9 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Kestävien tuotteiden määrä kasvaa – ekosuunnittelun EU-sääntelypuite laajenee horisontaaliseksi Ekologisella suunnittelulla tarkoitetaan sitä, että ympäristönäkökulma otetaan huomioon jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa. Tähän asti ekosuunnittelu on koskenut EU:n alueella energiaan liittyviä tuotteita, kuten lämmityslaitteita, jääkaappeja, imureita ja tietokoneita.
Yksi merkittävä säästöjen lähde on laitteiden ekosuunnittelu, jonka on pohjoismaisessa NordCrawl-selvityksessä arvioitu tuottaneen Suomessa jo 32,5 TWh energiansäästön v. 2020. Ekosuunnittelun osuuden voidaan arvioida olevan n. 41 % vuoden 2021 kokonaissäästöistä.
Edellä esitetyt energiatehokkuussopimusten energiansäästötiedot perustuvat sopimusten seurantajärjestelmään, rakennusten toimenpiteiden vaikuttavuuden ovat arvioineet SYKE ja Motiva (lämpöpumput), liikenteen VTT ja ekosuunnittelun vaikutusarvio on arvioitu pohjoismaisessa Nordcrawl-hankkeessa.
Ohjeet energiamerkistä valmistajille, maahantuojille ja jälleenmyyjille Tuotekohtaiset asetukset ja lisätietoa energiamerkintädirektiivistä löytyy Energiaviraston ylläpitämästä www.ekosuunnittelu.info -verkkopalvelusta , joka toimii tuotteiden ekosuunnittelu- ja energiamerkintävaatimuksiin liittyvien säädösten virallisena tiedotuskanavana.
Lisää tietoa ekosuunnittelu- ja energiamerkintä -vaatimuksiin sekä energiatodistukseen liittyvistä säädöksistä: www.ekosuunnittelu.info http://energiatodistus.motiva.fi/ Direktiivin 2010/31/EU rakennusten energiatehokkuudesta mukaan energiatehokkuutta on edistettävä sekä uudisrakentamisessa että jo olemassa olevassa rakennuskannassa.
Lue lisää 19.7.2024 TEM: Uusi EU:n ekosuunnitteluasetus tuo keinoja puuttua entistä useampien tuotteiden elinkaaren aikaiseen ympäristökuormitukseen EU:n ekosuunnittelua koskeva asetus (EU) 2024/1781 hyväksyttiin ministerineuvostossa toukokuussa. Se tulee voimaan kaikissa jäsenmaissa 18.7.2024. Asetuksen tavoitteena on varmistaa kestävien tuotteiden vapaa liikkuvuus EU:ssa.
Hankkeessa selvitettiin ekosuunnittelun pohjoismaisen vaikutusarviointityökalun (NordCrawl) käytettävyyttä Suomessa. Alustavan arvion mukaan hankkeen tuloksia hyödyntämällä voisi tuottaa kevyellä menettelyllä ekosuunnittelun vaikutusarvioita kansallisiin ja 14 31.1.2024 kansainvälisiin raportointitarpeisiin.