Tiedotteet 2016

14.12.2016 Ladattavat autot yleistyvät: kokemukset latauspisteiden rakentamisesta kiertoon

Edelläkävijätaloyhtiöiden kokemukset latauspisteiden rakentamisesta halutaan jakaa, jotta muiden kokemuksista voidaan oppia eikä samoja virheitä turhaan toisteta eri yhtiöissä. Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen ja huomioida latauspisteiden rakentaminen budjetoinnissa hyvissä ajoin.

Lue lisää


12.12.2016 Bioenergia-ala edistää energiatehokkuutta yhteisvoimin

Bioenergian käytön energiatehokkuutta kannattaa parantaa. Maassamme on käytössä vanhoja biolämmitysjärjestelmiä, joiden energiatehokkuutta voitaisiin parantaa merkittävästi. Näin saadaan vähennettyä polttoaineenkulutusta, lämmityskustannuksia ja savukaasupäästöjä.

Lue lisää


15.11.2016 Energiatehokas ilmanvaihto tuo teollisuudelle säästöjä ja työviihtyvyyttä

Tehtaissa hyvä ja toimiva ilmanvaihto on peruslähtökohta tehokkaalle energiankäytölle ja terveyttä edistäville työolosuhteille. Teollisuudessa on paljon tehostettua ilmanvaihtoa vaativaa toimintaa ja vanhoja kiinteistöjä, joiden ilmanvaihdosta löytyy reilusti energiansäästöpotentiaalia ja korjattavaa.

Lue lisää


14.11.2016 Vain kuiva puu palaa tehokkaasti

Jos oma talo tai kiinteistö lämpiää puupolttoaineella, nyt viimeistään pitäisi tarkistaa, että kaikki on talven pitkiä pakkaskelejä varten kunnossa. Hyvä, kuiva polttoaine ja laitteiden säännöllinen huolto sekä puun asianmukainen säilyttäminen hyvässä puuvajassa takaavat taloudellisen ja energiatehokkaan lämmityksen.

Lue lisää


2.11.2016 VikingGenetics näyttää mallia: yritys voi ostaa lämmön palveluna

Hollolassa toimiva VikingGenetics Finland Oy on siirtynyt öljylämmityksestä hakelämpöön. Yritys ostaa lämmön palveluna eli maksaa kulutetuista kilowattitunneista. Lämpöpalvelun tarjoaa Hollolan Biolämpö Oy, joka huolehtii vuokratontille rakennetun hakelämpölaitoksen toiminnasta.

Lue lisää


2.11.2016 Valaistusinvestoinneilla saavutettavissa helppoja säästöjä

Kunnissa ja yrityksissä satojen tuhansien eurojen vuosisäästöt ovat mahdollisia, kun vanhaa energiatehotonta valaistusta päivitetään uudempaan tekniikkaan. Motivan mukaan katse tulisi kääntää investointikustannuksista käyttökustannuksiin.

Lue lisää


27.10.2016 Kuluttajilla valmiutta vähentää energiankulutusta

Kuluttajilla ilmeni halukkuutta tilapäiseen energiankulutuksen vähentämiseen, mikäli yhteiskunnan etu sitä vaatii. Toisaalta pk-sektorin yrityksistä ja kotitalouksista merkittävä osa ei ollut varautunut riittävästi yhteiskunnan mahdollisiin häiriötilanteisiin tai poikkeusoloihin. Suuryrityksissä varautuminen on suunnitelmallisempaa.

Lue lisää


14.10.2016 Energiansäästöviikkoa vietetty monipuolisesti

Motivan valtakunnallinen Energiansäästöviikko on tavoittanut tänä vuonna viettäjiensä kautta lähes 220 000 suomalaista. Osallistujamäärä oli ennätykselliset 386 yritystä ja yhteisöä. Tavoitettujen määrää lisäävät kymmenet koululaisille ja kuluttajille suunnatut tapahtumat ja kampanjat. Kampanja täyttää ensi vuonna 20 vuotta.

