiseen innovaatiopolitiikan ja kestävän kehityksen keskeisenä välineenä. Työ- ja elinkeinoministeriö rahoitti KEINOn toimintaa vuositasolla noin kahdella miljoonalla eurolla.
6.5.2024 14.00 Vastuullisuuskriteerien päivitys eläinperäisten tuotteiden hankintaan käynnistyy Julkisilla elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoilla on suuri vaikutus kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa. Maa- ja metsätalousministeriö on käynnistänyt valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:n johdolla eläinperäisten tuotteiden hankintakriteereihin liittyvän päivitystyön.
Elämme aikoja, jotka nostavat julkiset hankinnat monella tavalla entistäkin merkittävämpään rooliin. Hankintayksiköt ovat olleet ratkaisevassa roolissa koronapandemian aikana ja nyt vallitsevassa maailmantilanteessa niiden on oltava joustavia ja ketteriä vastatakseen yllättäviin haasteisiin.
Maa- ja metsätalousministeriön selvitys linjaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä periaatteita ja kriteereitä kestävien ruokahankintojen tueksi. Julkisia elintarvikehankintoja tehdään Suomessa vuosittain noin 300 miljoonalla eurolla. Hankintakriteerien avulla on mahdollista edistää biodiversiteetin säilymistä.
. – Vaatimuksista on toistaiseksi hyvin niukasti käyttökokemusta, joten niitä sovellettaessa kannattaa aina tehdä joko tietopyyntö tai varmistaa markkinavuoropuhelussa niiden käyttökelpoisuus kyseiseen hankintaan, kestävien julkisten hankintojen johtava asiantuntija Suvi Sippola Motivasta muistuttaa.
Kestävät ja vastuulliset hankinnat Hankinnat ovat tärkeä osa yritysten vastuullisuutta. Omilla hankinnoillaan yritykset voivat merkittävästi myötävaikuttaa myös resurssiviisaiden ratkaisujen ja tekniikan yleistymiseen. Vastuullisten hankintojen toteuttaminen edellyttää johdon tukea ja tarvittavia resursseja.
Siksi Motiva on käynnistänyt valmistelut yhteisrahoitteisen VAUHTI-verkoston perustamiseksi, joka tarjoaa toteutuessaan muun muassa kohdennettua neuvontaa ja palveluita vastuullisuuden huomiointiin hankinnoissa, tukea uusien ratkaisujen hankintaan ja skaalaukseen sekä mahdollisuuksia tilaaja-toimittaja yhteistyöhön.