Siirry sisältöön

95 hakutulosta

Lue lisää 23.11.2021 Toiminnasta ja arjesta vauhtia energiaopetukseen Opettajat ja ympäristökasvattajat ovat kertoneet kokemuksiaan ja näkemyksiään energia-asioiden opetuksesta, käyttämistään materiaaleista sekä toiveistaan opetuksen tueksi loppukeväällä toteutetussa kyselyssä.
Energiatehokkuus kytkeytyy moniin hyötyihin Oheishyötyjen taloudellisen arvon määrittäminen on hankalampaa kuin suorien energia- tai kustannussäästöjen laskeminen. Ne ovatkin harvoin edes mukana laskelmissa, kun tarkastellaan energiatehokkuusinvestointien kannattavuutta. Tämä voi aiheuttaa toimenpiteen kannattavuuden aliarvioimisen.
Hakemusten vertailussa tarkastellaan erityisesti hankkeiden energia- ja päästövaikutuksia, kustannustehokkuutta, toteutettavuutta, hankkeisiin sisältyvän teknologian uutuusarvoa, teknologian tai hankkeen monistettavuutta sekä hankkeiden muita vaikutuksia.
Kotimaisilla ja muualta maailmalta ostettavalla Venäjältä tuontia korvaavalla energialla saadaan lämpöä, sähköä ja liikennepolttoaineita, mutta kallis energia tulee nostamaan asumisen ja liikkumisen kustannuksia. – Kaikki energiansäästökeinot kannattaa ottaa käyttöön kotona viimeistään lämmityskauden alkaessa.
Energiansäästöviikko onkin herättänyt tarkkailemaan koko perheen toimintatapoja, kun lapset ovat toistuvasti muistuttaneet energia-agenttitehtäviä tehdessään esimerkiksi valojen tai turhaan päällä olevien sähkölaitteiden sammuttamisesta.
Raportin mukaan tehokkaita päästövähennyskeinoja ovat esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuden parantaminen, vähähiilisten rakennusmateriaalien käyttö sekä uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen lämmityksessä ja jäähdytyksessä.
Asuinrakennusten omistajia kannustetaan tekemään energiatehokkuutta parantavia korjauksia muun muassa energia-avustuksella, jota on tarjolla yhteensä 100 miljoonaa euroa vuosina 2020-2022. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää avustukset.
Niitä käytetään esimerkiksi akkuihin sekä uusiutuvan energian kuten tuulivoiman ja aurinkosähkön tuotantoon. Lisäksi kriittisiä materiaaleja käytetään yhä enemmän myös muilla aloilla ja lähes kaikissa digitaalisuuteen nojaavissa laitteissa, joten niiden oikeudenmukaisuusvaikutukset eivät kohdistu vain energiasektorille.
Hollolan Tilapalvelu Oy ja Lahti Energia Oy kehittivät yhteistyössä energian- ja sisäilmaolosuhteiden seurantajärjestelmän, jolla seurataan reaaliajassa Hollolan kunnan ja Hollolan Asuntotalojen kaikkien kiinteistöjen lämmön-, sähkön- ja vedenkulutuksia. Sisäilmaolosuhteita mitataan siirrettävillä antureilla.
Lämpöpumpputekniikka on merkittävässä roolissa juuri niillä talotekniikan sektoreilla, joissa on ”painetta kattilassa”, lämmitystä sähköistettäessä, hukkalämpöjen talteenotossa, uusiutuvan energian käytön lisäämisessä, kulutusjoustossa sekä jäähdytysratkaisussa.