Siirry sisältöön

206 hakutulosta

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin velvoitteiden mukaisesti viestintää eri lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien energiatehokkuuden parantamiseksi tehdään alan toimijoista kootun Talotekniikan viestintäfoorumin kautta. Motiva koordinoi foorumin toimintaa ympäristöministeriön toimeksiannosta.
Lähelle pintaa, vesieristyksen alle, asennettu lämmitys on huomattavasti energiatehokkaampi kuin syvälle asennettu. Sivun tiedot perustuvat sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvarissa tutkittuun ja tuotettuun aineistoon.
Lue lisää taloautomaatiosta Lue lisää: Vesikiertoinen lämmitys – ylläpito ja säätö Lue lisää: Kuiva sähkölämmitys – ylläpito ja säätö
Kustannukset jakaantuvat seuraavasti: lämmitys (tilat ja lämmin käyttövesi) 45 %, vesi ja jätevesi 20 %, huoneistosähkö 28 % ja kiinteistösähkö 7 %.
Tavoitearvoja erilaisten sähkölämmitteisten talotyyppien energiankulutukselle, kWh/vuosi Sähkön Käyttöveden Kotitalous- Lämmitys- ja kokonaiskulutus lämmitys sähkö kiinteistösähkö 50-luvun pientalo, noin 120 m2 • kaksi asukasta 15 000 1 600 3 500 9 900 16 000 1 600 3 500 10 900 16 800 3 200 4 600 9 000 17 150 3 200 4 600 9 350 • kaksi asukasta 90-luvun pientalo, noin 150 m2 • neljä
Talon vastaanotossa valvoja ja LVI-urakoitsija tarkistavat lämmitys- ja ilmanvaihtotekniikan säädöt. Talon ilmamäärät ja painesuhteet säädetään kuntoon, jotta kunkin huonetilan tulo- ja poistoilmanvaihto sekä lämmitys toimivat suunnitelmien mukaisesti. Loppukatselmus Loppukatselmuksessa rakennusvalvonta toteaa hankkeen rakennuslupa-asiakirjojen mukaisesti valmiiksi.
Tyhjien huoneiden tai tilojen, joissa ei oleskella jatkuvasti, lämmitys kannattaa ehdottomasti kytkeä pois päältä tai lämpötila alentaa pysyvästi. Lämpötilan voi nostaa tilapäisesti takaisin normaaliksi tarvittaessa ja käytön jälkeen alentaa uudelleen tai kytkeä lämmitys pois päältä.
Kiinteistön lämmitys, lämmin ja kylmä käyttövesi sekä ilmastointi · Palamisilman sisäänotto ulkoa kiinteistöön · sisäänoton hallinta ja ilman lämmitys · toiminta seisokkiaikana · Palamisilman otto kattilaan · Tuotantotilojen lämmitys ja lämmityslaitteiden säätöpiirit · Muiden tilojen lämmitys ja lämmityslaitteiden säätöpiirit · Ilmanvaihto ja lämmön talteenotto · Kiinteistön yläosaan
Suomessa artikloiden lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien pakollisten tarkastusten sijaan hyödynnetään vaihtoehtoisia ja vapaaehtoisia toimia, joista Suomessa on hyvää kokemusta muun muassa Energiatehokkuussopimusten kautta.
Sulje lämmitys kesäksi. Tee sesonkikohtaiset toimenpiteet lämmitysjärjestelmäkohtaisesti. Lämmitys ja lämmönjako Tutustu kotisi lämmitysjärjestelmään käyttöoppaiden tai ammattilaisen avustuksella. Mitä paremmin tunnet laitteet ja säädöt, sitä sujuvampaa ja turvallisempaa niiden oikea ja energiatehokas käyttö on. Tarkista lämmitysjärjestelmän toiminta lämmityskauden alussa.