Tiedotteet 2012

18.12.2012 Motiva Oy ja Ilmatieteen laitos: Lämmitystarveluvut vapaasti saatavilla vuoden 2013 alusta alkaen

Rakennusten lämmitysenergian kulutuksen seurantaan ja vertailuun käytettävät lämmitystarveluvut muuttuvat maksuttomiksi. Lämmitystarvelukuja julkaistaan Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla vuoden 2013 alusta alkaen työ- ja elinkeinoministeriön ja Ilmatieteen laitoksen välisen sopimuksen mukaisesti.

Lue lisää


13.12.2012 Joulu ilman ruokahävikkiä

Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain miljoonia kiloja ruokaa roskiin. Varsinkin juhlapyhien aikana kertyy helposti enemmän ruokajätettä kuin muulloin.

Lue lisää

 

12.12.2012 Liikkuminen on osa yhteiskuntavastuuta työpaikoilla

Liikennevirasto ja HP korjaavat säästöt ja muut hyödyt talteen viemällä käytäntöön viisaan työmatkaliikkumisen ajattelua. Työnantajien kannattaa kannustaa työntekijöitä järkeviin liikkumisvalintoihin, sillä viisas työmatkaliikenne tuo kustannussäästöjä, lisää hyvinvointia ja vähentää päästöjä – samanaikaisesti.

Lue lisää

 

4.12.2012 Mitä vähemmän auto kuluttaa, sitä pienemmät ovat sen hiilidioksidipäästöt

Käytännössä mitä pienempi auton polttoaineenkulutus on, sitä pienemmät ovat myös sen hiilidioksidipäästöt. Liikenteen verotus Suomessa kannustaa niukasti kuluttavien ajoneuvojen hankintaan ja käyttöön. Autokanta kuitenkin uusiutuu hitaasti. Liikennekäytössä olevien henkilöautojen keski-ikä oli lokakuun lopussa 10,9 vuotta.

Lue lisää

 

4.12.2012 Valitse auto viisaasti – uusi verkkopalvelu helpottaa autonostajan tiedonjanoa

Uuden auton hankkija voi olla kovasti ymmällään tarjolla olevien autotyyppien ja energialähteiden nykyviidakossa. Erilaisia autotyyppejä on tullut ja on tulossa markkinoille eri autonvalmistajilta.

Lue lisää

 

22.11.2012 Ruokaa jäi yli, kelpaisikohan naapurille – kokeilu alkaa Helsingissä

Syömäkelpoista ruokaa päätyy kotitalouksissa vuosittain roskiin 120-160 miljoonaa kiloa eli noin 500 miljoonan euron edestä. Helsinkiläisessä taloyhtiössä kokeillaan, onnistuisiko ylijäävän ruoan jakaminen naapuruston kesken.

Lue lisää


19.11.2012 Maakunnista odotetaan esityksiä energianeuvonnan järjestämisestä

Motivan koordinoiman valtakunnallisen kuluttajien energianeuvonnan alueelliseen toimintaan on parhaillaan käynnissä hankehaku. Maakuntakeskuksilta toivotaan marraskuun aikana ehdotuksia neuvonnan käynnistämisestä tai jatkamisesta alueellaan. Tänä vuonna energianeuvontaa annetaan 11 maakunnassa.

Lue lisää


13.11.2012 Neuvojapalvelut hillitsevät arjen ilmastovaikutuksia

Erilaisia neuvontapalveluja tuottavien toimijoiden välinen yhteistyö sekä asiantuntijuuden jakaminen varmistavat, että suomalaiset saavat helposti tarvitsemaansa tietoa arjen kulutusratkaisuista energiatehokkuuden parantamiseen. Neuvojat kokoontuivat Helsingissä marraskuun 13. päivänä.

Lue lisää


22.10.2012 Oululaiselle Hotelli Lasaretille myönnettiin Joutsenmerkki

Hotelli-ravintola Lasaretin hotellitoiminnalle on myönnetty Joutsenmerkki eli Pohjoismainen ympäristömerkki osoituksena tiukkojen ympäristövaatimusten täyttymisestä.

Lue lisää

 

18.10.2012 Hotelli AVAsta ensimmäinen EU-ympäristömerkitty hotelli Helsinkiin

Helsinkiläiselle Hotelli AVAlle on myönnetty EU-ympäristömerkki osoituksena tiukkojen ympäristövaatimusten täyttämisestä. Hotelli on vasta toinen merkin saanut suomalainen majoituspalveluyritys ja ensimmäinen Helsingissä.

