12 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
Aurinkosähkön osuus verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista oli vuoden 2022 lopussa noin kolme prosenttia. Aurinkosähkön tuotanto vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,6 prosenttia vuonna 2022. Valtaosa sähköverkkoon liitetystä aurinkosähkökapasiteetista on pientuotantoa.
Etelä-Suomessa suotuisassa paikassa nämä tuottavat sähköä 3 500–4 200 kilowattituntia vuodessa. Soveltuvuuden arvioinnissa on keskeistä, että paneeleiden sähkön tuotto ja kotitalouden sähkön kulutus osuvat samaan ajankohtaan.
Säännöksillä parannetaan yksittäisen pientuotantoa harjoittavan loppukäyttäjän mahdollisuuksia hyödyntää tuottamaansa sähköä omaan käyttöönsä. Taseselvitysjakson sisäinen hyvityslaskenta ja sähkönkulutuksen ja -tuotannon netotus on tarkoitus toteuttaa datahubissa 1.1.2023 lähtien.
. – Kannattavuus on erittäin hyvä sähkön nykyhinnoilla, mutta epävarmuutta aiheuttaa sähkön hintakehityksen vaikea ennustettavuus. Jos sähkön markkinahinta palautuu aiemmalle tasolle, omakäyttöosuus on hyvä pitää suhteellisen korkeana, Motivan asiantuntija Teemu Kettunen totesi webinaarissa.
Aurinkosähkön pientuotanto on Suomessa noin kolminkertaistunut vuodesta 2018. Innostus omaan pientuotantoon on näkynyt ennen kaikkea omakotitalojen katoilla, mutta nyt kiinnostus lisääntyy myös taloyhtiöissä.
Älykkäillä ohjauksilla järjestelmät reagoivat sähkön tuotannon ja hinnan vaihteluihin. – Taloyhtiöiden rooli kasvaa joustoa vaativilla sähkömarkkinoilla, kun oma sähkön pientuotanto lisääntyy ja sähköä käyttävät jäähdytys- ja lämmitysratkaisut yleistyvät.
Yhteensä verkkoon kytkettyä pientuotanto kapasiteettia oli 120 MW.
hintoja ja tuomaan joustavuutta sähkö- ja kaukolämpöjärjestelmään.
Keskitetyn tiedonvaihdon käyttöönottaminen sähkön vähittäismarkkinoilla vuonna 2019 mahdollistaa uusia sähkötoimitukseen liittyviä palveluita ja käytäntöjä. Selvitetään mahdollisuus keskitetyn tiedonvaihtojärjestelmän myötä hyödyntää pientuotantoa samalla kiinteistöllä sijaitsevissa huoneistoissa nykyistä joustavammin.
Jos järjestelmä mitoitetaan paljon yli ns. pohjakuorman, ei tällöin ehditä itse käyttää tuotettua sähköenergiaa omaksi hyödyksi vaan myydään sähköä verkkoon. Nykyisin käytettävät pientuotanto myyntisopimukset ovat jo kohtalaisen kannattavia, koska hinnoitteluperusteena käytetään ns. pörssisähkön hintaa, jonka vaihteluväli on suuri (2–70 snt/kWh.