Lue lisää


13.10.2016 Kuntahankinnoissa ei tunneta sähkön alkuperää

Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hintaan liittyy ennakkoluuloja eivätkä kuntahankinnoista vastaavat tunnista mahdollisuutta ostaa uusiutuvan alkuperätakuita erikseen. Nämä näyttäytyvät esteinä, joiden takia uusiutuvan sähkön käyttö ei lisäänny kunnissa.

Lue lisää


11.10.2016 Energiansäästöremonteista kotitalousvähennystä

Kotitalousvähennys on mahdollista saada monenlaisista kiinteistön kunnostustöistä, jotka parantavat energiatehokkuutta ja edistävät uusiutuvan energian käyttöä. Kuluttajalle tämä merkitsee keveämpää investointikustannusta sekä tulevaisuudessa pienempiä energiakuluja ja asumisesta syntyviä päästöjä.

Lue lisää


10.10.2016 Puhelinneuvontaa tällä viikolla energia-asioista

Kuluttajien energianeuvonta päivystää maanantaina 10.10. alkavalla Energiansäästöviikolla puhelimen ääressä ja vastaa kuluttajien kysymyksiin maanantaista perjantaihin klo 14-18. Energianeuvojat opastavat asumisen energiankäyttöön sekä lämmitysmuotoihin ja uusiutuvan energian ratkaisuihin liittyvissä asioissa.

Lue lisää


7.10.2016 Euroja viisailla valinnoilla – Energiansäästöviikko käynnistyy

Suomalaisilla on harvoin oikeaa tai ajantasaista käsitystä omasta energiankulutuksestaan. Maanantaina 10.10. käynnistyvällä valtakunnallisella Energiansäästöviikolla kannustetaan ja osallistutaan järkevään energian ja materiaalien käyttämiseen kouluista varuskuntaravintoloihin.

Lue lisää


5.10.2016 Energiansäästöviikko näkyy ensi viikolla kouluissa

Alakoulujen Energiansäästöviikko järjestettiin ensimmäisen kerran jo 20 vuotta sitten. Juhlavuoden kunniaksi valtakunnallinen Energiansäästöviikko tarjoaa ohjelmaa etenkin kouluille ja oppilaitoksille. Motivan koordinoimaa kampanjaa vietetään ensi viikolla, lokakuun 10.-16. päivinä.

Lue lisää


3.10.2016 Ladattavat autot yleistyvät: kokemuksia latauspisteiden rakentamisesta kaivataan

Motiva etsii edelläkävijätaloyhtiöitä ja rakennuttajien tai rakennusyhtiöiden edustajia kertomaan kokemuksistaan latauspisteiden rakentamisesta. Taloyhtiöiden hallitusten kannattaa varautua sähköajoneuvojen yleistymiseen ja huomioida latauspisteiden rakentaminen budjetoinnissa hyvissä ajoin.

Lue lisää


22.9.2016 Motiva ja SYKE: Tavoitteellista resurssiviisautta – FISU-verkosto

FISU (Finnish Sustainable Communities) on edelläkävijäkuntien verkosto, joka tavoittelee hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää


15.9.2016 Ilmaista ja edullista joukkoliikennettä Liikkujan viikolla

Useat kaupungit tarjoavat Liikkujan viikolla 16.-22.9. joukkoliikenteen matkoja ilmaiseksi tai alennettuun hintaan. Alennusten lisäksi luvassa on paljon muutakin mielenkiintoista ohjelmaa ympäri Suomen, kuten erilaisten liikkumisvälineiden testaustilaisuuksia ja elämyksellisiä bussimatkoja.

Lue lisää


14.9.2016 Hävikin vähentämisellä merkittäviä kustannussäästöjä varuskuntamuonituksessa

Materiaalikatselmuksessa käytiin läpi varuskuntaravintola Hoikanhovin materiaalivirrat ja niihin liittyvät kustannukset.

