Kodinkoneet

Keittiöissä, kodinhoitohuoneissa ja kylpyhuoneissa on monia virta-ahmatteja, jotka kuluttavat sähköä jopa huomaamattamme. Kodinkoneita on laidasta laitaan niin käyttötarkoituksen kuin laadun suhteen. Isoimmat kodinkoneet kuten pyykin- ja astianpesukoneet tai kylmälaitteet ovat monessa taloudessa kovassakin käytössä mutta pienempiä kodinkoneita kuten sähkövatkaimia tai monitoimikoneita ei käytetä välttämättä päivittäin. Laitteiden oikea käyttötapa onkin tärkein tekijä laitteen elinkaarenaikaisessa energiankulutuksessa ja siinä miten kauan laite kestää.

Kodinkoneita hankittaessa kannattaa ensin pohtia, kuinka paljon konetta itseasiassa käytetään, minkä kokoinen kone on omaan talouteen sopiva ja millaisia ominaisuuksia koneesta tulisi löytyä. Laatu ja hinta kulkevat edelleen usein käsi kädessä. Eri valmistajien tuotteita kannattaa vertailla ja kodinkonemyyjiltä kannattaa kysellä tietoja koneiden eri ominaisuuksista.

Keittiökoneet

Keittiön suurista laitteista kylmälaitteet ovat energiatehokkuudeltaan kehittyneet viime vuosien aikana eniten. Laitteet ovat aiempaa energiatehokkaampia, vaikka niiden koko ja määrä on kasvanut. Kun kotitaloudessa oli aiemmin vain yksi jääkaappi, on siellä nyt usein isompi jääkaappi-pakastin -yhdistelmä. Kylmälaitteiden energiatehokkuuden parantumisen vuoksi niiden osuus kodin sähkönkulutuksesta on kuitenkin laskenut.

Kuten muidenkin isojen kodinkoneiden myös astianpesukoneiden energiatehokkuus on parantunut ajan myötä. Astianpesukoneissa suurin osa energiankulutuksesta muodostuu veden lämmityksestä ja kulutuksesta ja siksi niiden käyttö vaikuttaa eniten energiankulutukseen.

Erilaisia keittiön pienlaitteita, jotka ovat hankintahinnaltaan edullisia, hankintaan kotitalouksiin melko paljon. Ne eivät kuluta paljon energiaa, mutta silti laitteiden hankintaa tulisi harkita käyttötarpeen mukaan. Sauvasekoittimet, vatkaimet ja monitoimikoneet ovat monessa kodissa saattaneet jäädä käyttämättömäksi, mutta silloin kun niitä käytetään paljon, kannattaa hankkia laadukas ja kestävä tuote.

Kodinhoitohuoneen koneet

Pyykinpesuun ja -kuivaukseen kuluva energiamäärä riippuu kotitalouden koosta, käytettävistä laitteista ja käyttötottumuksista. Lapsiperheessä pyykinpesukone pyörii useammin kuin pienemmässä taloudessa, joten laitteita hankittaessa kannattaa miettiä mitä ominaisuuksia laitteelta haluaa. Pyykin kuivaaminen on ilmaista vain ulkona, joten jos kotitaloudessa pyykinpesukone pyörii päivittäin kannattaa harkita lämpöpumpputoiminnolla varustettua kuivausrumpua.


Sivua päivitetty viimeksi 11.5.2015

Tulosta sivu