Lue lisää

 

17.10.2012 Energiansäästöviikko summaa – Kampanjasta vauhtia järkevälle energiankäytölle

Lähes tuhat yritystä, yhteisöä ja kotitaloutta ilmoittautui Energiansäästöviikolle tänä vuonna. Kampanja saavutti kymmeniä tuhansia, ellei jopa satoja tuhansia henkilöitä. Osallistujien tapahtumat jatkuvat vielä kampanjaviikon jälkeenkin pitkälle ensi vuoteen. Tämä on osoitus siitä, että energiatehokkuuden eteen tehdään töitä joka päivä.

Lue lisää

 

17.10.2012 Teollisesta ylijäämälämmöstä huomisen lämmönlähde?

Suuret suomalaiset teollisuus- ja energiayhtiöt etsivät yhdessä keinoja, miten hyötykäyttää prosesseista yli jäävää lämpöä. Teollisen ylijäämälämmön hyödyntäminen vähentäisi Suomen vuosittaista lämpöenergian tarvetta arviolta runsaat 4 terawattituntia. Se on yli 10 prosenttia Suomessa käytettävästä kaukolämmöstä.

Lue lisää


16.10.2012 Tuuliatlas siirtyy Ilmatieteen laitoksen omistukseen

Työ- ja elinkeinoministeriö, Motiva Oy ja Ilmatieteen laitos ovat sopineet 5.10.2012 sähköisen Tuuliatlas-tietokannan ja -käyttöliittymän omistusoikeuden siirrosta Ilmatieteen laitokselle. Siirron myötä työ- ja elinkeinoministeriö sekä Motiva Oy luovuttavat kaikki Suomen tuuliatlakseen liittyvät oikeutensa Ilmatieteen laitokselle.

Lue lisää


12.10.2012 Sähkönkäyttö kuriin palvelurakennuksissa

Suunnitteluratkaisut määrittävät jopa neljä viidesosaa rakennuksen käyttökustannuksista koko käyttöiältä, joten kokonaisvaltaiseen suunnitteluun kannattaa panostaa ja varmistaa myös energiatehokkaan käytön edellytykset.

Lue lisää

 

12.10.2012 Viisaan ajotavan koulutusta tarjolla

Taloudellisen ja turvallisen ajotavan oppimiseen on tarjolla koulutusta sekä yrityksille että yksityishenkilöille. Motiva on laatinut kriteerit kyseiselle koulutukselle Suomessa ja sparrannut eri puolilla Suomea toimivia kouluttajia.

Lue lisää

 

12.10.2012 Seurannassa aurinkosähkön tuotanto

Motivan www-sivuilta voi seurata neljän erikokoisen aurinkosähköjärjestelmän tuottoa. Kesäkuun pilvisyys näkyy tuloksissa.

Lue lisää

 

11.10.2012 BUILD UP Skills Finland -hanke: Lisää energiaosaamista rakennustyömaalle

Build Up Skills Finland -hankkeessa selvitetään rakentamisen energiatehokkuusosaamisen kehittämis- ja lisäkoulutustarpeita. Tärkeä osa hanketta on koota yhden pöydän ympärille toimenpideohjelmaa kehittämään rakennusalalla osaamisen kehittämiseen ja energiatehokkuuteen vaikuttavat sidosryhmät, viranomaiset ja koulutuksen järjestäjät.

Lue lisää


11.10.2012 Tuottavuutta voi tehostaa muutoinkin kuin henkilöstöä vähentämällä

Parvekelaseja valmistavan Lumonin Kouvolan tehtaalla tehtiin materiaalikatselmus kaksi vuotta sitten. Siinä kirjattuja ehdotuksia on nyt toteutettu ja päästy noin 400 000 euron vuotuiseen säästöön.

Lue lisää


11.10.2012 Apua julkisiin hankintoihin: Energiatehokkaimmat laitteet ja tuotteet TopTen-Suomi -palvelussa

Energiatehokkaiden laitteiden ja tuotteiden hankinta on muuttuvassa laiteympäristössä usein aikaa vievää ja jopa hankalaa. Erityisen haastavaa on asettaa kriteerejä erittäin energiatehokkaille tuotteille: jos kriteerit ovat liian tiukat, saadaanko sisään riittävästi tarjouksia?