Lue lisää


12.9.2016 Liikkujan viikolla liikutaan kestävästi ja säästetään rahaa

Tämän vuoden Euroopan Liikkujan viikolla 16.-22. syyskuuta jaetaan tietoa yksin autoilevien kustannuksista ja kestävän liikkumisen taloudellisista hyödyistä. Taloudelliset hyödyt koskettavat yksilön lisäksi yksityisiä ja julkisia toimijoita sekä koko yhteiskuntaa.

Lue lisää


5.9.2016 Kuluttajatutkimuskeskus ja Motiva: Smart Energy Transition on koonnut – Yli sata uuden energian pilottia

Suomi on perinteisesti keksijöiden maa, ja nyt myös kokeilijoiden maa. Smart Energy Transition -hanke kartoitti Suomessa käynnissä olevia uusien energiaratkaisujen pilotteja, kokeilijoita ja uuden liiketoiminnan pioneerihankkeita. Tulos yllätti: joka puolella Suomea – Helsingin Iso-Roobertinkadulta Yllästunturille – kehitetään nyt uusiutuvan ja älykkään energian osaamista pilotoimalla ja kokeilemalla.

Lue lisää


5.9.2016 Hävikkifestareilla jonotettiin hävikkiruokaa

Suomessa ensi kertaa järjestetyt Hävikkiruokafestarit keräsivät viikonlopun aikana noin pari tuhatta kävijää Helsingin Korjaamolle. Myynnissä ollut hävikkiruoka ja keinot hävikin vähentämiseen omissa keittiöissä kiinnostivat.

Lue lisää


31.8.2016 Kotimaiset vesihuoltolaitokset yhteistyöllä energiaviisaammiksi

Suomalaiset vesihuoltolaitokset etsivät uusia tapoja tehostaa energiankäyttöään Vesilaitosyhdistyksen ja Motivan johdolla. Alan yhteishankkeessa kootaan ja jaetaan tietoa ja kokemuksia toimista ja teknisistä ratkaisuista, jotka auttavat vesilaitoksia entistä fiksummassa ja taloudellisemmassa energiankäytössä.

Lue lisää


30.8.2016 Halogeenikohdelamppuja poistuu valikoimista

Halogeenikohdelamppuja poistuu kauppojen valikoimista syksyn aikana antaen tilaa energiatehokkaammille vaihtoehdoille. Kaupat saavat myydä vanhat varastot loppuun, mutta verkkojännitteisten halogeenikohdelamppujen maahantuonti myyntiin EU-alueella päättyy syyskuun alussa. Uudistunut Lampputieto-verkkopalvelu neuvoo lamppujen valinnassa.

Lue lisää


25.8.2016 Valaistuksessa edelleen huima säästöpotentiaali

Kiinteistöjen energiankulutuksesta valaistus haukkaa lämmityksen jälkeen suurimman osan ja kuntien sähkönkulutuksesta jopa kolmasosan. Investointeina valaistushankinnoilla on verrattain lyhyet takaisinmaksuajat ja niillä voidaan säästää yrityksen, kunnan tai muun toimijan energiakuluissa jopa satojatuhansia euroja vuosittain.

Lue lisää


23.8.2016 Kulttuuritehdas Korjaamolla kierrätyksen superviikonloppu: Designmarkkinat 2nd Cycle ja Saa Syödä -hävikkiruokafestarit 3.-4.9.

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Korjaamolla vietetään kierrätyksen superviikonloppua, kun samaan aikaan järjestetään kierrätysdesigniin keskittyvät Korjaamon 2nd Cycle -designmarkkinat ja Saa Syödä! Hävikkiruokafestarit.

Lue lisää


17.8.2016 Hävikkiruokafestareilla 3.-4.9. herätetään hävikki henkiin

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna 3.-4.9. järjestetään Hävikkiruokaan keskittyvät festivaalit Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Viikkoa myöhemmin hävikkiraaka-aineista valmistettuja herkkuja maistellaan Kuopiossa.

