Siirry sisältöön

122 hakutulosta

Hankkeessa julkaistiin selvitykset, jotka tarkastelivat: lämpöpumppujen ja ORC-tekniikan mahdollisuuksia ylijäämälämmön hyödyntämisessä, ylijäämälämmön hyötykäyttöä polttoaineen kuivatuksessa sekä keinoja hyödyntää ylijäämälämpöä erityyppisissä teollisuuskohteissa. Viestinnällä mediajulkisuutta Hankkeen aikana Motiva viesti aktiivisesti teollisen ylijäämälämmön hyödyntämisestä.
Suurin käytössä oleva pohjavesivarantoon perustuva lämpövarasto on Ruotsissa Arlandan lentokentällä, jossa kesän ylilämpö varastoidaan kentän alapuolella olevaan maanalaiseen järveen ja palautetaan sitten talvella lämpöpumpuilla lämmityskäyttöön.
Käynnistyviä yhteistyöhankkeita: Sähköistämällä energiatehokkuutta teollisuudessa yhteishanke (käynnistyy 2024) Käynnissä olevia yhteishankkeita: Sähköistyminen, hukkalämmöt ja lämpöpumput teollisuudessa -yhteishanke Esimerkkejä valmistuneista yhteishankkeista: Energiatehokas koti Materiaalikiertojen data-alusta ja ekosysteemi Aurinkosähkön paloturvallisuus -projekti 2020-2021 Energiatehokas
Patteriverkon lämpötilalla on huomattava merkitys lämpöpumpun toiminnalle ja tehokkuudelle. Vaihtoehtona voi olla myös patterilämmityksen muuttaminen vesikiertoiseksi lattialämmitykseksi, mikäli asunnossa tehdään samalla remonttia, jossa lattiapinnat avataan.
Tämä vuoksivanhoille pattereille joudutaan usein ajamaan kovilla pakkasilla varsin kuumaa vettä, joka lisää lämpöhäviöitä ja heikentää rakennuksen mahdollisesti vesikiertoon kytketyn lämpöpumpun suoritusarvoja. Ylläpitotoimin ja säätölaitteiden uusinnalla voidaan kuitenkin tehdä paljon parannuksia.
Lisäksi on mahdollista hyödyntää aurinkolämpöä ja lämpöpumppuja. Pien-CHP eli pienimuotoinen sähkön ja lämmön tuottaminen on myös tullut yhä kannattavammaksi. Lämpölaitokselle ja hakevarastolle täytyy olla tilaa lähellä lämmitettäviä kiinteistöjä. Hakkeen kuljetukset tulee myös ottaa huomioon.
Hankkeen aihealueet: korkean lämpötilan lämpöpumput, korkeiden lämpötilojen tuottaminen sähköllä, sähkökattilat, sähköstä lämmöksi (teknologiat ja varastointi kulutusjoustolla), energiatehokkuuden optimointi älyratkaisuilla. Yhteishanke käynnistyi huhtikuussa 2024 Yhteishankkeessa on mukana 16 yritystä eri toimialoilta.
Esimerkiksi öljylämmityksen korvaaminen lämpöpumpulla tai sähköauton hankinta lisää kotitalouden sähkönkäyttöä, jota voi edullisesti kattaa omalla aurinkosähköllä.
Lue lisää 31.3.2020 Kauniaisissa harkinnassa aurinkoenergia ja lämpöpumput Kauniaisten uusiutuvan energian kuntakatselmus valmistui joulukuussa 2019. Sen mukaan merkittävin uusiutuvan energian potentiaali Kauniaisissa vaikuttaisi olevan aurinkoenergian ja erilaisten lämpöpumppujen lisäämisessä.
Esimerkiksi puukattilan tai lämpöpumpun yhteyteen asennettu varaaja pidentää kattilan käyntiaikaa ja parantaa näin palamisen hyötysuhdetta. Varaaja parantaa myös aurinkokerääjillä hyödynnettävää lämpöä.