Lue lisää

 

11.10.2012 Joutsenmerkki auttaa säästämään energiaa toimistossa

Parhaillaan vietettävän energiansäästöviikon hengessä Joutsenmerkki haluaa muistuttaa energiansäästömahdollisuuksista ihan tavallisessa toimistotyössä. Pienillä investoinneilla ja toimintatapojen muutoksilla voidaan usein sekä välitöntä että välillistä energiankulutusta pienentää merkittävästi. Energian säästyminen tarkoittaa paitsi alhaisempaa sähkölaskua, myös pienempää vaikutusta kasvihuoneilmiöön.

Lue lisää

 

10.10.2012 Energianeuvonnasta vinkkejä asumiseen, rakentamiseen ja remontointiin

Suomalaiset hakevat ahkerasti tietoa siitä, miten energiankulutusta voi kotona vähentää ja samalla nipistää laskusta turhan pois. Avun tuovat alueelliset energianeuvojat, jotka tietävät konstit energiatehokkaaseen asumiseen, rakentamiseen ja remontointiin. Heitä on jo 11 paikkakunnalla eri puolilla Suomea.

Lue lisää

 

10.10.2012 Tokaluokkalaisten energiansäästöviikko: Sorrilan koulu kunnostautuu energia- ja ympäristöasioissa

Valkeakosken keskustan tuntumassa sijaitseva Sorrilan koulu on esioppilaat mukaan lukien 500 oppilaan kaupunkikoulu, jossa vietetään aktiivisesti sekä valtakunnallista Energiansäästöviikkoa että Tokaluokkalaisten energiansäästöviikkoa. Koulu lähti tänä syksynä mukaan myös Vihreä lippu -ohjelmaan.

Lue lisää


9.10.2012 Energiatehokas valaistus toisi tuntuvia säästöjä teollisuuskiinteistöille

Valaistus on edelleen yksi suurimmista sähkösyöpöistä teollisissa kiinteistöissä. Valaisemalla energiatehokkaammin yksittäinen teollisuushalli voi säästää vuodessa useita tuhansia euroja.

Lue lisää

 

9.10.2012 Maksatko valaistuksesta liikaa?

Energiansäästöviikolla kannattaa tarkistaa, ettei kodin valaistus kasvata turhaan sähkölaskua. Lampunvalintakone.fi -palvelu auttaa sopivien lamppujen valinnassa kodin erilaisiin tiloihin.

Lue lisää

 

8.10.2012 Energiansäästöviikko: Hankintaohjeet auttavat kuntia ESCO-palveluissa

ESCO-palvelun edut tunnetaan ja tunnustetaan. Palvelussa energiatehokkuuden asiantuntija toteuttaa kohteessa säästötoimenpiteet ja takaa syntyvät säästöt. Hankkeen kustannukset maksetaan palvelukauden aikaisilla säästöillä.

Lue lisää

 

5.10.2012 Energiansäästöviikko alkaa maanantaina

Valtakunnallisella energiansäästöviikolla on tänä vuonna ennätyksellinen osallistujamäärä. Maanantaina 8.10. käynnistyy jo 16. Motivan koordinoima kampanja, johon on jo ennakkoon ilmoittautunut yli 800 yritystä, yhteisöä, kuntaa, koulua ja kuluttajaa. Työ- ja opiskelupaikkojen kautta kampanja tavoittaa kymmeniä tai peräti satoja tuhansia suomalaisia.

Lue lisää

 

28.9.2012 BUILD UP Skills Finland -hanke: Energiaosaaminen rakennustyömaalla – toimenpideohjelman valmistelu käynnistyy

Rakennustyömaan ammattilaisten energiaosaamisen kehittämisen toimenpideohjelmaa valmistellaan työpajassa lokakuun alussa Helsingissä.

Lue lisää


19.9.2012 Yli 200 energiatehokkuuden asiantuntijaa saapuu Helsinkiin torstaina

Yli kaksisataa energiatehokkuuden ja kuluttajakäyttäytymisen asiantuntijaa Euroopasta ja kauempaakin kokoontuu Helsinkiin Kaapelitehtaalle 20.-21.9. Energy Efficiency & Behaviour 2012 -konferenssiin. Tutkijoita, yritysten ja yhteisöjen asiantuntijoita sekä viranomaisia yhdistää halu edistää energiatehokkuutta.

Lue lisää

 

18.9.2012 Suomi vuonna 2050 – raiteilla vai teillä? – Liikenteen hiilidioksidipäästöjä vähennettävä

Liikenteen hiilidioksidin päästövähennystavoitteet on mahdollista saavuttaa. Se vaatii kuitenkin suuria muutoksia nykyiseen liikkumiseen ja liikennejärjestelmään sekä investointeja. Jokaisen suomalaisen liikkumisvalinnoilla on merkitystä.

