Siirry sisältöön

55 hakutulosta

Mitattavia tietoja voivat olla esimerkiksi sisäilman lämpötila, kosteus ja hiilidioksidipitoisuus, valaistustaso sekä lämpöenergian ja laitteiden sähkönkulutus. Antureilla on mahdollista havainnoida myös esimerkiksi läsnäoloa. Mittaustietoja tarkastelemalla voidaan myös arvioida laitteiden ja järjestelmän kuntoa sekä havaita mahdollisia vikatilanteita, kuten vesivuotoja.
Mitattu sähkönkulutus on vähentynyt yhteensä noin 9 000 kwh vuodesta 2005, jolloin toimenpiteet on aloitettu. aikaohjatut termostaatit. Näin tilat ovat mukavuuslämmöllä vain aamuisin ja iltaisin, jolloin tilat ovat aktiivisessa käytössä. Muina aikoina näiden tilojen lämpötilaa lasketaan useita asteita alemmaksi.
Sähkönkulutus Sähkönkulutus kiinteistöjen energiankulutuksessa on kasvussa. Moderneissa energiatehokkaissa rakennuksissa kiinteistötekniikka käyttää yhä enemmän sähköä. Sen lisäksi muiden sähkölaitteiden ja koneiden määrä kasvaa. Monessa kunnassa valaistusta on viime vuosina vaihdettu energiaa säästäviin ratkaisuihin.
2011 2012 Vuotuinen sähkönkulutus kohteessa ennen ja jälkeen ilmalämpöpumpun hankintaa vuonna 2008. hyvällä hyötysuhteella ympäri vuoden.
Ruutukoon kasvaessa myös sähkönkulutus kasvaa. Kannettavat tietokoneet ovat jo hyvin suorituskykyisiä, joten ne soveltuvat niin työ- kuin pelikoneiksikin ja kuluttavat jopa 80 prosenttia vähemmän sähköä kuin pöytäkoneet. Tärkein kotona vaikuttava teko on huolehtia kaikkien viihdelaitteiden sammuttamisesta käytön päätyttyä.
Sähkönkulutus ennen ilma-vesilämpöpumpun hankintaa vaihteli edellisvuosina välillä 2 850-3 050 kWh. Ilma-vesilämpöpumpun sähkönkulutus kohtuullista Ilma-vesilämpöpumppujärjestelmän toteutunut sähkönkulutus oli vuonna 2021 noin 9 700 kWh ja vuonna 2022 noin 7 000 kWh. Suuri ero vuosien 2021 ja 2022 sähkönkulutuksessa aiheutuu pääosin vuoden 2021 kylmästä talvikaudesta.
Kohteen huoneistojen sähkönkulutus on noin 80 MWh vuodessa. Esimerkissä vertaillaan hyvityslaskennan vaikutuksia hankintaan ja sen kannattavuuteen.
Esimerkiksi jääkaappien sähkönkulutus on merkinnän voimassaoloaikana pienentynyt 60 prosenttia. Lamppujen osalta ekosuunnitteluvaatimuksilla säästettiin EU:ssa vuonna 2015 noin 41 TWh, mikä vastaa liki puolta sähkön kokonaiskulutuksesta vuodessa Suomessa. Ensimmäiset uudet energiamerkinnät tulivat laitteisiin keväällä 2021.
Ensimmäisenä energiamerkinnän 25 vuotta sitten saaneiden jääkaappien sähkönkulutus on tänä aikana pienentynyt 60 prosenttia. Uusi ekosuunnitteluvaatimus parantaa lisäksi laitteiden korjattavuutta ja varaosien saatavuutta.