Lue lisää


15.8.2016 Materiaalitehokkuuden sopimustoiminta käynnistyy

Motiva on käynnistämässä materiaalitehokkuuden sopimustoimintaa. Tavoitteena on hakea usean toimijan voimin taloudellista hyötyä ja kestävän tuotannon kehittämistä koko yhteiskunnassa.

Lue lisää


20.7.2016 Varaudu jo ennakkoon tuleviin helteisiin

Kesähelteet ovat viimein saapumassa. Energianeuvonta haluaa palauttaa mieleen fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä tarkastuslistan energiatehokkaan siirrettävän ilmastointilaitteen hankintaan ja käyttöön. Jäähdytyslaitteet kuluttavat sähköä ja käyttökustannukset yllättävät, jos viisaan viilennyksen taito ei ole tallella.

Lue lisää


29.6.2016 Motiva konsernin YT-menettelyn perusteella tekemät toimenpidepäätökset

Motiva-konserni aloitti yhteistoimintalain 8 luvun mukaiset neuvottelut tuotannollis-taloudellisista syistä 30.5.2016. Valtion tilausten supistuminen sekä haastava markkinatilanne edellyttävät sopeuttamistoimia, jotta yhtiön liiketoiminta ja tulevaisuus turvataan. Yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 22.6.2016.

Lue lisää


21.6.2016 Hyötytekemistä mökille sadepäiväksi

Suomalaisten mökkikausi starttaa todenteolla juhannuksesta. Vaikkapa sadepäivän ohjelmaksi sopii lomakodin sähkölaitteiden tarkastus sekä auttamatta vanhentuneiden ja vioittuneiden laitteiden sortteeraus lajittelupisteisiin. Samalla on mahdollisuus säästää energiaa.

Lue lisää


16.6.2016 Led-lamppujen hinta-laatusuhde parantunut

Ledi on loistava valinta useimpiin kodin valaisimiin ja valaistuskohteisiin. Viimeaikaisten eurooppalaisten tutkimusten mukaan ledien ominaisuudet ja laatu ovat kehittyneet odotuksia nopeammin.

Lue lisää


14.6.2016 Valaistustieto.fi auttaa valaistushankintoja suunnittelevia

Motiva on avannut uuden valaistustieto.fi sivuston, joka tarjoaa tietoa ja työkaluja energiatehokkaan valaistuksen suunnittelun ja hankinnan tueksi. Sivustolle tuotetulla laskurilla voi vertailla erilaisten ratkaisujen elinkaarikustannuksia. Tavoitteena on ollut läpinäkyvyyden lisääminen ja tarjousten vertailun helpottaminen.

Lue lisää


7.6.2016 Terveyttä edistävä työmatka vielä haavekuva

Työmatkat tehdään edelleen perinteisesti. Tuoreen tutkimuksen mukaan yritys- ja kuntapäättäjät kokevat terveyttä edistävät liikkumismuodot työmatkoilla tärkeäksi, mutta todellisuus on toinen. Suomalaiset ovat edelleen autoilevaa kansaa, sillä suurin osa kulkee jopa lyhyet työmatkat autolla.

Lue lisää


3.6.2016 Tutkimus suomalaisten energiansäästöasenteista: Suomalainen uskoo olevansa pihi energiankäyttäjä

Arkiset energiaa säästävät teot ovat suomalaisten mielestä tärkeitä ilmastonmuutoksen estämiseksi ja omien kulutusmenojen pienentämiseksi. Vaikuttavuuden näkökulmasta he siirtävät vastuun tehostamistoimista mieluummin yritysten vastuulle. TNS Gallup Oy tutki suomalaisten energiansäästöasenteita Motivan pyynnöstä talvella 2016.

Lue lisää


26.5.2016 Uudispientalot ovat aiempaa pienempiä ja energiatehokkaampia

Suomessa rakennetaan aiempaa vähemmän ja aiempaa pienempiä omakotitaloja. Yleensä talot ovat luokkaa B tai C, eli noin rakentamismääräysten tasoa tai hieman sitä parempia. A-energialuokkaa taloista on vain murto-osa. Vuosina 2013-2015 rakennettujen pientalojen energiatehokkuutta sekä niiden ominaisuuksia on selvitetty Motivan koordinoimassa Energiatehokas koti -hankkeessa.