Lue lisää

 

12.9.2012 Motiva julistaa Kestävä julkinen hankkija 2013 -edelläkävijäkilpailun

Motiva julistaa kilpailun julkishallinnon toimijoille, jotka hankinnoillaan pyrkivät edistämään kestävää kehitystä.

Lue lisää


12.9.2012 Ledit tulevat koteihin

Valaistusmarkkinat ovat historian suurimmassa murroksessa viimeistenkin hehkulamppujen poistuessa syyskuussa 2012 ja uusien valonlähteiden vallatessa markkinoita. Useat lamppuvalmistajat ovat tuoneet tänä syksynä markkinoille ensimmäiset 60 tai jopa 75 wattisen hehkulampun korvaavat ledilamput.

Lue lisää


6.9.2012 Yli 21 000 suomalaista viettää meikitöntä päivää tänään

Meikitön päivä on Joutsenmerkin kampanja ympäristöystävällisemmän kosmetiikan puolesta. Mukaan on ilmoittautunut aamukahdeksaan mennessä 21 280 osallistujaa.

Lue lisää


4.9.2012 Hehkulamppujen myynti päättyy – Verkkokurssi tarjoilee lampputietoutta asiakastyön tueksi

Viimeisetkin hehkulamput poistuvat kauppojen valikoimista syksyn aikana tehden tilaa energiatehokkaammille vaihtoehdoille. Korvaavia vaihtoehtoja hehkulampuille löytyy runsain mitoin, eikä sopivan lampun valinta ole aina helppoa. Kuluttajille tärkeimmät tietolähteet lampun valinnassa ovatkin myyjä ja netti.

Lue lisää


30.8.2012 Jo yli 10 000 osallistujaa ilmoittautunut Meikittömään päivään

Meikitöntä päivää vietetään tänä vuonna torstaina 6.9. Runsaan viikon aikana kampanjaan on ilmoittautunut mukaan jo yli 10 000 suomalaista.

Lue lisää

 

16.8.2012 Lämpöyrittäjyydessä on voimaa

Uudenmaan alueella on toiminnassa reilut kolmekymmentä lämpölaitosta. Ne tuottavat lämpöenergiaa käyttäjiensä lähellä ja työllistävät paikkakuntalaisia – tätä kutsutaan lämpöyrittäjyydeksi.

Lue lisää


16.8.2012 Meikitön päivä tulee taas

Meikitöntä päivää vietetään tänä vuonna torstaina 6.9. Tapahtuma on yhdistelmä sosiaalisen median keskustelua, valtamedian näkyvyyttä ja suomalaisten tahtoa tehdä konkreettisia tekoja hyvän asian eteen.

Lue lisää

 

15.8.2012 BEhavE 2012 -konferenssi tuo Suomeen energia-alan ja kuluttajakäyttäytymisen asiantuntijoita

Syyskuun 20.-21. päivinä Kaapelitehtaalla Helsingissä laaja kansainvälinen tutkijoiden ja asiantuntijoiden joukko keskittyy kuluttajakäyttäytymisen ja energiatehokkuuden edistämisen solmukohtaan. Yli 60 puheenvuorossa luodataan, kuinka uusi teknologia, tuote‐ ja palveluinnovaatiot, viranomaisohjaus ja tieto muuttavat ihmisten energiankäyttötottumuksia ja ‐asenteita.

Lue lisää

 

15.8.2012 Hehkulamput poistuvat valikoimista – Lampunvalintakone neuvoo korvaavien lamppujen valinnassa

Viimeisetkin hehkulamput poistuvat kauppojen valikoimista syksyn aikana antaen tilaa energiatehokkaammille vaihtoehdoille. Kaupat saavat myydä vanhat varastot loppuun, mutta hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti EU-alueella päättyy syyskuun alussa.

Lue lisää

 

16.7.2012 BUILD UP Skills Finland -hanke tiedottaa: Rakennusalan energiatehokkuusosaamisen nykytila-analyysin raportti valmistuu elokuussa

Build Up Skills -hankkeessa laaditaan kansallinen etenemissuunnitelma, johon kootaan rakennustyömailla toimivien ammattilaisten koulutustarpeet ja -tavoitteet sekä suunnitelma koulutuksen sisällöstä ja järjestämisestä.

