Sähkön kilpailuttaminen

Sähkönhinta koostuu sähköenergian myynnistä, siirrosta ja veroista. Tyypillisesti yksityiskuluttajan sähkölaskusta noin puolet on sähköenergian osuutta, jonka voi kilpailuttaa eri sähköntoimittajien kesken.

Sähkön kilpailuttaminen käy vaivattomasti internetissä. Myyjää vaihtaessasi vain sähkön hinta ja laskun lähettäjä muuttuvat. Paikallinen verkkoyhtiö vastaa sähkön jakelusta kuten ennenkin.

Sähkönmyyjän valintaa pohdittaessa tai uutta sähkösopimusta solmittaessa kannattaa kiinnittää huomio sekä sähkön hintaan että sähkön tuotantotapaan.

Varmista sähkön alkuperä

Jokaisella kotitalousasiakkaalla on oikeus päättää, millä tavoin tuotettua sähköä hän käyttää. Energiaviraston ylläpitämästä sähkön hintavertailupalvelusta, www.sahkonhinta.fi, sekä sähkön myyjän verkkosivuilta voi tarkistaa, onko sähkö tuotettu alkuperätakuulla varmennetulla uusiutuvalla energialla.

Sähkön alkuperätakuu (GO = Guarantee of Origin) on eurooppalainen järjestelmä, jolla edistetään uusiutuvan energian tuotantoa ja käyttöä. Sähkön myyjän tulee vuosittain kertoa asiakkailleen, mikä osuus sen myymästä sähköstä on tuotettu varmennetulla uusiutuvalla energialla. Tieto on saatavilla myös sähkötuotteiden myynti- ja markkinointiaineistoista.

Lue usein kysytyt kysymykset sähkön alkuperätakuusta >>

Suomen luonnonsuojeluliitto myöntää Ekoenergia-merkin tiukat ympäristövaatimukset täyttävälle uusiutuvalle sähkölle.

Varmennettu uusiutuva sähkö voi olla hinnaltaan jopa edullisempaa kuin niin sanottu sekasähkö. Vertailemalla voi löytää edullisia vaihtoehtoja.

Mitä sähkölasku sisältää?

Sähköenergiamaksu koostuu kuukausittaisesta kiinteästä perusmaksusta ja sähkön käyttöön perustuvasta kulutusmaksusta. Ne vaihtelevat yhtiöittäin. Yleissähkössä on aina samanhintainen kulutusmaksu (snt/kWh), aikasähkössä erillinen kulutusmaksu yö- ja päiväenergialle.

Sähköenergian myyntihinnan ja siirtomaksun lisäksi maksat sähkölaskussasi arvonlisäveroa, sähköveroa ja huoltovarmuusmaksua.


Sivua päivitetty viimeksi 14.8.2015

Tulosta sivu

Muualla verkossa

Sähkön hintavertailusivuja:

www.sahkonhinta.fi
Vaihda virtaa
EKOenergia