Tiedotteet 2015

14.12.2015 Fiksu energiatonttu säästää ja säätää joulunakin

Energiaviisas joulunviettäjä antaa lahjaksi vain tarpeellista ja muistaa myös aineettomat lahjat. Joulupöydän saa koreaksi ostamalla riittävästi ruokaa, muttei liikaa. Joululomalle lähtiessä kannattaa varmistaa, että asumaton koti on asetettu poissaolotilaan ja energiankäyttö säädetty minimiin.

Lue lisää


9.12.2015 Ensimmäinen talo Suomessa sai Joutsenmerkin

Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty talo on harjakorkeudessa. Järvenpään Mestariasunnot Oy:n rakennuttama luhtitalo Auerkulma Järvenpäässä täyttää tiukat ympäristö- ja terveysvaatimukset. Lisää Joutsenmerkittyjä taloja on tulossa.

Lue lisää

 

26.11.2015 Fiksu ajotapa tuo turvallisuutta tieliikenteeseen

Henkilökohtainen ajotavan opetus on kaikkein tehokkainta. Laadukasta ja valvottua turvallisen ja vastuullisen ajotavan koulutusta on saatavilla maanlaajuisesti EcoDriving-kouluttajilta.

Lue lisää

 

20.11.2015 Viisas liikkuminen tekee mahdolliseksi hyvän kaupungin

Arjen matkat vaikuttavat ympäristöömme ja terveyteemme monella tavalla. Suunnittelemalla matkan aloituksen ja lopetuksen sujuviksi, ohjaamme ihmisiä kohti kestäviä liikkumisvalintoja.

Lue lisää


18.11.2015 Ruoan ilmastovaikutuksia voi vähentää jopa puoleen ruokavalinnoilla

Luonnonvarakeskuksen Ilmastopaneelityössä laatiman tutkimuskoosteen mukaan oikeanlaisilla ruokavalinnoilla ruoan ilmastokuorman voi jopa puolittaa. Tehokkain keino on vähentää lihan, erityisesti naudanlihan, määrää ja lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa.

Lue lisää


12.11.2015 Kaupunkien resurssiviisaustyö tuo tuloksia

Edelläkävijäkaupungit Forssa, Jyväskylä, Lappeenranta ja Turku ovat saavuttaneet resurssiviisauden edistämisessä merkittäviä tuloksia. Kasvihuonekaasupäästöjä on vähennetty nopeasti ja kiertotalousratkaisuja toteutettu. Kaupungit myös oppivat toisiltaan ja kehittävät uudenlaista tapaa ohjata kehitystään.

Lue lisää


12.11.2015 Biokattilan käyttö tehokkaaksi

Lämmin syksy on jatkunut pitkään, mutta öisin pakastaa eteläisessä Suomessakin. Jos oma talo tai kiinteistö lämpiää puupolttoaineella, nyt viimeistään pitäisi tarkistaa, että kaikki on talven pakkaskelejä varten kunnossa. Hyvä, kuiva polttoaine ja laitteiden säännöllinen huolto takaavat taloudellisen ja energiatehokkaan lämmityksen.

Lue lisää

 

10.11.2015 Muista moottorin esilämmitys ja käytä auton sähkölaitteita fiksusti

VTT testasi Defan toimeksiannosta auton sähkölaitteiden käytön vaikutusta polttoaineenkulutukseen ja lähipäästöihin. Testissä jäljiteltiin normaalia kylmäkäynnistystilannetta, jossa autoilija käyttää auton omia sähköisiä mukavuusvarusteita. Mittausten perusteella akun varaaminen ja moottorin esilämmitys pienentävät merkittävästi terveydelle haitallisia pakokaasupäästöjä ja jonkin verran myös polttoaineenkulutusta.

Lue lisää


9.11.2015 Muista ilmastointijärjestelmän säännöllinen, ennakoiva huolto

Kesän jäähdytyskauden jälkeen on ilmastointijärjestelmän tarkistuksen ja huollon aika. Ilmastointijärjestelmä tulee lakisääteisesti huoltaa vuosittain, tyypillisesti keväisin ennen jäähdytyskautta.

