Siirry sisältöön

5 hakutulosta

Kun huonelämpötilat säädetään suoraan energiataloudelliselle tasolle, vältytään totuttautumisesta turhan lämpimään sisälämpötilaan, asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo. Energiataloudellisuus ja asumisterveys samalla viivalla Suomalaisissa kodeissa talvikauden huonelämpötilat usein ylittävät parilla asteella terveelliseksi ja energiatehokkaaksi todetut suosituslämpötilat.
Näitä tekoja ovat esimerkiksi matalampi ajonopeus liikenteessä, huonelämpötilan säätäminen alemmaksi tai lämpimän käyttöveden säästäminen. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Pidemmän aikavälin tavoite on pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.
Nykyiseen patteriverkoston säätimeen on mahdollista yhdistää huonelämpötilan mittaavia antureita. Suosittelemme selvittämään älyratkaisun käyttöönottoa, jonka avulla lämmitystä voidaan säätää huoneistojen lämpötilojen mukaan, ottaa käyttöön kulutusjoustopalvelu sekä aloittaa reaaliaikainen energiankulutuksen ja asuntojen olosuhteiden seuranta.
Energiaselvitys sisältää seuraavat tarkastelut: • Kootusti rakennuksen E-luvun laskennan keskeiset lähtötiedot ja tulokset • Selvitys siitä, että rakennuksen lämpöhäviöt ovat määräysten mukaiset • Ilmanvaihtojärjestelmän ominaissähkötehon laskenta • Arvio rakennuksen lämmitystehontarpeesta • Arvio kesäaikaisesta huonelämpötilasta (ja tarvittaessa jäähdytystehon tarve). • Arvio rakennuksen
Tällä vältetään yhtäaikainen lämmitys ja jäähdytys esimerkiksi tilanteessa, jossa huonelämpötila nousee hetkellisesti takan lämmityksen yhteydessä.  Kylmillä ilmoilla lämpöpumpun lämpötilan asetusarvo ja puhallinnopeus kannattaa pitää korkealla, kuitenkin niin, ettei se vähennä asumisviihtyvyyttä.
1