Lue lisää


24.5.2016 Energiatehokkuus auttaa kuntaa kestävään taloudenpitoon

Energiatehokkuuden parantaminen kunnan toiminnoissa ja uusiutuvan energian käyttö vakauttavat kunnan taloutta. Motiva esittelee siihen tarvittavia toimia Kokkolan kaupungintalolla järjestettävässä ’Käytännön avaimet kestävään kuntatyöhön’ -tilaisuudessa 25. toukokuuta.

Lue lisää


24.5.2016 Motiva-konserni aloittaa YT-neuvottelut

Motiva-konserni aloittaa yhteistoimintalain 8. luvun mukaiset neuvottelut tuotannollis-taloudellisista syistä. Valtion tilausten supistuminen sekä haastava markkinatilanne edellyttävät sopeuttamistoimia, jotta yhtiön liiketoiminta ja tulevaisuus turvataan.

Lue lisää


23.5.2016 Muoviteollisuusyrityksille säästöjä materiaalikatselmuksilla

Muoviteollisuuden edelläkävijäyritykset toteuttivat materiaalikatselmukset ja kohensivat merkittävästi kilpailukykyään toiminnan tehostumisen ja saavutettujen säästöjen avulla. Keskimääräinen vuotuinen säästöpotentiaali oli noin 420 000 euroa katselmusta kohden.

Lue lisää


23.5.2016 YM ja Motiva: Energiatodistukseen muutoksia ja todistusten piiriin uusia rakennuksia 1.7. – Motiva neuvoo kuluttajia ja todistusten laatijoita

Energiatodistusten piiriin tulee 1.7.2016 alkaen uusia rakennuksia. Keväällä hyväksytyn lainmuutoksen myötä energiatodistus tarvitaan jatkossa muun muassa uimahalleille, jäähalleille, varastorakennuksille, liikenteen rakennuksille sekä erillisille yli 50 neliömetrin moottoriajoneuvosuojille eli suurille autotalleille.

Lue lisää


18.5.2016 Aurinkolämpöä kannattaa ottaa talteen

Aurinkolämpöä voitaisiin käyttää hyödyksi nykyistä enemmän Suomessakin, sillä meillä saadaan auringonsäteilyä vuositasolla lähes yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa. Motiva on koonnut yhdessä alan toimijoiden kanssa laajan tietoaineiston aurinkolämmöstä.

Lue lisää


11.5.2016 Sähkön alkuperä kannattaa varmistaa

Sähkö on arjen arvokas hyödyke. Alkuperätakuulla merkitty sähkö on tuotettu kestävästi uusiutuvilla energialähteillä.

Lue lisää


28.4.2016 Energiatehokas koti Rakentajakysely 2016: Millainen on energiatehokas talo?

Energiatehokas talo koostuu monesta tekijästä, ja talon rakennuttajat tai rakentajat tekevät päätöksiä omien tarpeidensa mukaan. Joku painottaa hyvää tekniikkaa, toinen tehokkaita rakenteita. Jollekin on tärkeää pieni energiankulutus tai talon materiaalit, joku haluaa ehdottomasti rakentaa hirsitalon. Mistä energiatehokas talo rakentuu ja mitkä asiat rakentajille ovat tärkeitä? Tätä selvitetään Motivan koordinoiman Energiatehokas koti -hankkeen Rakentajakyselyssä.

Lue lisää


25.4.2016 Kiinteistöjen latauspisteet kuntoon

Motiva on julkaissut oppaan, jonka tarkoituksena on helpottaa sähköajoneuvojen latauspisteiden toteuttamista yksityisissä kiinteistöissä. Latauspaikkojen nykyinen niukka määrä hidastaa ladattavien autojen yleistymistä. Ladattavat autot kuuluvat jo lähitulevaisuudessa arkeemme, joten niiden tuloon kannattaa varautua ajoissa.