Lue lisää


4.11.2015 Patteriverkoston perussäädöllä lämmitys tasapainoon – ohjeita perussäädön tilaajille

Yksi asunto kuuma ja toinen kylmä, patterit pitävät ääntä ja energialasku kasvaa. Kuulostaako tutulta? Useimmista taloyhtiöistä löytyy liian kylmiä ja turhan kuumia asuntoja. Ratkaisu ongelmaan voi löytyä patteriverkoston perussäädöstä. Hyvän tuloksen takaa oikea ajoitus, hyvä suunnittelu ja toteutus.

Lue lisää


2.11.2015 Nyt vietetään Pohjoismaista kestävien julkisten hankintojen viikkoa

Ensimmäistä kertaa järjestettävä yhteispohjoismainen teemaviikko nostaa kestävät julkiset hankinnat puheenaiheeksi 2.-6.11. Useat suuret kaupungit kuten Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat ilmoittautuneet mukaan teemaviikon viettoon.

Lue lisää


23.10.2015 Varmista nyt, että kotisi on valmis talveen

Suomi siirtyi ripeästi lämmityskauteen. Näillä toimenpiteillä varmistat, että kotisi on talvella sopivasti lämmin, energiatehokas ja terveellinen, asutpa sitten pien- tai kerrostalossa.

Lue lisää


16.10.2015 Uusi apu terveelliseen ja ympäristöystävälliseen syömiseen

Kuluttajat punnitsevat kaupassa päivittäin ruokavalintoja eri näkökulmista. Samaan aikaan halutaan ostaa terveellistä, vastuullista ja edullista. Yhtälö voi tuntua hankalalta ja käytännössä ruokakoriin päätyykin usein rutiinilla samoja ruokia. Terveellisiä ja ympäristöystävällisiä ruokavalintoja tukemaan ympäristö- ja terveysalan asiantuntijat ovat kehittäneet uuden AITO-ateriakassin.

Lue lisää


9.10.2015 Uutta bisnestä ja tuhansia työpaikkoja

Teolliset symbioosit saavat aikaan oman toimialan ulkopuolelle ulottuvaa yhteistyötä ja uusia toimintamalleja. Niiden pohjalta syntyy uudenlaista liiketoimintaa. Yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa hyödyntämällä tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja. Teollinen symbioosi ei ole ajatuksena uusi. Siinä vain hyödynnetään nuukuusajattelua, joka on meille suomalaisille tuttua jo historiasta.

Lue lisää


9.10.2015 Lampunvaihtotalkoilla hyvää valoa ja mieltä seniorille

Hämärät nurkat ja pimeät käytävät ovat vaaran paikkoja jokaiselle, mutta erityisesti ikääntyvälle oikea valaistus on kirkas turvallisuustekijä. Seniorin valoasiat voi laittaa kuntoon lampunvaihtotalkoissa.

Lue lisää

 

8.10.2015 Materiaalivirroissa huima säästömahdollisuus

Materiaalien käyttö voi muodostaa suoraan tai välillisesti jopa yli puolet yrityksen muuttuvista kustannuksista toimialasta riippuen. Yritysten kannattaakin kiinnittää huomiota materiaalien käytön järjestelmälliseen tehostamiseen. Parhaiten se onnistuu asiantuntijoiden tuella tehtävän materiaalitehokkuuskatselmuksen avulla.

Lue lisää

 

8.10.2015 Rakenna kunnolla – säästät kustannuksissa

Laadukas ja energiatehokas rakentaminen säästää rakennuksen käytönaikaisia kustannuksia. Huolellinen rakennusajan valvonta ja parhaisiin käytäntöihin pohjautuva rakentaminen varmistavat, että rakenteet kestävät pitkään. Kaupan päälle käyttäjät saavat hyvän sisäilman ja pienen energialaskun.

Lue lisää


7.10.2015 Patteriverkoston perussäädöllä lämmitys tasapainoon

Yksi asunto kuuma ja toinen kylmä, patterit pitävät ääntä ja energialasku kasvaa. Kuulostaako tutulta? Useimmista taloyhtiöistä löytyy liian kylmiä ja turhan kuumia asuntoja. Ratkaisu ongelmaan voi löytyä patteriverkoston perussäädöstä.

