Siirry sisältöön

10 hakutulosta

Kestävien tuotteiden määrä kasvaa – ekosuunnittelun EU-sääntelypuite laajenee horisontaaliseksi Ekologisella suunnittelulla tarkoitetaan sitä, että ympäristönäkökulma otetaan huomioon jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa. Tähän asti ekosuunnittelu on koskenut EU:n alueella energiaan liittyviä tuotteita, kuten lämmityslaitteita, jääkaappeja, imureita ja tietokoneita.
Energiamerkinnöistä ja ekosuunnittelusta on koottu tietoa Energiaviraston ylläpitämälle Energiamerkinta.fi -sivustolle ja Ekosuunnittelu.info -sivustolle. Ekosuunnittelu- ja RoHS-direktiiveistä on kattavat linkkitiedot Suomen Valoteknillisen seuran verkkosivuilla, EcoDesign- ja ROHS-direktiivit .
Yksi merkittävä säästöjen lähde on laitteiden ekosuunnittelu, jonka on pohjoismaisessa NordCrawl-selvityksessä arvioitu tuottaneen Suomessa jo 32,5 TWh energiansäästön v. 2020. Ekosuunnittelun osuuden voidaan arvioida olevan n. 41 % vuoden 2021 kokonaissäästöistä.
Edellä esitetyt energiatehokkuussopimusten energiansäästötiedot perustuvat sopimusten seurantajärjestelmään, rakennusten toimenpiteiden vaikuttavuuden ovat arvioineet SYKE ja Motiva (lämpöpumput), liikenteen VTT ja ekosuunnittelun vaikutusarvio on arvioitu pohjoismaisessa Nordcrawl-hankkeessa.
Ekosuunnittelulla kestävämpiä laitteita Samanaikaisesti energiamerkintöjen kanssa päivittyvät ekosuunnitteluasetukset, jotka ohjaavat laitteiden suunnittelua energia- ja materiaalitehokkuuden huomioivaan suuntaan.
Lisätietoa: www.lampputieto.fi Energiamerkinta.fi Motiva Oy asiantuntija Päivi Suur-Uski paivi.suur-uski@motiva.fi puh. 044 300 1369 Lamppujen ekosuunnittelu: Energiavirasto yli-insinööri Timo Vihavainen timo.vihavainen@energiavirasto.fi puh. 029 505 0099 Lamppujen energiamerkintä: Energiavirasto yli-insinööri Johanna Kirkinen johanna.kirkinen@energiavirasto.fi puh. 029 505 0175 Palaa
Energiamerkintä ja ekosuunnittelu ohjaavat valmistajia parantamaan tuotteiden energiatehokkuutta. Ensimmäisenä energiamerkinnän 25 vuotta sitten saaneiden jääkaappien sähkönkulutus on tänä aikana pienentynyt 60 prosenttia. Uusi ekosuunnitteluvaatimus parantaa lisäksi laitteiden korjattavuutta ja varaosien saatavuutta.
Lue lisää 19.7.2024 TEM: Uusi EU:n ekosuunnitteluasetus tuo keinoja puuttua entistä useampien tuotteiden elinkaaren aikaiseen ympäristökuormitukseen EU:n ekosuunnittelua koskeva asetus (EU) 2024/1781 hyväksyttiin ministerineuvostossa toukokuussa. Se tulee voimaan kaikissa jäsenmaissa 18.7.2024. Asetuksen tavoitteena on varmistaa kestävien tuotteiden vapaa liikkuvuus EU:ssa.
Sähkön PEF-kerroin vaikuttaa myös energiaa käyttävien laitteiden ekosuunnitteluun ja energiamerkinnän energialuokkiin. Kyseisessä laskennassa käytetään eurooppalaista keskimääräistä sähkön PEF-kerrointa.
1