Lue lisää


13.7.2012 Tieto käy pyydykseen – energianeuvojat mukana kesätapahtumissa

Tänä kesänä suomalaiset voivat onkia mukaansa rahanarvoisia vinkkejä energiapihiin asumiseen, rakentamiseen ja remontointiin. Kuluttajien energianeuvonnan mittavin neuvontapiste avataan Asuntomessuille Tampereelle. Lisäksi alueelliset neuvojat ovat mukana muun muassa Oripään OKRA-maatalousnäyttelyssä ja lukuisilla kesämarkkinoilla.

Lue lisää


12.7.2012 Energianeuvontapiste aukeaa Tampereen asuntomessuilla perjantaina

Motiva ja Suomen Asuntomessut tarjoavat tänäkin kesänä asuntomessuvieraille maksutonta energianeuvontaa. Energianeuvontapiste aukeaa perjantaina 13. heinäkuuta ja on auki messujen jokaisena päivänä aina 12. elokuuta saakka.

Lue lisää


11.7.2012 Pakettiauto kannattaa valita käytön mukaan

Pakettiautoliikenteessä yksi keskeinen energiatehokkuuteen vaikuttavista päätöksistä on moottorikoon valinta. Tärkein valintaa määrittävä tekijä on auton käyttötarve.

Lue lisää


4.7.2012 Energiansäästöviikko suosittelee: Vinkkipankista ideoita kampanjaan

Energiansäästöviikon suunnittelu on pyörähtänyt käyntiin jo yli kuudessakymmenessä yrityksessä ja yhteisössä. ”Valmistautuminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan aloittaa jo ennen syksyn kiireitä”, säästöviikon kampanjatoimisto kehottaa. Kampanja-apua tarjoaa säästöviikon materiaali- ja ideapankki verkossa.

Lue lisää

 

29.6.2012 Kodin kylmälaitteet jatkossa parempaa kuin A+

Kylmäsäilytyslaitteiden tulee olla energiatehokkuudeltaan A+ tai sitä parempaa luokkaa mikäli laite tuodaan markkinoille 1.7.2012 jälkeen. Tehokkaimmat kylmälaitteet ovat luokkaa A+++.

Lue lisää


29.6.2012 Rakentamismääräykset uudistuvat 1.7.2012

Uudisrakentamisessa siirrytään 1.7.2012 rakennuksen kokonaisenergiatarkasteluun. Uudet rakentamismääräykset parantavat rakennusten energiatehokkuutta keskimäärin 20 prosenttia nykyiseen verrattuna. Rakentamismääräyksistä voi kysellä myös heinäkuun 13. käynnistyvillä Tampereen asuntomessuilla – energianeuvontapiste palvelee niin rakentajia kuin asumisen energiankäytöstä kiinnostuneita.

Lue lisää


20.6.2012 Joutsenmerkityt tuotteet pienentävät mökkiasumisen ympäristökuormaa

Kesämökillä luonnon helmassa kannattaa suosia joutsenmerkittyjä tuotteita. Ne on valmistettu ympäristön ja terveyden kannalta turvallisemmista raaka-aineista. Joutsenmerkitty tuote on myös energiatehokas.

Lue lisää

 

19.6.2012 Joutsenmerkki opastaa kestäviin valintoihin kesän lomamatkalla

Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki opastaa valitsemaan sen ympäristön kannalta paremman vaihtoehdon myös kesän lomamatkalla. Joutsenmerkittyjä hotelleja, ravintoloita ja autopesuloita on Suomessa yhteensä jo kymmeniä ja määrä kasvaa nopeasti. Viimeisimpänä palvelualan yrityksenä merkin sai Scandic Tampere Station.

Lue lisää

 

18.6.2012 Ilma-vesilämpöpumppu lähes maalämpöpumpun veroinen

Keski-Euroopassa suositut ilma-vesilämpöpumput eivät ole vielä saavuttaneet vahvaa markkinaosuutta Suomessa. Otollisissa kohteissa vuotuinen suorituskyky yltää kuitenkin jopa lähelle maalämpöä.

Lue lisää

 

14.6.2012 Maailman tuulipäivä 15. kesäkuuta – Tuulivoimarakentaminen liikkeelle!

Maailman tuulipäivää vietetään 15. kesäkuuta laajasti, meillä Suomessakin neljällä paikkakunnalla: Kotkassa Karhulan torilla, Töysän Tuurin kylässä, Meri-Porissa ja Vaasassa.

Lue lisää

 

4.6.2012 Hävitä lamput oikein

Lampputieto.fi-sivusto auttaa käytettyjen lamppujen kierrätyksessä. Sivustolta voit tarkistaa, mihin keräysjakeeseen halogeeni-, ledi- tai energiansäästölamput kuuluvat ja missä lähin keräyspiste sijaitsee.