Lue lisää


7.10.2015 Energiansäästöviikko: Digitaalisten palvelujen energiatehokkuus monen tekijän summa

Kuluttaja voi vain pieneltä osin vaikuttaa digitaalisten palvelujen ekotehokkuuteen. Energiaa kuluu niin sisällön tuotannossa, palvelinsaleissa kuin tiedon välityksessäkin. Kattavaa tietoa eri osatekijöiden vaikutuksista ei ole tarjolla, jolloin myös ympäristövaikutusten vertailu ja konkretisointi on vaikeaa.

Lue lisää

 

6.10.2015 Energiansäästöviikko: #SOMETON-haaste on pienesti iso ekoteko

Digitaaliset palvelut ja sosiaalinen media ovat erottamaton osa ihmisten elämää: tietoa, viihdettä, palveluita ja yhteisöllisyyttä. Mittareita ei ole vielä olemassa siihen, minkälainen ekologinen jälki kaikista sähköisistä toiminnoistamme jää. Energiansäästöviikko kannustaa suomalaisia viettämään sometonta viikkoa tai edes päivää.

Lue lisää

 

6.10.2015 Varmista ostamasi sähkön alkuperä

Sähkön alkuperätakuu on ainoa varma tapa valita uusiutuvaa sähköä ja siten tukea kestäviä energiantuotannon muotoja. Sertifiointi on vielä kuluttajille varsin tuntematon, vaikka vain varmennettua sähköä saa markkinoida uusiutuvana. Tiedon sähkön alkuperästä saa omalta sähkönmyyjältään.

Lue lisää


5.10.2015 Elvarilla on hyviä uutisia aktiiviselle sähkölämmittäjälle

Sähkölämmityksen tehostamisohjelma Elvari lupaa, että sähkölämmittäjä voi pudottaa sähkön kokonaiskulutuksesta parikymmentäkin prosenttia lähes ilman investointeja. Olennaista on tuntea oma kulutuksensa ja lämmitysjärjestelmän ominaispiirteet, omaksua säästävät asumistottumukset sekä suunnitella järeämmät tehostamistoimet yhdessä osaavan ammattilaisen kanssa.

Lue lisää

 

4.10.2015 Energiansäästöviikolla mukana yli 250 000 ihmistä

Maanantaina 5.10. starttaa Energiansäästöviikko. Viikkoa vietetään vuosittain viikolla 41, jonka aikana kiinnitämme huomiota energian ja materiaalien järkevään käyttöön.

Lue lisää

 

2.10.2015 Motiva ja Energiavirasto: Energiavirasto sai uusia tehtäviä RES-kouluttajalaista

Laki tiettyjen uusiutuvaa energiaa käyttävien energiajärjestelmien asentajien kouluttajien hyväksymisestä (38/2015, RES-kouluttajalaki) astui voimaan 1.10.2015. Energiavirasto vastaa lain toimeenpanosta eli kouluttajien hyväksymisestä ja lain noudattamisen valvonnasta.

Lue lisää


2.10.2015 Puutteellinen eristys nakertaa teollisuuden energiatehokkuutta

Tuotantolaitteiden ja -linjojen ikääntyneet, vaurioituneet tai puuttuvat lämpöeristeet lisäävät turhia energiakuluja teollisuudessa. Pitämällä huolta eristeiden kunnosta ja eristämällä uudet tuotantolinjat asianmukaisesti yksittäinen yritys voi säästää vuosittain jopa satoja tuhansia euroja.

Lue lisää


23.9.2015 Kylmälaitteiden sisälämpötilat kannattaa tarkistaa

Nyt on aika tarkistaa kodin kylmälaitteiden sisälämpötilat. Niitä voi olla tarvetta jopa nostaa.

Lue lisää


17.9.2015 Eemods’15 Conference: Energiatehokkuustaistoon ilmastonmuutosta vastaan

Eemods´15-konferenssi tarjosi foorumin keskustelulle ja väittelylle sähkömoottoreiden ja sähkömoottoreilla toimivien järjestelmien energiatehokkuuden kehittymisestä ja ympäristövaikutuksista.

