Siirry sisältöön

Artikkelit 2022


21.12.2022 9.00

50-luvun tyyppitalolle energiatodistus antoi lähtölaukauksen energiaremonttiin

Energiatodistus voi toimia hyvänä alkupisteenä, kun tavoitteena on parantaa talon energiatehokkuutta tavoitteellisesti ja järjestelmällisesti. Hyvän energiatodistuksen parasta antia ovat energiatodistuksen laatijan antamat energiatehokkuuden parantamisen toimenpide-ehdotukset, joista saa alkulaukauksen energiaremontointiin.

Vantaalaisen perheen rintamiestaloon tehtiin kesällä energiatodistus, kun haluttiin selvittää vanhan, peruskorjaamattoman talon energiankäytön tehostamismahdollisuuksia. Energiatodistuksen laatija kävi vanhan talon läpi lattiasta kattoon ja kirjasi ylös omat havaintonsa ja ehdotuksensa talon tuleviin korjauksiin liittyen.

Energiatodistus kerää talon tiedot yhteen

Energiatodistuksen laatimisessa tärkeitä tietolähteitä ovat talon piirustukset ja tiedot siinä olevista järjestelmistä ja laitteista. Myös tiedot talossa tehdyistä muutoksista ja korjauksista on hyvä olla kasassa, kun energiatodistusta lähdetään laatimaan.

Vantaalla piirustukset olivat – niin kuin monesti vanhojen talojen kohdalla – kopioiden kopiot ja vailla kaikkia tarpeellisia tietoja. Vuonna 1959 valmistunut talo oli niin sanottu ikäkautensa tyyppitalo, eikä kaikkia muutoksia ollut käytössä oleviin piirustuksiin merkitty.

"Näissä tapauksissa on paras ottaa mittatikku käteen ja lasermittari käyttöön, ja oikeasti mitata tilat, jotta päästään oikeampaan lopputulokseen. Vanhat talot ovat oman aikakautensa lapsia, paikan päällä pitää tutkia tilat ja keskustella talon omistajan kanssa mahdollisesti aiemmin tehdyistä muutoksista ja korjauksista. Erityisen tärkeää on kuulla talon asukkailta mitä ovat havainneet (missä vetää, missä on kylmiä pintoja jne.)", korostaa Arto Forsström.

Kuva 2. Huoneleveydet mitataan etäisyysmittarilla.

Kuva 3. Energiatodistusten laatija Arto Forsström.

Vantaan rintamiestalossa on lämmitettyjä neliöitä vain noin 68 neliötä, ja koko pinta-ala noin 75 neliötä. Talo lämpiää sähköllä: sähköpatterit ovat käytössä alakerrassa sekä yläkerran työ- ja makuuhuoneyhdistelmässä. Kuisti ja yläkertaan johtavat portaat ovat lämmittämätöntä tilaa. Talon pieni kellari toimii teknisenä tilana, jossa on lämminvesivaraaja sekä lähdekaivon pumppu. Ilmanvaihto on rakennusajan tavan mukaan painovoimainen.
Kuva 4. Yläkerran viistokaton lappeissa on puolilämmintä varastotilaa, joka on osin eristetty. Talon ulkoseinän rakenteen Forsström tarkisti sekä yläkerran että ulkopuolelta seinän alaosan kautta.



Talon E-luku on 369 joten energialuokka on E2018. Alueensa ja aikakautensa taloksi Vantaan rintamiestalo oli keskiluokkaa – noin kolmas osa Vantaalla sijaitsevista 1950–60 valmistuneista taloista sijoittui samaan energialuokkaan.

Remontit edessä – mutta harkiten

Suuria remontteja ei talossa ole tehty. Jossain vaiheessa ikkunoihin on asennettu kolmas lasi ja alkuperäinen puuliesi ja uuni on poistettu. Talon nykyinen omistaja teetti kattoremontin vuonna 2022, jonka yhteydessä ei kuitenkaan yläpohjaa lisäeristetty.

"Olemme talon kolmannet omistajat ja meilläkin talo on ollut jo kohta 18 vuotta. Pintaremontteja lukuun ottamatta katon uusiminen ja uuden talousrakennuksen rakentaminen ovat olleet suurimmat työt mitä olemme tässä tehneet. Tarkoitus olisikin nyt miettiä mitä voisimme talossa parantaa, ja vähentää energiankulutusta", kertoo talon emäntä.

Energiatodistuksessa ehdotettuja toimia olivat muun muassa varaavan tulisijan asentaminen, aurinkopaneelien tai -keräimien tai ilmalämpöpumpun asennus. Ilmanvaihdon tehostamiseen olisi myös tarvetta, ja rakenteiden kunto suositeltiin tarkistettavaksi – vähintään lämpökamerakuvaus olisi hyvä tehdä, jotta lämpövuodot ja muun muassa seinien eristyksen taso voitaisiin tarkistaa.

Taloon on tehty liki 20 vuotta sitten kuntoarvio, jonka uusiminen kannattaisi, jotta talon rakenteellinen kunto voitaisiin selvittää tarkasti.

Aivan ensimmäisenä – tulevan talven pakkasia odotellessa – taloon palautetaan tulisija. Vanha Porin Matti -tulisija tulee kunnostettuna takaisin, ja toiveissa on saada siitä tarvittavaa lisälämpöä talvikaudelle. Hormien tarkastuksen ja mahdollisen putkituksen jälkeen voidaan tulisija palauttaa paikalleen.

Muita toimia täytyy talon omistajien mukaan tarkemmin suunnitella. "Energian korkea hinta houkuttaa kyllä pienentämään kulutusta. Ilmalämpöpumppukin on harkinnassa, kunhan se saataisiin asennettua silmää miellyttävästi."

Miten valmistaudut energiatodistuksen laatimiseen?

Kerää yhteen talon piirustukset, rakennuslupatiedot, tiedot tehdyistä muutoksista ja korjauksista, huoltokirja, tiedot kolmen viime vuoden energiankulutuksesta (ostoenergiankulutus sekä käytetyn puun määrä, jos talossa on tulisija). Mitä enemmän tietoja on koossa valmiiksi, sitä vähemmän joudutaan käsivaralta arvioimaan tietoja ja tulos on tarkempi.

Lue lisää energiatodistuksesta: Energiatodistusneuvonta

Teksti: Motiva Oy
Kuvat: Motiva Oy, Jari Aalto


Palaa otsikoihin



Sivua päivitetty viimeksi 6.9.2023