Lue lisää


13.4.2016 Biolämmön asiantuntijat kohtaavat Savonlinnassa

Biopolttoaineilla lämpöä yrityksille ja yhteisöille tuottavia lämpöyrittäjiä kokoontuu iso joukko Savonlinnaan 18.-19.4.2016 Motivan ja Bioenergia ry:n järjestämille lämpöyrittäjäpäiville.

Lue lisää


30.3.2016 OmaKoti2016: Energiatehokas ja toimiva koti syntyy hyvän suunnittelun ja laadukkaan rakentamisen tuloksena

Uuden talon rakentaminen tai vanhan korjaaminen on talon omistajalle yksi arjen suurista päätöksistä. Hyvä lopputulos ei aina ole itsestään selvyys – energiatehokas ja toimiva koti on monen tekijän summa. Suuria päätöksiä joudutaan tekemään jo paljon ennen rakentamista tai korjaamista. Hyviä neuvoja ja tietoa kannattaakin hankkia hyvissä ajoin ennen työhön ryhtymistä. Oma Koti 2016 -messuilla saat hyviä neuvoja alan ammattilaisilta Energiatehokas ja toimiva koti -neuvontapisteestä hallista 2 (2d49).

Lue lisää


17.3.2016 Pientalon energiakorjaukset ja energiatehokas rakentaminen esillä Jyväskylän Rakennusmessuilla

Jyväskylän Rakennusmessuilla 18.-20.3.2016 puhutaan pientalojen energiakorjauksista ja energiansäästöstä sekä energiatehokkaasta rakentamisesta yleensä. Asiaa nostetaan esiin muun muassa BUILD UP Skills -tietoiskuissa sekä lauantaina että sunnuntaina. Energiakorjauksia ja pientalon energiansäästötoimia on esittelemässä BUILD UP Skills Finland -hanke, jonka tavoitteena on nostaa rakennusten energiatehokkuutta erityisesti rakentajien osaamista parantamalla.

Lue lisää


16.3.2016 Teollisuudelle jättikustannukset heikentyneestä lämmönsiirrosta

Likaavat lämpövirrat ja helposti likaantuvat lämmönvaihtimet ovat monien tehtaiden ja voimalaitosten harmina. Jo vähäinen likakerrostuma heikentää lämmönsiirron tehoa, lisää energiakustannuksia ja aiheuttaa monenlaisia ongelmia tuotannolle.

Lue lisää


11.3.2016 Pientalon energiakorjaukset esillä Lahden Raksa-messuilla

Tänään käynnistyvillä Lahden Raksa-messuilla puhutaan pientalojen energiakorjauksista ja energiansäästöstä sekä energiatehokkaasta rakentamisesta yleensä. Asiaa nostetaan esiin muun muassa BUILD UP Skills -tietoiskuissa sekä perjantaina että lauantaina Suurhallin lavalla. Energiakorjauksia ja pientalon energiansäästötoimia on esittelemässä BUILD UP Skills Finland -hanke, jonka tavoitteena on nostaa rakennusten energiatehokkuutta erityisesti rakentajien osaamista parantamalla.

Lue lisää


8.2.2016 Työ- ja elinkeinoministeriöltä uusi ohjeistus julkisiin hankintoihin

Julkisen sektorin hankinnoilla on keskeinen merkitys energiatehokkuuden edistämisessä. Työ- ja elinkeinoministeriö on julkaissut suositusluonteiset ohjeet, joissa on esitetty keskeiset julkisten hankintojen energiatehokkuutta ohjaavat velvoitteet sekä selvennetty, miten energiatehokkuus voidaan hankintayksiköissä ottaa kattavasti huomioon.

Lue lisää


5.2.2016 Kestävät edelläkävijäkunnat saavat neljä uutta jäsentä

Kestävien edelläkävijäkuntien (FISU, Finnish Sustainable Communities) verkosto täydentyy neljällä uudella kunnalla: Ii, Kuopio, Lahti ja Vaasa. FISU-verkoston jäsenet tavoittelevat hiilineutraalisuutta, jätteettömyyttä ja globaalisti kestävää kulutusta vuoteen 2050 mennessä.