Lue lisää


15.9.2015 Ilmaista ja edullista joukkoliikennettä Liikkujan viikolla

Useat kaupungit tarjoavat Liikkujan viikolla 16.-22.9. joukkoliikennekyytiä ilmaiseksi tai alennettuun hintaan. Alennusten lisäksi luvassa on paljon muutakin mielenkiintoista ohjelmaa ympäri Suomen, kuten katutapahtumia ja pyöräilyaamiaisia.

Lue lisää


10.9.2015 Hävikkiruoka syötiin loppuun

Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa järjestetty Saa syödä! -tapahtuma houkutteli ihmisiä jonoiksi asti maistamaan kaupan ja tuottajien ruokahävikistä valmistettua kasviskeittoa. Yhteensä annoksia jaettiin noin kuusi tuhatta.

Lue lisää

 

8.9.2015 Auton vapaapäivä 22.9. innostaa kestävään liikkumiseen

Tämän vuoden Euroopan Liikkujan viikon teemana ovat erilaiset kulkumuodot eri matkoilla. Yhteiseurooppalainen viikko haastaa pohtimaan omia matkatottumuksia, erilaisia tapoja liikkua ja mahdollisuuksia yhdistellä eri kulkumuotoja. Viikolla vietetään jo perinteeksi muodostunutta Auton vapaapäivää 22. syyskuuta.

Lue lisää


7.9.2015 Eemods’15 -konferenssi avaa sähkömoottorien huikeaa kehitystä

Kansainvälinen eemods'15 – Energy Efficiency in Motor Driven Systems -konferenssi järjestetään 15.-17. syyskuuta Helsingissä Sokos Hotelli Presidentissä (Eteläinen Rautatiekatu 4). Median edustajat ovat tervetulleita mukaan tutustumaan uusiin ympäristöä säästäviin ratkaisuihin ja tutkimustuloksiin.

Lue lisää


7.9.2015 Torstaina tarjoillaan 6 000 ilmaista hävikkilounasta

Motivan Saa syödä! -tempaus tuo höyryävät ruokapadat Helsingin, Turun, Tampereen ja Kuopion keskustoihin tämän viikon torstaina 10.9. Lounasaikaan tarjoillaan yhteensä 6 000 kasvisruokalounasta, joiden raaka-aineina käytetään kauppojen ja tuottajien ylijäämäkasviksia.

Lue lisää

 

24.8.2015 Lahteen ja Lappeenrantaan kehitetään uutta energiatietopalvelua

Lahden ja Lappeenrannan kaupungit ovat käynnistäneet yhteishankkeen, jossa kehitetään uudentyyppinen energiatietopalvelu eri energiamuotojen kiinteistökohtaiseen vertailuun. Palvelu antaa tietoa muun muassa eri lämmitysmuotojen kustannuksista, takaisinmaksuajoista sekä CO2-säästöistä.

Lue lisää


19.8.2015 Joutsenmerkityt talot – uusi aluevaltaus Suomessa

Joutsenmerkityt talot, päiväkodit ja koulut ovat menestystarina muissa Pohjoismaissa. Suomessa on nyt käynnissä projekti, jonka tavoitteena on rakentaa maamme ensimmäinen Joutsenmerkitty talo. Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkotirakennus taas etsii rakentajaa.

Lue lisää

 

12.8.2015 6 000 ilmaista hävikkiruokalounasta tarjoillaan 10. syyskuuta

Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa tempaistaan 10.9.2015 ruokahävikin vähentämiseksi ennätyksellisen näyttävästi. Jaossa on 6 000 kokki- ja restonomiopiskelijoiden valmistamaa lounasta, joiden raaka-aineina käytetään kauppojen ja tuottajien myymättä jääneitä, muutoin roskiin päätyviä kasviksia.

Lue lisää

 

3.8.2015 Kun netti ei riitä – kysymällä täsmätietoa fiksuun energiankäyttöön

Kuluttajille suunnattu valtakunnallinen energianeuvonta avaa puhelinlinjat kesätauon jälkeen tiistaina 4. elokuuta ja vastaa myös netissä asumisen ja arjen energiankulutukseen liittyvissä kysymyksissä. Henkilökohtainen neuvonta on erityisen arvokas tuki silloin, kun oma osaaminen ei riitä joskus monimutkaistenkin valintojen tai hankintapäätösten tekemiseen.