Lue lisää


30.5.2012 Toteutumatonta energiansäästöä teollisuuden kiinteistöissä

Tuotantoon kuluu valtaosa teollisuuden tarvitsemasta sähköstä ja lämmöstä, mutta kiinteistöjen osuutta ei pidä aliarvioida. Tehostamalla teollisuusrakennusten energiankulutusta Suomessa on mahdollista säästää energiaa useita satoja gigawattitunteja vuosittain.

Lue lisää


29.5.2012 Motivan hankintapalvelu auttaa huomioimaan ympäristöasiat kaikissa julkisissa hankinnoissa

Keskiviikkona 23.5.2012 ympäristöministeri Ville Niinistölle luovutettu KULTU-ohjelman uudistus vakiinnuttaa Motivan hankintapalvelun asemaa kestävien julkisten hankintojen neuvontapalveluna.

Lue lisää


15.5.2012 Energianeuvonta tehostuu maakunnissa

Tänä keväänä käynnistyvät alueellisen energianeuvonnan palvelut varmistavat, että kuluttajat saavat entistä helpommin luotettavaa tietoa asumiseen, lämmitystapavalintoihin sekä rakentamiseen liittyvästä energiankulutuksesta ja opastusta kulutuksen vähentämiseksi. Alkuvaiheessa alueellista neuvontaa tarjotaan 12 maakunnassa eri puolilla Suomea. Neuvontaa koordinoi Motiva ja rahoittaa työ- ja elinkeinoministeriö.

Lue lisää


15.5.2012 Build Up Skills Finland: Oulun työpajasta mallia energiaosaamisen kehittämiseen rakennustyömailla

Build Up Skills Finland kutsui rakennusalan ammattilaisia Oulun seudulta tiistaina 15.5.2012 työpajaan, jossa mietitään rakennustyömaan ammattilaisten energiaosaamisen nykytasoa sekä kehittämis- ja lisäkoulutustarpeita. Oulun kaupungin kokemukset rakentamisen energiatehokkuuden edistämisestä yhdessä alan toimijoiden kanssa tarjoaa kiinnostavaa materiaalia eurooppalaiseen Intelligent Energy Europe -hankkeeseen.

Lue lisää


9.5.2012 Tekstiilien terveys- ja ympäristö-vaikutukset tärkeitä kuluttajille

Juuri valmistuneen, Joutsenmerkin ja EU-ympäristömerkin teettämän tutkimuksen mukaan kuluttajia kiinnostavat tekstiilien terveys- ja ympäristövaikutukset. Ympäristömerkittyjä tekstiilituotteita pidetään hyvinä niin ympäristön kuin käyttäjän terveydenkin kannalta ja merkkien koetaan helpottavan ostopäätöksen tekoa.

Lue lisää

 

9.5.2012 Uusi ilme ja kampanjakiteytys: Energiansäästöviikko – aitoja tekoja joka päivä

Raikas ilme ja enemmän näkyvyyttä osallistujille säästöviikon nettipalvelussa.

Lue lisää

 

4.5.2012 Älä investoi turhaan – jo käyttötapamuutoksilla saa reilua säästöä sähkölaskuun

Elvari on Motivan koordinoima yhteistyöhanke, jonka tavoitteena on löytää keinoja tehostaa sähkölämmitteisten pientalojen energiankäyttöä yhdeksän prosenttia vuoteen 2016 mennessä. Elvarin pilottikohteissa näitä tehostamiskeinoja on tavoitteen saavuttamiseksi tutkittu sekä käyttötapaan että mahdollisiin investointeihin liittyen jo vuodesta 2008. Tutkimuksen tulos hämmästytti: sähkönkulutus voi pienentyä jopa 30-40 prosenttia vain käyttötapoja muuttamalla ilman suuria investointeja.

Lue lisää

 

27.4.2012 Motiva tarjoaa aurinkosähkön tuotannon seurantaa ja opastusta piensähkön tuottajille

Aurinkopaneelien tuottamasta sähköstä on nyt saatavilla mitattua tietoa. Motivan sivuilta voi seurata neljän eri kohteen kuukausittaisia tuotantotilastoja, jotka päivitetään kolmen kuukauden välein. Seurattavien järjestelmien koko vaihtelee ja ne sijaitsevat eri puolilla Suomea.

