Siirry sisältöön

35 hakutulosta

Rakennusten energian käyttö aiheuttaa noin 30 % Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Energian käytöstä rakennusten osuus oli lähes 40 % vuonna 2003. Vuonna 2003 tehdyn rakentamismääräysten muutoksen avulla rakennusten lämmitysenergiankulutuksesta pyrittiin säästämään 25 - 30 % aiempaan määräystasoon verrattuna.
Metallinjalostuksen suorat (Kuva 2, scope 1) ja energianhankinnasta (Kuva 3.2, scope 2) aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt kattavat suurelta osin alan kasvihuonekaasupäästöt (Kuva 3.2). Merkittävämmässä roolissa onkin metallinjalostuksen prosessien kehitys biohiileen ja vetyyn pohjautuviksi.
Suomessa energiantuotannon osuus kasvihuonekaasupäästöistä on lähes 60 % (Tilastokeskus, 2018). Sähköjärjestelmän kannalta haasteellista on, että fossiiliset polttoaineet ovat joustavia energianlähteitä, joita on voitu käyttää tarpeen mukaan vastaamaan kulutukseen. Sähkönkuluttajan kannalta tämä on tarkoittanut, että sähköä on ollut saatavilla joka hetki kohtuulliseen hintaan.
Vaikka kasvihuonekaasupäästöt saataisiin leikattua minimiin, niin ilmaston lämpeneminen jatkuu vielä vuosikymmeniä, joten ratkaisuja muutoksiin sopeutumiseen on mietittävä (YM julkaisu). Kaavoissa voidaan myös edellyttää puurakentamista tai edellyttää rakennusmateriaalien helppoa kierrättämistä purkamisvaiheessa.
Kun kaukolämmön tuotannossa uusiutuvien polttoaineiden määrää kasvatetaan, voidaan välttää nykymääräysten mukaisen talon ja energiatehokkaan talon 25 vuoden käyttöaikana jopa 50 % kasvihuonekaasupäästöistä (Kuva 4 ja Kuva 5).
Suomen energiasektorin kasvihuonekaasupäästöt olivat vuonna 2005 54 miljoona tonnia CO2-ekv. Saatavilla on vuoden 2004 Pihtiputaan alueen päästölaskentaan tarvittavat arvot. Saatavilla ei ole vuoden 2005 arvoja, joten oletetaan että vuoden 2004 laskelma osuu lähelle oikeaa.
Pari kuvaavaa faktaa1: • Rakennusten osuus energian loppukulutuksesta on 42 % ja kasvihuonekaasupäästöistä 35 %. • Yli 50 % kaikista maaperästä saaduista raaka-aineista jalostetaan rakennusaineiksi ja –tuotteiksi.
Rakennuskannan lämmitysenergian kulutuksen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt laskevat noin 92 prosenttia vuosina 2020–2050. Euroopan unionilla on tavoitteena vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 80–95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä vuoteen 1990 verrattuna. 1 Korjausrakentamisen strategia - Ympäristöministeriö 5 Kuva 2.
ILMASTOKUORMA VÄHENEE Energiankäyttö aiheuttaa valtaosan kasvihuonekaasupäästöistä. Tarkoituksenmukainen ja tehokas energiankäyttö on vastuullista. Se vähentää energiankäytöstä aiheutuvia hiilidioksipäästöjä, jotka aiheuttavat ilmastonmuutosta. Sopimustoiminta nivoo yrityksissä ja kunnissa tehtävän energiatehokkuustyön osaksi isompaa kokonaisuutta.
Kasvihuonekaasupäästöt voimistavat maapallon luonnollista kasvihuoneilmiötä nostaen maapallon keskilämpötilaa ja aiheuttaen ilmastonmuutosta. Liikennemelu koostuu ajoneuvon moottorimelusta sekä vierintämelusta. Kestopäällysteisillä kaduilla polttomoottoriajoneuvoissa moottorimelu on hallitsevassa osassa taajamanopeuksilla (alle 50 km/h).