Lue lisää

 

8.7.2015 Motiva ja Talotekniikkateollisuus: Vantaan Asuntomessujen Energiatehokas ja toimiva koti on Kastelli (39)

Motiva Oy ja Talotekniikkateollisuus ry ovat valinneet Vantaan Asuntomessuilla Energiatehokas ja toimiva koti -taloksi Kastelli-Talot Oy:n kohteen 39 Kastelli. Valinnalla halutaan nostaa esiin hyvää, kestävää, energia- ja kustannustehokasta nykyrakentamista. Kastellin valinnassa korostui erityisesti hyvä kokonaisuus, tilojen tehokkuus sekä kestävät ratkaisut. Energiatehokas ja toimiva koti -kohdetta esitellään Vantaan Asuntomessujen lehdistöpäivänä 9.7. klo 11.00-12.00. Esittelijöinä paikalla Motivan ja Talotekniikkateollisuuden asiantuntijat.

Lue lisää


8.7.2015 Onko klosettisi rahareikä?

WC-pöntön vesivuoto voi olla salakavala. Kuluneen tai rikkinäisen mekanismin vuoksi pöntön huuhteluvettä voi virrata pahimmillaan jopa litroja minuutissa viemäriin.

Lue lisää

 

26.6.2015 Varaudu jo ennakkoon tuleviin helteisiin

Helteet antavat vielä odottaa itseään, mutta varmasti niitä tällekin kesälle vielä osuu. Energianeuvonta haluaa palauttaa mieleen fiksut ja helpot viilennysvinkit sekä tarkastuslistan energiatehokkaan siirrettävän ilmastointilaitteen hankintaan ja käyttöön. Jäähdytyslaitteet kuluttavat sähköä ja käyttökustannukset yllättävät jos viisaan viilennyksen taito ei ole tallella.

Lue lisää


16.6.2015 Kaikille Scandicin hotelleille Joutsenmerkki

Kesämatkailijan on nyt helppo tehdä ympäristöystävällinen valinta. Scandicin kaikki hotellit Suomessa ovat saaneet tai saamassa pohjoismaisen ympäristömerkin eli Joutsenmerkin.

Lue lisää

 

12.6.2015 Energiatodistukset esille julkisissa rakennuksissa

Energiatodistus on asetettava nähtäville kun julkinen viranomainen tai laitos tarjoaa julkisia palveluja tiloissa, joissa yleisön toistuvien käyntien kohteena oleva kerrosala ylittää 500 neliömetriä. Heinäkuun alusta alkaen kerrosalan raja laskee 250 neliömetriin. Jos rakennuksella ei vielä ole energiatodistusta, tulee viranomaisen tai laitoksen hankkia energiatodistus, jotta se voidaan asettaa nähtäville.

Lue lisää


4.6.2015 Pieniä oivalluksia energiatehokkuuden parantamiseen – Motivan asiantuntijoiden kesäiset vinkit Maailman ympäristöpäivään

YK:n Maailman ympäristöpäivää vietetään perjantaina 5.6. Motivan asiantuntijat valitsivat viisi kesään sopivaa vinkkiä, joiden avulla jokainen voi vähentää omaa energiankulutustaan ja arkisen elämän ympäristövaikutuksia – helposti.

Lue lisää


2.6.2015 Motiva, Sitra ja SYKE: Miljardien hyödyt tarjolla kunnille resurssien viisaalla käytöllä – Suomen resurssiviisaiden kuntien verkosto Fisu aloittaa toimintansa

Neljä suomalaista edelläkävijäkuntaa aikoo saada alueilleen satojen miljoonien hyödyt ja tuhansia uusia työpaikkoja resurssien viisaalla käytöllä. Resurssiviisaus luo edellytyksiä uudenlaiselle liiketoiminnalle, jonka kysyntä koko maailmassa lisääntyy luonnonvarojen huvetessa. Pohjaa luo yli kaksi vuotta kestänyt kehitystyö Jyväskylässä.

