Siirry sisältöön

167 hakutulosta

Lisätietoa: Puulehden artikkeli: Energiatehokas ja vähäpäästöinen puurakennus Motivan järjestämä Puuakatemia, YouTube-tallenne: Puurakennus – elinkaariarviointi ja energiatehokkuus 10.2.2022
Vastaus: Rakennuksen koon perusteella maalämpö ei ole välttämättä ole kannattavin ratkaisu, etenkin kun kyseessä on uudistalon rakenteellinen energiatehokkuus eli kulutustaso pieni. Hyviä vaihtoehtoja ovat joko 1) suora sähkölämmitys lämmityksen pudotusautomatiikalla, täydennettynä ilmalämpöpumpuilla tai 2) ilma-vesilämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys.
Energiatehokkuusluokka ja E-luku Energiatodistuksessa rakennuksen energiatehokkuus ilmaistaan rakennuksen laskennallisen energiatehokkuuden vertailuluvun (E-luku) sijoittumista luokitteluasteikolle kuvaavalla tunnuksella. Energiatehokkuusluokkaa kuvataan tunnuksilla A 2018 –G 2018 .
Tilastoja voi käyttää myös myyjä: jos rakennuksen energiatehokkuus on keskiarvoa parempi, kannattaa sitä hyödyntää myyntivalttina! Energiatehokkuusluokkaa kuvataan kirjain- tunnuksella A (paras) – G (heikoin) sekä alaindeksinä olevalla vuosiluvulla. Vuosiluku kuvaa minkä lainsäädännön mukaan todistus on tehty.
Lisäeristämisestä myös purueristeisen rintamamiestalon osalta löytyy esimerkkiratkaisuja Rakenteellinen energiatehokkuus korjausrakentamisessa -oppaasta. Rakennuksen ulkopuolinen lisäeristäminen on kustannustehokasta toteuttaa vain julkisivuremontin yhteydessä, jonka ajoitus riippuu julkisivun kunnosta.
Puurakentamisen rakennusfysiikka Klaus Viljanen Aalto-yliopisto (pdf) (1.4 MB) Puuakatemia: Puurakennus – elinkaariarviointi ja energiatehokkuus​ Aika: 10.2.2022 Esitykset: 1. Puu metsästä rakennukselle Ilmastovaikutusten synty ja raportointi Tarmo Räty LUKE (pdf) (982.8 KB) 2. Elinkaaren vähähiilisyyden arviointi rakennushankkeessa Anni Viitala Granlund Oy (pdf) (856.3 KB) 3.
Lue lisää 20.10.2022 Varmista energiatehokkuus — tarkista ilmanvaihdon toiminta ja säädöt Yksi suurista energiankulutukseen vaikuttavista toiminnoista rakennuksessa on ilmanvaihto. Jotta järjestelmä toimii energiatehokkaasti ja sisäolosuhteet kiinteistössä ovat kunnossa, on hyvä tarkistaa järjestelmän toiminta ja asetukset.
Lämmitysjärjestelmässä kannattaa huomioida ainakin helppous, energiatehokkuus, kustannukset ja päästöt. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita mahdollisimman vähäpäästöinen kattila, joka sopii asutusalueelle hyvin ja säästää samalla myös polttoainetta. Lisää aiheesta: Puulämmitys kiinteistöissä Keskuslämmityskattilat Hake-, pilke- ja halkokattilat Aurinkolämpö 2.
Ohjelmoitavat patterit ja pattereiden energiatehokkuus Aiomme uusia rintamamiestalossamme alakerran sähköpatterit. Olen kiinnostunut ohjelmoitavista pattereista, jotka laskisivat lämpöä yöksi ja työpäivän ajaksi, kun talo on tyhjillään. Kuulin tutkimuksesta, jonka mukaan ohjelmoitavilla pattereilla ei kertyisi säästöä, vaan lämpötilan nosto takaisin veisi niin paljon sähköä.