Valaistus

Valaistuksen hankintakriteerit

Lamppupakkauksen energiamerkinnästä ilmenevät:
 • energiatehokkuusluokka (A++ – E)
 • energiankulutus kWh per 1 000 tuntia

Lamppujen muita pakkausmerkintöjä ovat muun muassa valon määrä lumeneina (lm), teho watteina (W), käyttöikä tunteina, värilämpötila (kelvin, K), värintoistokyky (Ra), sytytyskertojen määrä sekä himmennettävyys.

Vanhanaikaiset hehkulamput sijoittuvat luokituksen alimmille tasoille, kun taas hyvät energiansäästölamput kipuavat A-luokkaan ja parhaat led-lamput A++ -luokkaan. C-luokkaan sijoittuvat kierrekantaiset kirkkaat halogeenilamput.

Verrattaessa eri lamppuja toisiinsa, on huomio kiinnitettävä niiden valovirtaan eli vertailtava lumen-arvoja. Pelkästään tehoja (watteja) vertailemalla ei pystytä arvioimaan valon määrää, koska nykyään markkinoilla on eri tekniikkaan perustuvia lamppuja.

Euroopan komission asetuksella (244/2009, annettu 18.3.2009) on säädetty lamppujen energiatehokkuudelle vähimmäisvaatimukset, joiden johdosta perinteiset hehkulamput poistuvat myynnistä.

Erittäin energiatehokas ja pitkäikäinen LED-lamppu

LED-lamput ovat monikäyttöisiä ja soveltuvat lähes kaikkiin kodin valaisimiin yleisvalaistukseen, kohde- ja korostusvalaistukseen, kristallikruunuihin sekä ulkovalaistukseen. Korkea käyttölämpötila (esimerkiksi saunassa) kuitenkin lyhentää LED-lampun käyttöikää.
 • Hyvälaatuisen led-lampun energiatehokkuusluokka on vähintään A+.
 • Ledien käyttöikä on vähintään 25 000 tuntia eli noin 25 vuotta keskimääräisellä 1 000 tunnin vuosikäytöllä.
 • Ledien värisävyn voi valita käyttökohteessa sopivaksi lämpimästä valkoisesta neutraaliin ja aina kylmään valkoiseen saakka.
 • Rikkoutuneet LED-lamput palautetaan SER-kierrätykseen (useimmat lamppuja myyvät myymälät vastaanottavat käytettyjä lamppuja).

Pienloistelamppu eli energiansäästölamppu

Myös energiansäästölamppu on hyvä ja ympäristöystävällinen valinta, joka soveltuu lähes jokaiseen valaisimeen.
 • Hyvälaatuisen energiansäästölampun energiatehokkuusluokka on vähintään A.
 • Energiansäästölampun keskimääräinen käyttöikä on vähintään 6 ja joidenkin mallien jopa 15 kertaa pidempi kuin vanhanaikaisen hehkulampun, jonka käyttöaika on noin 1 000 h.
 • Säästöä syntyy myös lamppujen valmistuksessa, pakkauksessa, kuljetuksessa ja kaupassa.
 • Käytöstä poistetut energiansäästölamput on toimitettava ongelmajätekeräykseen, sillä ne sisältävät pieniä määriä elohopeaa.

Valaistuksen ohjaus

Perinteisten valokatkaisijoiden tilalle tai rinnalle voidaan asentaa esimerkiksi liiketunnistimia, jotka sytyttävät valot huoneeseen mentäessä ja sammuttavat ne huoneesta poistumisen jälkeen.

Kytkennät voidaan suunnitella myös niin, että koko talon valaistus sammuu yhdestä katkaisijasta oven vierestä. Ulkovalojen ohjaus on tehokas tapa vähentää energiankäyttöä ja lisätä samalla liikkumisen turvallisuutta ja ehkäistä ilkivaltaa.

Tiesitkö, että:
 • Hehkulampun kuluttamasta energiasta vain pieni osa muuttuu valoksi ja suurin osa hehkuu lämpönä ilmaan. Niinpä 15 W:n energiansäästölamppu tuottaa enemmän valoa kuin 60 W:n hehkulamppu, mutta kuluttaa 75 prosenttia vähemmän energiaa eikä tuota lämpökuormitusta.
 • Vain osa lampun tuottamasta lämmöstä saadaan hyödyksi lämmityksessä, sillä lamppu sijaitsee usein lämmityksen kannalta huonossa paikassa katonrajassa. Jotta lampun tuottama lämpö tulisi hyödynnettyä, pitäisi lämmitysjärjestelmän säätimien olla erityisen herkkiä ja hyvässä kunnossa. Lisäksi lämpiminä vuodenaikoina, jolloin lämmitystä ei tarvita lainkaan, menee hehkulamppujen tuottama lämpö kokonaan hukkaan.
 • Valaistus on suuri kotitaloussähkön kuluttaja, mutta valaistuksen osuus kulutuksesta on miltei puolittunut vuoden 2006 jälkeen. Kotitalouksissa käytetystä laitesähköstä arvioidaan kuluvan valaistukseen noin 8 prosenttia.


Sivua päivitetty viimeksi 14.8.2015

Tulosta sivu

Muualla palvelussa