Siirry sisältöön

22 hakutulosta

Asettamalla matalamman huonelämpötilan yöajaksi voi säästää lämmityskuluissa. Myös kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksen ajastaminen on kukkarolle ja ympäristölle fiksua. – Mukavuuslattialämmitys saattaa kasvattaa kodin sähkölaskua jopa parilla kympillä kuussa. Ajoita mukavuuslämmitystä aamuin illoin niihin ajankohtiin, jolloin tilaa käytetään ja kuivatetaan.
Kun huonelämpötilat säädetään suoraan energiataloudelliselle tasolle, vältytään totuttautumisesta turhan lämpimään sisälämpötilaan, asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo. Energiataloudellisuus ja asumisterveys samalla viivalla Suomalaisissa kodeissa talvikauden huonelämpötilat usein ylittävät parilla asteella terveelliseksi ja energiatehokkaaksi todetut suosituslämpötilat.
Hyvin toimivat laitteet ja järjestelmät eivät tuhlaa energiaa. ”Esimerkiksi huonelämpötilan laskemisen säästövaikutus paranee samaa tahtia, kun hinnat nousevat. Syksyllä säiden viiletessä kroppa voi kaivata lämmintä huonelämpötilaa, mutta kun väki tottuu viileyteen, voidaan sisälämpötilaa vähitellen hieman alentaa”, toteaa asiantuntija Minna Tolvanen Motivasta.
Lämmityksen energiankulutuksen seuranta, verkoston toiminnan ylläpito, verkoston tasapaino ja oikea säätökäyrä sekä suunnitelmallinen kunnossapito ovat kaikki tekijöitä, joilla ehkäistään ongelmia, varmistetaan tasaiset huonelämpötilat ja viihtyisät asuinolosuhteet sekä pidetään energiankulutus ja kustannukset kurissa.
Toimistolaitteet nostavat päällä ollessaan huonelämpötilaa. Sulje turhat laitteet, niin viihtyisyys paranee. Sammuta valot jos et tarvitse niitä. Käytä mieluummin kohdevalaisinta työpöydällä kuin kattovalaisimia yleisvalaistukseen. Käytä kohdevalaisimissa pienloiste- tai LED-lamppuja. Käytä portaita hissin sijaan – jo oman kuntosikin vuoksi.
Talon laskennallista energiankulutusta suurempi kulutus voi johtua muun muassa runsaasta lämpimän veden käytöstä, tarpeettomasta tuulettamisesta ikkunoiden kautta tai liian korkeasta huonelämpötilasta”, korostaa Ketomäki.
Tarpeettoman korkea huonelämpötila tai tuntikausia turhaan päällä olevat laitteet ovat kaikki energiasyöppöjä, jotka tekevät salakavalasti suuren laskun niin ympäristölle kuin kukkarolle. Energiavartti on hauska ja helppo tapa aloittaa syöppöjahti Kaikkien yhteistä Energiavarttia vietetään tiistaina 6.10.2020, klo 14.15.
Näitä tekoja ovat esimerkiksi matalampi ajonopeus liikenteessä, huonelämpötilan säätäminen alemmaksi tai lämpimän käyttöveden säästäminen. Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Pidemmän aikavälin tavoite on pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.
Jos liian korkeaa huonelämpötilaa lasketaan yhdellä asteella säästyy keskimäärin viisi prosenttia esimerkiksi asuinkerrostalon lämmityskustannuksista. Vaikka lämpötilaa ei voisikaan laskea, perussäädön avulla varmistetaan viihtyvyys ja tasainen lämpötila koko talossa. Perussäädön tarve riippuu myös muista rakennuksessa toteutettavista korjauksista ja uudistuksista.
Oikeat huonelämpötilat ovat lähtökohta mukavaan ja energiatehokkaaseen asumiseen. Lämpötila 20–22 °C on sopiva oleskelutiloissa, ja makuuhuoneessa makoisimmat unet tulevat astetta tai paria pienemmässä lämpötilassa. Varastot ja autotallit voi puolestaan pitää huomattavasti viileämpinä. Kylpyhuoneessakaan ei tarvita juurikaan enempää lämpöä.