Viihde-elektroniikka ja tietotekniikka

Viihde-elektroniikan ja tietotekniikan energiatehokkuuden selvittäminen vaatii omatoimisuutta, sillä kaikki laitteet eivät vielä kuulu energiamerkinnän piiriin. Euroopan ja Pohjoismaiden ympäristömerkeillä on kuitenkin kriteerit AV-laitteille. ENERGY STAR -merkinnän sekä TCO-laatu- ja ympäristömerkin avulla voit selvittää tietotekniikan energiatehokkaita ratkaisuja. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää laitteiden sähkönkulutukseen.

Televisio ja lisälaitteet

Taulutelevisioissa käytetään nestekide- eli LCD- tai plasmanäyttöjä. Plasmatelevision käytönaikainen kulutus on suurempi ja LCD:n pienempi kuin vastaavan kokoisen kuvaputkitelevision. Kuvaruutukokojen suurentuminen on kuitenkin syönyt saavutetun sähkönsäästön. Televisioiden energimerkintä on otettu käyttöön 30.11.2011.

Kiintolevyllä varustettu digisovitin (digiboksi) vähentää erillisten laitteiden määrää ja niiden vaatimaa sähkönkulutusta.

Kotitalouksissa käytetään nykyään yhä enemmän myös pelaamiseen tarkoitettuja pelikonsoleja. Pelikonsolit voivat kuluttaa sähköä enemmän kuin televisio.

Tietokone ja oheislaitteet

Tietokoneen sähkönkulutus kannattaa selvittää ennen sen ostoa. Erityisesti pöytäkoneiden ja kannettavien tietokoneiden välisessä sähkönkulutuksessa on suuria eroja. Keskitason kannettava tietokone kuluttaa 50-80 prosenttia vähemmän sähköä kuin vastaava pöytäkone. Usein tietokoneen sähkönkulutus kasvaa koneen suoritintehon lisääntyessä.

Näytön sähkönkulutus lisääntyy, kun kuvaruudun koko ja kuvan erottelukyky kasvavat. Mieti, minkä kokoista kuvaruutua ja millaista erottelukykyä tarvitset.

Erityyppisten tulostimien sähkönkulutus vaihtelee. Tavallinen lasertulostin voi kuluttaa kolme kertaa enemmän sähköä kuin sähköä säästävä tulostin. Selvitä myös, kuinka helposti laitteella voi tulostaa paperin molemmille puolille. Monikäyttölaite kuluttaa 50 prosenttia erillisen tulostimen, skannerin, faksin ja kopiokoneen kuluttamasta energiasta.

Tietokonetta ja oheislaitteita hankittaessa kannattaa varmistaa, että laitteessa on helposti käyttöön otettavat ja säädettävät virransäästöominaisuudet.


Sivua päivitetty viimeksi 7.10.2015

Tulosta sivu

Muualla palvelussa

Energiamerkinnät:
Televisiot
Energiankäytön tehostaminen:
Toimistolaitteet