Siirry sisältöön

117 hakutulosta

12.6.2024 8.00 Dynaamisen hankinnan opas avuksi luomu- ja lähiruokahankintoihin Motiva on julkaissut dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS) oppaan julkisille hankkijoille, jotka tavoittelevat ruokapalveluissaan lähi- ja luomuruoan lisäämistä.
Vastuullisesti toteutetut hankinnat edistävät kestävän kehityksen tavoitteita ja vahvistavat Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Nyt käynnistyvän työn pohjana on vuonna 2023 työnsä aloittaneen lihan kestävyyskriteerityöryhmän työ.
Hankinta-Suomi -toimenpideohjelma tähtää siihen, että julkiset hankinnat kehittyvät Suomessa entistä vaikuttavammiksi. ”Nyt julkaistu laaja tilannekuva antaa vakaan pohjan kehittämistyön suuntaamiseen ja verkostomaisen yhteistyön jatkamiseen”, summaa Hankinta-Suomi ohjelmajohtaja, finanssineuvos Tarja Sinivuori-Boldt valtiovarainministeriöstä.
Avaisanat: julkiset hankinnat, ruoka, vastuullisuus, kunnat, kestävä kehitys Podcastin voit kuunnella Spotify-musiikkipalvelussa: Miten hankkia kuntiin vastuullisempaa ruokaa? Palaa otsikoihin
Luonnonvarakeskus tuotti taustatietoa kriteerityön pohjaksi ja Motivan hankinta-asiantuntijat varmistivat, että kriteerit ovat hankintalain mukaisia ja julkisiin hankintoihin soveltuvia.
. – Hankinnat on tunnistettu keskeiseksi työkaluksi erilaisten kansallisten ja organisaatiokohtaisten strategisten tavoitteiden käytäntöön viennissä.
Hankintojen kehittämisen palvelut keskittyvät seuraaviin tuote- ja palvelukategorioihin, jotka priorisoidaan osallistuvien organisaatioiden kanssa joulukuussa 2024: Kestävien ICT-ratkaisujen hankinnat (esim. laitteet, ohjelmistot, datakeskus- ja pilvipalveluhankinnat. Kiinteistörakentamisen hankinnat (esim. uudis-, korjaus tai purku). Liikenteen ja liikkumisen hankinnat.
. – Elintarvikkeiden hankinta on yksi merkittävä vaikuttamisen keino. Lisäksi on tärkeää panostaa ruokalistasuunnitteluun sekä hävikin vähentämiseen. Maa- ja metsätalousministeriö on julkaissut myös oppaan vastuullisten ruokapalveluiden hankintaan, Väänänen kertoo.
Käy läpi hankinnat kestävyyden näkökulmasta Valtionhallinto tekee hankintoja vuosittain 8,3 miljardin euron edestä. Kestävien hankintojen avulla valtionhallinnolla on mahdollisuus tuottaa laadukkaampia palveluja ja tehdä taloudellisesti järkeviä hankintoja.
Palaute käsitellään tarvittaessa maa- ja metsätalousministeriön ja Hankinta-Suomen elintarvikehankintojen teemaryhmän kanssa. Ladda ner guiden på svenska: Anna palautetta kriteereistä: https://www.motiva.fi/julkinen_sektori/kestavat_julkiset_hankinnat/tietopankki/elintarvikkeet#Annapalautettaelintarvikekriteereista Palaa otsikoihin