Lue lisää


20.5.2015 Kuluttajat saavat taas energianeuvontaa puhelimitse

Motivan koordinoima valtakunnallinen kuluttajien energianeuvonta käynnistää puhelinneuvonnan torstaina 21.5.2015. Energianeuvoja vastaa asumiseen ja kestävään kulutukseen, lämmitystapavalintoihin sekä rakentamiseen ja remontointiin liittyviin kuluttajakysymyksiin tiistaisin klo 11-13 ja torstaisin klo 13-15. Energianeuvonnan puhelinnumero on 01019 3030. Palvelu on maksutonta ja soittaminen maksaa vain normaalin puhelun verran*).

Lue lisää

 

12.5.2015 Heikentynyt lämmönsiirto maksaa teollisuudelle vuosittain satoja miljoonia euroja

Teollisuudessa likaiset lämmönvaihtimet voivat aiheuttaa jättilaskun, joka verhoutuu muihin kustannuksiin. Siirtimien pinnoille pakkautuva lika ja erilaiset kemikaalit heikentävät lämmönsiirtoa, mikä haittaa yritysten tuotantoprosessia ja aiheuttaa turhia kustannuksia. Ongelmat lämmönsiirrossa maksavat suomalaisyrityksille vuosittain jopa puoli miljardia euroa.

Lue lisää


11.5.2015 Joutsenmerkki tulossa osakerahastoihin

Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki alkaa laatia kriteereitä osakerahastoille. Keski-Euroopassa toimii jo useita rahastojen ympäristömerkintäjärjestelmiä, mutta tällainen puuttuu vielä Pohjoismaista.

Lue lisää

 

6.5.2015 Tampere-talo voitti Kestävä julkinen hankkija 2015 -palkinnon

Hankintatoiminnan pitkäjänteisyys ja vaikuttavuus nostivat Tampere-talon voittoon Kestävä julkinen hankkija -kilpailussa. Kunniamaininnan saivat Vaasan kaupunki ja Espoon kaupunkisuunnittelukeskus. Kolmatta kertaa jaettu palkinto kannustaa julkisia organisaatioita tekemään kestäviä hankintoja. Palkinnon myöntää Motiva Oy.

Lue lisää


5.5.2015 Fiksusta työmatkaliikkumisesta hyötyvät kaikki

Suomalaiset tekevät noin 1 000 matkaa vuodessa. Niistä joka neljäs on työmatka. Työnantajalla on monta hyvää syytä kannustaa työntekijöitä tekemään fiksuja liikkumisvalintoja, sillä ne tuovat yritykselle tervetulleita kustannussäästöjä ja edistävät ympäristö-, energiatehokkuus- ja työhyvinvointitavoitteiden saavuttamista.

Lue lisää


5.5.2015 Ennennäkemätöntä tietoa uusiutuvasta energiasta Etelä-Kymenlaaksossa

Kotkan, Haminan, Miehikkälän ja Virolahden uusiutuvan energian kuntakatselmuksissa saatiin konkreettisia tuloksia lukuisten selvitysten avulla. Kunnat saivat tietoa kiinteistöjensä mahdollisuuksista siirtyä uusiutuvaan energiaan. Hankkeessa tehdyt aurinko- ja geoenergiakartat hyödyttävät kuntalaisia ja yrityksiä sekä ovat nyt kaikkien käytössä. Kuntakatselmuksen tuloksia voivat käyttää myös alueen energiayhtiöt muun muassa aluelämpöverkkojen kannattavuuslaskelmissa.

Lue lisää


24.4.2015 Motiva ja Bioenergia ry: Kotimainen energia kuntien taloutta kohentamaan

Voidaanko kotimaisella energialla tuoda Oulun seudulle työtä ja tuloja? Asiaa selvitellään nyt alueella kolmivuotisessa Energia Plus -hankkeessa. Hanketta vetää kehittämisyhtiö Iin Micropolis Oy. Se esitellään Motivan ja Bioenergia ry:n lämpöyrittäjäpäivillä maanantaina 27. huhtikuuta.

Lue lisää


16.4.2015 ARA ja Motiva: Energiatodistusrekisteri kokoaa energiatodistukset yhteen 1.5.2015 alkaen

Rakennusten energiatodistustietojärjestelmä otetaan käyttöön 1.5.2015 alkaen. Energiatodistustietojärjestelmän ydin on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämä energiatodistusrekisteri (www.energiatodistusrekisteri.fi), joka kokoaa laaditut energiatodistukset yhteen. Rekisterin kautta pystyy jatkossa etsimään tietoja esimerkiksi asuinkerrostalojen energiatodistuksista. Rekisterin myötä saadaan myös tarkkaa tietoa siitä, millaista rakennuskantaa Suomessa on.

