Ilmastointijärjestelmien energiatehokkuus

Ilmastointijärjestelmien energiatehokkuus on tärkeää etenkin liike-, toimisto- ja hoitoalan rakennuksissa joissa on ilmastointi eli jäähdytystä sisältävä ilmanvaihto- tai muu tilojen viilennykseen tarkoitettu järjestelmä.

Motiva kokoaa tietoa siitä, miten ilmastointijärjestelmiä voidaan käyttää energiatehokkaasti, ja miten jäähdytyksen tarvetta voidaan vähentää. Tavoitteenamme on nostaa esiin ilmastointijärjestelmien energiatehokkuutta parantavia toimia sekä viestiä hyvistä käytännöistä ja toteutuksista, kuten esimerkiksi ilmanvaihto- ja ilmastointijärjestelmien kuntotutkimusmenettelystä.

Laaditut ohjeet, oppaat ja artikkelit kokoamme Motivan verkkosivuille, mutta tarjoamme tietoa myös suoraan kiinteistöjen omistajille, haltijoille, huoltajille ja käyttäjille.

Viestintää kohdistetaan sekä kiinteistöjen omistajille, huoltajille että käyttäjille pääasiassa liike-, toimisto- ja hoitoalan rakennuksissa, mutta myös asuinrakennuksissa. Tärkeitä kohderyhmiä ovat erityisesti toimitilakiinteistöt, joissa tarvitaan ympärivuotista ilmanvaihdon jäähdytystä (yli 12 kW ilmastointijärjestelmät) sekä kaukojäähdytetyt kiinteistöt. Näissä kiinteistöissä on arvioitu olevan myös suurimmat jäähdytysenergian säästöpotentiaalit.

Ladattavat aineistot:

Motiva tuottaa viestintä- ja neuvonta-aineistoja eri toimijoiden käyttöön. Lataa tästä itsellesi tiedote-, artikkeli ja/tai opasaineistoja.

Tiedotteet:
Motiva_Huolto- ja säätövinkit ammattilaiselle_12-2016 (pdf) (408.8 KB)
Motiva_Kesä toimistossa_2016-06 (pdf) (60.1 KB)
Motivan Kesävinkit ammattilaiselle 2015 (pdf) (186.2 KB)
Motivan Syksyvinkit ammattilaiselle 2015 (pdf) (64.5 KB)
Opas:
Viihtyisä työympäristö Ilmastointi ja jäähdytys_2016 (pdf) (1.5 MB)
Viihtyisä työympäristö – Ilmastointi ja jäähdytys (eDocker-julkaisu)

Ilmastointijärjestelmien energiatehokkuus – viestintää ja neuvontaa

Viestintä- ja neuvontahankkeen on käynnistänyt Motiva ympäristöministeriön toimeksiannosta, Hankkeella toimeenpannaan ilmastointijärjestelmien vaihtoehtoinen neuvontamenettely (osa rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä). Vaihtoehtoisen neuvontamenettelyn toteuttamisessa on tärkeää neuvonta ja viestintä siitä, miten ilmastointijärjestelmiä voidaan käyttää energiatehokkaasti ja miten jäähdytyksen tarvetta voidaan vähentää.

Neuvontamenettelyyn siirryttiin Suomessa vuonna 2013, jolloin kumottiin laki ilmastointijärjestelmien pakollisista tarkastuksista (yli 12 kW järjestelmät).

Lisätietoja viestintähankkeesta:

Motiva Oy
asiantuntija Kirsi-Maaria Forssell
kirsi-maaria.forssell@motiva.fi


Sivua päivitetty viimeksi 21.2.2017

Tulosta sivu