Siirry sisältöön

18 hakutulosta

. – Opinnäytetyössäni halusin selvittää, millaiset valinnat tai syy-seuraussuhteet arjen ruokahuollossa lisäävät tai vähentävät kotona syntyvää ruokahävikkiä, Hannele Kiivuori kertoo. Tutkimukseen osallistui viisi lapsiperheen vanhempaa Uudeltamaalta.
Näillä toimilla elintarviketeollisuuden yritykset vähensivät samalla ruokahävikkiä yli 300 000 kiloa, kertoo Motivan asiantuntija Aki Finér . Materiaalitehokkuudella voidaan luonnonvarojen säästämisen lisäksi vähentää ilmastopäästöjä.
Toimenpidekohtainen raportointi tuo esille tehokkaimmat hävikkitoimet – Toimenpidekohtainen materiaalitehokkuuden seuranta ja raportointi tuo esille, paljonko milläkin toimenpiteellä on pystytty vähentämään ruokahävikkiä tai saavuttamaan rahallista säästöä, johtaja Aki Finér Motivasta kertoo.
Elintarvikeala vähensi materiaalitehokkuuden sitoumuksilla vuosina 2019-2021 ruokahävikkiä 11,9 miljoonaa kiloa, jätteitä 4 miljoonaa kiloa ja säästi rahaa 17,7 miljoonaa euroa. Kolmen vuoden aikana ruokahävikkiä pystyttiin vähentämään lähes 12 miljoonaa kiloa.
Juhannusta voi mainiosti juhlia ilman turhaa tuhlausta, ruokahävikkiä tai luonnon rasittamista viettääpä sitä sitten maalla tai kaupungissa. Ekologinen ja kestävä juhannus on tätä päivää. Vältä ruokahävikkiä Juhannusta juhlistetaan usein ystävien tai perheen kera, miten selvitä ruokahuollosta ilman hävikkiä? ‒ Suunnittelu on kaiken A ja O.
Koronakevät vähensi kuluttajien arvion mukaan ruokahävikkiä kotitalouksissa Hävikki-battlen tavoite on taitojen kartuttamisen lisäksi lisätä tietoa ruokahävikistä.
Suomi on muiden EU-maiden tavoin sitoutunut YK:n kestävän kehityksen tavoitteeseen puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Tästä syystä raportoinnin tuloksia seuraavat mielenkiinnolla kolme sitoumusosapuolena olevaa ministeriötä. Ensimmäisen kolmivuotiskauden tulokset valmistuivat marraskuussa 2022. Ruokahävikkiä vähennettiin lähes 12 miljoonaa kiloa.
Kahden tuhannen läpikäydyn yrityksen joukosta tunnistettiin reilu 190 yritystä, jolla oli ruokahävikkiä vähentäviä palveluita tai ratkaisuja. Innovaatiot ryhmiteltiin ruokahävikkiä estäviin palveluihin, vanhenevan ruoan myyntiin tai uudelleenmyyntiin ennen hävikiksi päätymistä, hävikin hyödyntämiseen uusina tuotteina ja hävikkiä tai jätettä vähentäviin pakkausratkaisuihin.
Mukana on myös kysymykset lähi- ja luomuruuan osuuksista ruokapalveluissa sekä ruokahävikistä. Vastaajat kutsutaan tulosten julkistustilaisuuteen Kaikki kyselyyn vastanneet ja yhteystietonsa jättäneet saavat kutsun tulosten julkistustilaisuuteen, joka järjestetään alkuvuodesta 2023. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan myös palkintoja. Kyselyyn voi vastata 14.10.2022 saakka.
Tässä paikallisessa kampanjassa energiansäästö oli ikään kuin kytketty laajempaan kokonaisuuteen, jossa oli mukana muun muassa ruokahävikki”, arvioi erityisasiantuntija Vesa Peltola Kuntaliitosta. Kunnat ja kuntayhtymät -kategoriassa oli 18.10.2022 mennessä 118 ilmoittautunutta tahoa.