Lue lisää


15.4.2015 Energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt julkaistu rakentajien käyttöön

Energiatehokas rakentaminen vaatii yhteistyötä ja kokonaisuuksien hallintaa. Rakennuttajan tulee tehdä järkeviä päätöksiä ja pitäviä sopimuksia. Suunnittelijoiden on ymmärrettävä energiatehokkaan rakentamisen periaatteet ja osatekijät. Rakentajien on lopulta toteutettava suunnitelmat työmailla huolellisesti.

Lue lisää

 

10.4.2015 Tiedätkö kuinka hoitaa ja huoltaa omaa kotiasi vai kaipaatko lisää tietoa, taitoa tai tukea?

Motiva on käynnistänyt kyselyn omakotitalojen sekä rivi- ja kerrostaloasuntojen asukkaille ja omistajille. Tavoitteena on selvittää kuinka hyvin rakennusten huoltoa ja ylläpitoa koskevat asiat tunnetaan.

Lue lisää


26.3.2015 OmaKoti 2015 -messut käynnistyivät: Motiva mukana Energiatehokas ja toimiva koti -osastolla

Uuden talon rakentaminen tai vanhan korjaaminen on talon omistajalle yksi arjen suurista päätöksistä. Hyvä lopputulos ei aina ole itsestään selvyys – energiatehokas ja toimiva koti on monen tekijän summa. Suuria päätöksiä joudutaan tekemään jo paljon ennen rakentamista tai korjaamista. Hyviä neuvoja ja tietoa kannattaakin hankkia jo hyvissä ajoin ennen työhön ryhtymistä. Oma Koti 2015 -messuilla hyviä neuvoja löytyy Energiatehokas ja toimiva koti -neuvontapaviljongista hallista 3 (3e45).

Lue lisää


23.3.2015 Jo joka neljäs suomalainen tunnistaa EU-ympäristömerkin

EU-ympäristömerkin tarkoituksena on auttaa kuluttajia valitsemaan ympäristöä vähemmän kuormittavia tuotteita ja palveluita. Merkin tunnettuus Suomessa on kasvanut tasaisesti vuodesta 2010, jolloin se oli 15 prosenttia. Alkuvuonna toteutetun tuoreimman tutkimuksen mukaan EU-ympäristömerkin tunnistaa suomalaisista nyt 25 prosenttia.

Lue lisää

 

18.3.2015 Materiaaleista kaikki hyöty irti!

Motivan tavoitteena on nostaa raaka-aineiden kierrätysastetta Suomessa. Teollisten symbioosien toimintamalli – FISS verkottaa yrityksiä yli toimialarajojen luomaan toisten ylijäämästä bisnestä ja arvokkaampia tuotteita.

Lue lisää

 

18.3.2015 Joutsenmerkki on Suomen tunnetuin ja pidetyin ympäristömerkki

Joutsenmerkki on ylivoimainen, kun suomalaisilta kuluttajilta kysyttiin mitä ympäristömerkkejä he tietävät. Haastatelluista 54 prosenttia mainitsi Joutsenmerkin ensimmäisenä mieleen tulevana ympäristömerkkinä. Joutsenmerkki on myös pidetyin ympäristömerkki.

Lue lisää

 

12.3.2015 Missä on Suomen fiksuin ja viihtyisin asuintalo 2015?

Haemme asuintaloa, jossa käytetään tehokkaasti energiaa ja säästeliäästi vettä, asukkaiden nauttiessa samalla erinomaisista sisäolosuhteista eli lämpötila, valaistus, ilmanlaatu ja akustiikka ovat kaikki kunnossa. Kaiken tämän lisäksi asukkaat vielä viihtyvät asuintalossaan hyvin!

Lue lisää


10.3.2015 Saa syödä! -tapahtuma Evento Awards -tapahtumakisan finaalissa

Motivan koordinoima Saa syödä! -tapahtuma on kolmen finalistin joukossa kisaamassa tapahtumajärjestämisen ammattilaiset parrasvaloihin nostavassa Evento Awards -kilpailun kuluttajatapahtumasarjassa.

