10 hakutulosta
Näytä hakutuloksia aihealueittain
periaatteet sekä osaa toimia rakennustyömaalla ympäristövastuullisesti.
Moduuli 2: Muovien tunnistaminen ja nimikkeistö Moduuli 3: Julkiset hankinnat muovien vastuullisen käytön ja kiertotalouden edistäjänä Moduuli 4: Muovit rakennustuoteteollisuudessa Moduuli 5: Muovit kaupan toimijoilla Moduuli 6: Muovit rakennuskonevuokraamossa Moduuli 7: Muovit rakennustyömaalla Kalvomuoveihin liittyvää osaamista parannettava Rakennustyömaiden käytännön toimet ratkaisevat
Siirry kyselyyn: Ympäristöministeriö on julkaissut oppaan kalvomuovien erilliskeräyksestä rakennustyömailla. Oppaan on laatinut Ramboll Finland Oy yhteistyössä Rakennusteollisuus RT ry:n ja ympäristöministeriön sekä toimialan yritysten kanssa.
Koulutusmateriaalit on tuotettu yhteistyössä Motivan, TTS:n ja Tampereen teknillisen yliopiston toteuttamassa BUILD UP Skills Finland – lisää energiaosaamista rakennustyömaille -hankkeessa vuosina 2013–2016 ja niitä on päivitetty vuonna 2019 ja 2020.
Koulutuksen tarkoitus on myös motivoida toimijoita rakennustyömailla, ja eri muovilajien tuntemus on keskeistä kierrätyksen onnistumiseksi, toteaa johtava asiantuntija Irmeli Mikkonen Motivasta.
"Kierrätys on kaikkien rakennustyömaalla työskentelevien vastuulla. Toivottavasti tällä koulutuksella saadaan tietoa lisättyä myös muoveista”, Teirasvuo jatkaa.
Kunnaksen mukaan viime vuonna päättyneessä Rakentamisen muovien kierrätyksen tutkimus ja pilotointi (Rampo) -hankkeessa selvitettiin rakentamisen kalvomuovien kierrätysmahdollisuutta ja havaittiin, että jo 21 kiloa kalvomuovia rakennustyömaalta on syytä ennemmin kierrättää kuin polttaa, kun katsotaan asiaa ilmaston kannalta. ”Siis niin pieni lukema kuin 21 kiloa kalvomuovia.
Pahimmat pullonkaulat ja kierrätyksen esteet Rakennustyömailla tarvitaan hyvää koulutusta ja helppoa sekä selkeää tapaa toimia muovien syntypaikkalajittelussa. Tässä tulee apuun Motivan tuottama Rakentamisen muovit -verkkokoulutus.
kiertotalouden edistäjänä ja toimittaa ratkaisuja, joilla kaupan asiakkaat voivat pienentää omaa hiilijalanjälkeään. ”Muovin kestävä vähentäminen, kierrättäminen ja uusiokäyttö rakentamisen ekosysteemissä tukevat tätä tavoitetta”, toimitusjohtajat Markku Uitto , Teknisen Kaupan Liitto ry, Tarja Hailikari , Sähköteknisen Kaupan Liitto ry ja Minna Liuksiala , RASI ry toteavat. ”Muovien lajittelu rakennustyömaalla
Tuotteidemme pakkausjätemäärän vähentäminen auttaa myös asiakkaitamme vähentämään rakennustyömaalla syntyvän jätteen määrää. Kierrätettyjen pakkausmateriaalien käytön lisääminen puolestaan tukee myös rakennusliikkeitä saavuttamaan asetettuja päästö- ja ilmastotavoitteita”, Novartin QSEH-päällikkö Anna Hokkanen kertoo.