Lue lisää


4.2.2016 Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt esillä ASTA-messuilla

Tampereen ASTA-messuilla puhutaan energiatehokkaasta ja laadukkaasta rakentamisesta ja remontoinnista. Asiaa nostetaan esiin eri seminaareissa ja tietoiskuissa. Rakentamisen parhaita käytäntöjä on esittelemässä BUILD UP Skills Finland -hanke, jonka tavoitteena on nostaa rakennusten energiatehokkuutta rakentajien osaamista parantamalla.

Lue lisää


1.2.2016 Kuluttajatutkimuskeskus ja Motiva: Smart Energy Transition tarkastelee – Sata uuden energian kokeilua

Energian käyttäjälle on jo tarjolla rooli aktiivisena toimijana, joka myös tuottaa itse energiaa ja hyödyntää erilaisia sovelluksia tuotannon ja kulutuksen säätämiseen. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus ja Motiva keräävät nyt tietoa edelläkävijäyritysten ja -kuntien uuden energian kokeiluhankkeista. Tuloksia hyödynnetään muun muassa julkisen sektorin kokeilutoiminnan kehittämisessä.

Lue lisää


29.1.2016 Jalkarannan koulu riimitteli energiakilpailun voittoon

Tokaluokkalaisten energiakilpailun voitti Jalkarannan koulun 2B Lahdesta. Lahtelaisen luokan juliste kuvasi energiavinkkejä lapsenkokoisina ja -näköisinä. Visuaalisesti näyttävä juliste kehottaa muun muassa laittamaan pelit pois ja kipaisemaan ulos nauttimaan luonnosta.

Lue lisää

 

23.1.2016 Kuluttajien energianeuvonta: Tiedätkö, mitä sähköä ostat? – Varmista ostamasi sähkön alkuperä

Sähkö on arjen arvokas hyödyke, jota kannattaa ostaa fiksusti ja käyttää turhaa tuhlaamatta. Valitsemalla alkuperätakuulla merkityn sähkötuotteen kotiin saa uusiutuvaa sähköä, ja näin voi tukea kestäviä energiantuotannon muotoja, muistuttaa Motivan koordinoima kuluttajien energianeuvonta Pohjoismaisena Sähkön päivänä 23.1.

Lue lisää


23.1.2016 Kuluttajien energianeuvonta: Tiedätkö sinä, paljonko käytät sähköä?

Kun autosta loppuu polttoaine, on mittari punaisella ja käymme tankkaamassa sitä tasarahalla lisää. Sähkö on sen sijaan näkymätön arjen välttämättömyys, jonka käyttöä ja kustannuksia on vaikeampi seurata. Pohjoismaisena Sähkön päivänä 23.1. Motivan koordinoima kuluttajien energianeuvonta kannustaa suomalaisia selvittämään, paljonko sähköä kotona kuluu.

Lue lisää


7.1.2016 Mahdoton-yhteisö siirtyy Motivalle

Mahdoton-yhteisö lanseerattiin keväällä 2013 kasvattamaan tietoisuutta kiertotaloudesta ja synnyttämään keskustelua. Motiva ottaa kopin yhteisön manageroinnista vuoden 2016 alusta. Yhteisön sosiaalisen median kanavat ryhtyvät välittämään tietoa myös Motivan koordinoiman Teolliset symbioosit -toiminnan ja FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) -mallin tuloksista.

Lue lisää


5.1.2016 Nyt jäitä hattuun, lämmittäjä

Pitkiksi povatut Siperian pakkaset nostavat kodin energiankulutuksen punaiselle, kun pattereiden termostaateista väännetään tehoa lämmitykseen. Kulutuspiikkiä voi tasata muutamalla niksillä, opastaa Motivan koordinoima valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta.

Lue lisääSivua päivitetty viimeksi 23.2.2017

Tulosta sivu