Lue lisää


3.3.2015 Ecodriving-koulutusta nyt saatavilla maanlaajuisesti

Laadukasta ja valvottua turvallisen ja vastuullisen ajotavan koulutusta on nyt saatavilla maanlaajuisesti EcoDriving-kouluttajilta.

Lue lisää

 

12.2.2015 Tutkimus: Reilu kolmannes suomalaisista huolissaan kemikaalien vaikutuksista

Kemikaalit huolestuttavat reilua kolmannesta kuluttajista – naisia enemmän kuin miehiä. Huolestuneisuus kasvaa iän myötä. Pesuaineiden kemikaalit kiinnostavat suomalaisia eniten. Muun muassa nämä asiat selviävät Joutsenmerkin tuoreesta kemikaalitutkimuksesta.

Lue lisää

 

5.2.2015 Energiatehokas koti: Uudet seurantakohteet vievät pientalorakentamista lähes nollaenergiatasolle

Energiatehokas koti -hankkeen uusimmat seurantakohteet vievät pientalorakentamisen lähes nollaenergiatasolle. Pääkaupunkiseudulle rakenteilla oleva Talo2020 ja Oulun Hiukkavaaraan valmistunut Käpylä 186 ovat molemmat energiatehokkuusluokkaa A – kummankin talon kokonaisenergiankulutus on vain 35 kWhE/m2 vuodessa.

Lue lisää


29.1.2015 Omakotitalojen energiatodistusten hinnat laskeneet

Omakotitalojen energiatodistusten hinnat ovat laskeneet vuodesta 2013. Olemassa olevan omakotitalon energiatodistus maksoi vuonna 2014 keskimäärin noin 300-360 euroa, kun vuonna 2013 todistus maksoi yli 500 euroa. Uudisomakotitalon energiatodistuksen hinta on noin 150-200 euroa, kun vuonna 2013 se oli hieman alle 300 euroa.

Lue lisää


28.1.2015 Motiva Services Oy parantaa suuryritysten energiatehokkuutta

Vuoden alusta voimaan tullut energiatehokkuuslaki velvoittaa suuria yrityksiä tekemään toimenpiteitä energiatehokkuuden parantamiseksi joko energiakatselmuksiin tai energiatehokkuuden hallintajärjestelmiin liittyen. Motiva Services Oy tarjoaa tähän keinot.

Lue lisää


23.1.2015 Uusi supersankari Suomessa

Tokaluokkalaisten energiakilpailun voitti Milkman – supersankari, joka osaa ja haluaa tulla kierrätetyksi. Voitokkaan animaatiotyön supersankarin toiminnasta suunnitteli ja toteutti Launeen peruskoulun 2b-luokka Lahdesta.

Lue lisää

 

20.1.2015 Teollisuuden uuneista vain harvat energiatehokkaita

Harva teollisuusyritys tehostaa tuotantouuniensa energiankulutusta, vaikka uunit ovat usein tehtaiden suurimpia yksittäisiä energiankäyttäjiä. Karsimalla uunien turhaa kulutusta teollisuus voisi vähentää tuntuvasti energiankäyttöään ja säästää vuosittain miljoonia euroja energiakuluissa.

Lue lisää


19.1.2015 Liikennevirasto ja Motiva: Kävelyn ja pyöräilyn edistämistä tukevaa T&K-rahoitusta haettavana

T&K-rahoitusta kuntien ja kaupunkiseutujen kävelyn ja/tai pyöräilyn edistämistä tukeviin hankkeisiin on nyt haettavana. Hakemukset on toimitettava perjantaihin 27.2.2015 klo 15.00 mennessä.

Lue lisää


5.1.2015 Varaudu pakkasiin – vältä turhaa energiankulutusta!

Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Energiaa voi ja kannattaa pakkasillakin käyttää järkevästi ja tehokkaasti. Omia toimintatapojaan kannattaa tarkkailla erityisesti aamuisin ja iltapäivisin, kun energiankäyttö on huipussa.

Lue lisääSivua päivitetty viimeksi 23.2.2017

Tulosta sivu