Siirry sisältöön

57 hakutulosta

TUULIVOIMA JA AURINKOVOIMA Vaikuttavuusarvioinnissa on tarkasteltu viime vuosina yleistyneiden tuulivoiman ja aurinkovoiman tuotantomäärien kehitystä.
Uusiutuvia energialähteitä ovat muun muassa aurinkoenergia, vesivoima, tuulivoima, puuenergia, peltoenergia, biovoima ja lämpöpumput. Suomessa käytettävistä uusiutuvista energiamuodoista tärkeimpiä ovat bioenergia, varsinkin puu ja puupohjaiset polttoaineet sekä vesivoima.
Alueen kaavoitus tuulivoimalle sopivaksi. Kaavoitus- ja YVA-prosessit kulkevat yhdessä. Lopulliset neuvottelut verkonhaltijan kanssa. Lupien hakeminen. Maanrakennustyöt. Voimaloiden hankinta ja rakentamisen aloitus.
Tarkastelu kattaa uusiutuvan energian käyttömäärät, kustannukset valtiolle, kasvihuonekaasujen päästövähennykset sekä metsähakkeen ja tuulivoiman työllisyysvaikutukset.
Vaikka törmäysriski tuulivoimaloihin on pieni (suuruusluokkaa 1/1000), suositellaan suurien muuttolintujen lepäilypaikkojen (esimerkiksi Liminganlahti) ja rannikon suurien muuttovirtojen solmukohtien (erityisesti Porkkala, Hanko ja Pellinki) välttämistä uusien tuulivoima-alueiden sijoituspaikkoina.
Tuulivoiman keskimääräisenä huipunkäyttöaikana vuonna 2030 on käytetty 3200 h/a ja aurinkosähkön 900 h/a. Mallinnuksessa vuonna 2030 tuotannossa on oletettu olevan: Tuulivoiman ja aurinkovoiman tuotanto on mallinnettu historialliseen dataan perustuen.
Kotimaisesta sähkön tuotannosta ydinvoiman, tuulivoiman ja vesivoiman määrät kasvoivat eniten. Fossiilisia polttoaineita kulutettiin vuodentakaista vähemmän, mikä näkyi myös hiilidioksidipäästöjen laskuna. Fossiilisten polttoaineiden ja turpeen yhteenlaskettu kulutus oli 393 petajoulea (PJ) eli 10 % edellisvuotta vähemmän.
Tuulivoimaneuvonta (YM) Suomen Tuulivoimayhdistys ry Tietoa muun muassa tuulivoima-alan yrityksistä, hankkeista ja ajankohtaisista asioista. Suomen Tuulivoimayhdistys ry Suomen tuuliatlas Seurantaa tuulesta Suomessa ja linkitys varsinaiseen karttaliittymään, jossa on mallinnettua tietoa Suomen tuulioloista. Suomen tuuliatlas
Äänitekninen mitoitus on osa tuulivoima-alueiden muuta suunnitteluprosessia ja hyväksymismenettelyä. Sisämelutasoista säädetään STM:n asumisterveysasetuksessa (545/2015), ja ne koskevat myös tuulivoimaa. Asetus pätee niin voimalaitosten rakentamisen kuin sen toiminnankin aikana.
Tuulivoima Esitetään arvio tarkasteltavan alueen tuuliolosuhteista ja mahdollisuuksista tuulivoiman hyödyntämiseen. 4.6. Aurinkoenergia Arvioidaan mahdollisuuksia aurinkolämmön ja -sähkön tuottamiseen tarkasteltavalla alueella. 4.7. Vesivoima Esitetään mahdollisuudet nykyisen vesivoiman tehon nostamiselle ja uuden vesivoiman rakentamiselle tarkasteltavalla alueella. 4.8.