Lue lisää


26.4.2012 Topten-suomi.fi selvitti parhaat lamput

Lamppujen valintaan on tuotettu erilaisia apuvälineitä hehkulamppujen poistuessa asteittain markkinoilta. Lampunvalintakone.fi -palvelu osaa suositella toimivimmat lamput eri käyttökohteisiin, mutta jos haluat ostaa energiatehokkuudeltaan markkinoiden parasta, kannattaa suunnata www.topten-suomi.fi -palveluun.

Lue lisää

 

24.4.2012 Työmatkaliikenne järkevöityy: edelläkävijät poimivat edut

Työpaikkojen edelläkävijäjoukko on saanut joukkoliikenteen ja muiden kestävien kulkumuotojen suosimisella oman henkilökuntansa työmatkaliikenteen hiilidioksidipäästöt pienemmiksi. Samalla on säästetty kustannuksia, suojeltu ympäristöä ja edistetty työntekijöiden terveyttä. Hyvinvoiva henkilöstö myös sairastaa vähemmän.

Lue lisää

 

16.4.2012 LIVE-verkosto: Tähtäimessä liikenteen päästöjen vähentäminen

Liikennepolitiikassa puhaltavat uudet tuulet, jotka nostavat kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen merkitystä kulkumuotoina. Autojakin tarvitaan yhä, mutta ei joka paikassa eikä joka matkalla. Tampereella on satsattu pyöräilyolosuhteiden parantamiseen. Liikenteen päästöjen vähentämiseen pyritään monin eri keinoin kaikkialla Suomessa.

Lue lisää

 

11.4.2012 Liikkujan viikko: Paleface: ”Maapallon rakenteet natisevat liitoksissaan”

Paleface kantaa huolta nuorten syrjäytymisestä, luonnon tuhoutumisesta ja ilmastonmuutoksen etenemisestä. Hän ottaa näkyvästi kantaa maailman menoon sekä artistina että uudessa roolissaan Motivan koordinoiman Liikkujan viikon suojelijana.

Lue lisää

 

10.4.2012 Ensimmäiset joutsenmerkityt kalustemaalit kauppoihin

Keittiökaappienkin maalaus onnistuu nyt turvallisin, ympäristömerkityin tuottein. Sadolin toi markkinoille neljän tuotteen kalustemaalisarjan, jonka kaikille tuotteille on myönnetty Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki. Merkki kertoo maalin täyttävän tiukat ympäristövaatimukset, jotka käsittävät tuotteen koko elinkaaren.

Lue lisää

 

29.3.2012 Yli puolet pientalon rakentajista panostaa energiatehokkuuteen

Yli puolet uusista pientaloista on energiatehokkuudeltaan A-luokkaa. Rakentamismääräystasoa parempaan rakentamiseen motivoivat alhaisemmat energiakustannukset sekä asumisen terveysnäkökohdat. Tiedot käyvät ilmi Pientalorakentamisen kehittämiskeskus PRKK:n tekemästä kyselystä.

Lue lisää


28.3.2012 Materiaalitehokkuustesti paljastaa säästöpotentiaalin

Motiva on julkaissut yritysten käyttöön Tee se itse –materiaalitehokkuustestin. Se antaa arvion yrityksen materiaalitehokkuuden tasosta sekä alustavan arvion materiaalitehokkuudella saavutettavasta euromääräisestä säästöpotentiaalista. Testi antaa myös ehdotuksia toimenpiteistä, joilla tuotantotoiminnan eri vaiheiden hävikkiä voisi pienentää.

Lue lisää

 

27.3.2012 Build Up Skills Finland: Työpajoista ja kyselystä materiaalia energiaosaamisen hallintaan rakennustyömailla

Rakennustyömaan ammattilaisten energiaosaamisen lisäämiseen tähtäävä hanke käynnistyi marraskuussa 2011. Parhaillaan käynnissä olevan kyselyn sekä huhtikuussa käynnistyvien työpajojen avulla selvitetään nykyistä osaamistasoa ja lisäkoulutustarpeita.

Lue lisää


27.3.2012 Auton energiankulutus ei ole vakio

Tärkein syy autolehtien testikulutusten ja EU-kulutusten eroihin on se, että autolehtien testeissä on mukana sellaista käytännön ajo-olosuhteiden ja ajotavan vaikutusta, joka EU-testimenetelmässä on vakioitu tai puuttuu.

Lue lisää


23.3.2012 Joutsenmerkki tunnetuin ympäristömerkki

Lähes yhdeksän kymmenestä kuluttajasta tunnistaa Joutsenmerkin eli pohjoismaisen ympäristömerkin. Monelle merkki on myös tärkeä tuotteiden ja palveluiden valintaperuste.

