14 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Elämme aikoja, jotka nostavat julkiset hankinnat monella tavalla entistäkin merkittävämpään rooliin. Hankintayksiköt ovat olleet ratkaisevassa roolissa koronapandemian aikana ja nyt vallitsevassa maailmantilanteessa niiden on oltava joustavia ja ketteriä vastatakseen yllättäviin haasteisiin.
Maa- ja metsätalousministeriön selvitys linjaa luonnon monimuotoisuutta edistäviä periaatteita ja kriteereitä kestävien ruokahankintojen tueksi. Julkisia elintarvikehankintoja tehdään Suomessa vuosittain noin 300 miljoonalla eurolla. Hankintakriteerien avulla on mahdollista edistää biodiversiteetin säilymistä.
Tarkoituksena on jatkaa työtä julkisen sektorin vaikuttavuusosaamisen kehittämiseksi osana valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan toimintaa huhtikuun alusta alkaen. Työ- ja elinkeinoministeriö hankkii 1.4.2022 alkaen vaikuttavuuden johtamiseen ja vaikutusten hankintaan liittyviä palveluita valtion kestävän kehityksen yhtiöltä Motivalta.
KEINO-osaamiskeskuksen tärkeimmät tehtävät ovat parantaa julkisen sektorin kyvykkyyttä kestävien ja innovatiivisten hankintojen hyödyntämiseen, vahvistaa julkisen sektorin ja yritysten välistä yhteistyötä sekä lisätä kestävien ja innovatiivisten hankintojen määrää ja vaikuttavuutta hallitusohjelmatavoitteiden mukaisesti. – Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen merkitys
Perustaso auttaa julkisia hankkijoita ottamaan tavarankuljetusten ympäristövaikutukset huomioon tavalla, joka ohjaa markkinoita ja hankinnasta kilpailevia yrityksiä kestävään suuntaan ja joka on kuitenkin tavallisten alan toimijoiden saavutettavissa.
Kriteerien päivitystyön tavoitteena oli edistää entisestään kestävää ruoantuotantoa ja lisätä vastuullisuutta ja elintarvikkeiden kotimaisuusastetta julkisella sektorilla. Kriteerien päivitystyö tehtiin yhteistyössä Motivan hankinta-asiantuntijoiden ja Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden kanssa.
Motivalle on rakentunut merkittävä koordinaatiorooli kestävien ja innovatiivisten hankintojen edistämisessä KEINO-osaamiskeskuksen kautta Suomessa. Toiminnan potentiaalinen vaikuttavuus on valtava, kun julkiset hankinnat ovat jopa 45 miljardia vuositasolla tai 20 prosenttia bruttokansantuotteestamme. Vuosi 2021 oli meille Motivassa ja koko Suomessa "uuden normaalin" aikaa.
Opas neuvoo julkisen sektorin puurakentajaa, kuinka hankinta ja hankkeen toteutus kannattaa tehdä. Apuja on tarjolla niin markkinakartoitukseen ja tarjouspyynnön tekemiseen kuin tarjousten vertailuun.
Kyseessä ovat siis julkiset hankinnat yhtenä innovaatiopolitiikan keinona vauhdittamassa uusien ratkaisujen syntymistä, tilaaja-toimittaja -yhteistyötä, kasvua ja tietysti samalla vastaamassa yhteiskunnallisiin haasteisiin ja viheliäisiin ongelmiin, joihin julkinen sektori palveluillaan pyrkii vaikuttamaan.
Luotettavan ja puolueettoman viestinnän ja neuvonnan avulla kynnystä käyttöönottoon madalletaan ja samalla vauhditetaan kestävää kehitystä edistävien ratkaisujen yleistymistä. Tästä Motivassa on kokemusta muun muassa aurinkosähköjärjestelmien hankintaan liittyvässä neuvonnassa, johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy:stä kertoo.