Kollektivtrafik

Att åka tåg, buss, spårvagn och metro är energieffektivare än att ta bilen. Inom spårvägstrafiken är energiförbrukningen per person allra minst. Spårvägstrafikens andel av koldioxidutsläppen från trafiken i Finland är bara en procent.

En fördel med kollektivtrafiken är att man kan utnyttja restiden till att jobba, vila eller läsa, när man inte själv behöver köra. Den som åker kollektivt behöver inte heller bekymra sig för dåligt före eller var det finns en ledig parkeringsplats.

På internet finns det både nationella och lokala ruttguider för kollektivtrafiken som gör det lättare att planera restidtabellen, hitta de bästa rutterna och ordna smidiga resekedjor. Man kan man också köpa biljetter till kollektivtrafiken på internet. Bland annat erbjuder Matkahuolto och VR den här tjänsten. Numera kan man också köpa biljetter med mobiltelefonen.

Arbetsgivaren kan stödja miljövänliga arbetsresor för sin personal genom att som anställningsförmån erbjuda säsongbiljett eller personalbiljetter inom kollektivtrafiken för resorna till och från jobbet. Deras beskattningsvärde är 75 procent av biljettpriset.

Att kombinera cykling, gång och kollektivtrafik är billigt jämfört med att äga och använda bil. För vad det kostar att äga en bil kan man gladeligen åka kollektivt varje dag och dessutom ta taxi flera gånger i månaden.

Updaterad sist 08.12.2009

Printa

På andra webbplatser