Lue lisää

 

15.3.2012 Sähkönkäyttö avainasemassa uudistuvissa rakentamismääräyksissä

Uudet rakentamismääräykset tulevat voimaan heinäkuussa. Niiden myötä uudisrakennukset pitää suunnitella entistä energiatehokkaammiksi. Motiva on julkaissut oppaan, joka antaa vinkkejä, miten rakennuttaja voi valinnoillaan tehostaa sähkön käyttöä palvelukiinteistöissä.

Lue lisää

 

12.3.2012 Ehdota esitystä 19.3. mennessä Energy Efficiency & Behaviour -konferenssiin

Vielä tällä viikolla ehtii jättää ehdotuksia Energy Efficiency & Behaviour 2012 -konferenssin esityksiksi. Kaapelitehtaalla etsitään syyskuussa vastauksia siihen, miten kuluttajat tekevät energiankäyttöön liittyviä päätöksiä sekä miten viranomaiset ja yritykset voivat tukea kotitalouksien energiansäästöä.

Lue lisää

 

29.2.2012 Uusi helppo työkalu asiakasneuvojille

Elvari on Motivan koordinoima yhteistyöhanke, jolla tehostetaan sähkölämmitteisten pientalojen energiankäyttöä. Elvarin jäsenten asiakaspalvelut ottavat käyttöönsä yhtenäisen kuluttajaneuvonta web-työkalun 2012 kevään aikana.

Lue lisää

 

21.2.2012 Vuoden 2012 ekoauto on Skoda Octavia 1.6 TDI Greenline

Vuosittaisella Ekoauto-valinnalla halutaan kannustaa ostajia vertailemaan tarkemmin eri automallien moottorivaihtoehtoja. Ekoauto valittiin nyt 17. kerran. Tällä kertaa palattiin ensimmäisen eli vuoden 1996 valinnan lähtökohtaan tekemällä valinta rekisteröintitilaston kärkimallien joukosta.

Lue lisää

 

17.2.2012 Liikenteen päästöjen vähentämiseksi tehtävä työtä

Valtakunnalliseen liikkumisen ohjauksen ohjelmaan 2012-2013 on valittu mukaan 13 hanketta. Ohjelma jatkaa vuonna 2010 alkanutta työtä, jolloin käynnistettiin ensimmäinen valtakunnallinen liikkumisen ohjauksen ohjelma.

Lue lisää


13.2.2012 Energy Efficiency & Behaviour 2012 -konferenssi: Ajankohtaista tutkimus- ja kokemustietoa kuluttajien energiankäytön tehostamisesta

Motiva Oy järjestää 20.-21.9.2012 Helsingissä kansainvälisen konferenssin, jossa tarkastellaan kulutuskäyttäytymistä, viranomaisten ja yhteiskunnallisten ohjauskeinojen sekä yritysten energiainnovaatioiden, käyttäjälähtöisten tuote- ja palveluratkaisujen kehittämistä energiatehokkuuden ja kestävän kehityksen näkökulmasta.

Lue lisää

 

6.2.2012 Polttoaineiden kasvihuonekaasupäästöissä jopa 120-kertaiset erot

Bussien tekniikka on kehittynyt jättiharppauksin viimeisten 15 vuoden aikana. Uusimpien bussien hiukkaspäästöt ovat alle 5 prosenttia 90-luvun tasosta. Markkinoille on tullut ajoneuvotekniikan ja polttoaineiden uusia vaihtoehtoja: uusia polttoainelaatuja, hybriditekniikkaa ja jopa akkusähköisiä busseja.

Lue lisää


31.1.2012 Varaudu pakkasiin – vältä turhaa energiankulutusta!

Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Energiaa voi ja kannattaa pakkasillakin käyttää järkevästi ja tehokkaasti. Omia toimintatapoja kannattaa tarkkailla erityisesti aamuisin ja iltapäivisin, kun käyttö on huipussaan. Motiva on koonnut muutamia perusohjeita, joilla voi varautua talvisiin pakkasiin ja niiden tuomaan lisälämmöntarpeeseen.

Lue lisää


27.1.2012 Energiakysymyspeli teki vaikutuksen – Jokelan koulun tokaluokkalaiset voittivat energiakilpailun

Värikäs, toiminnallinen ja hauska Energiakysymyspeli vei vuoden 2011 Tokaluokkalaisten energiakilpailun voiton Raaheen Jokelan kouluun, jonka 2. luokka pääsee kevään korvalla palkintomatkalle Helsinkiin.

Lue lisää

 


Sivua päivitetty viimeksi 23.2.2017

Tulosta sivu